Toimintopainikkeet

Maataloustuottajain
Keski-Suomen liitto
MTK-Keski-Suomi ry.

Keskustie 20 C

40100 Jyväskylä

Puhelin 020 413 3390

Hinta 0204-numeroihin soitettaessa on 8,35 snt/puhelu + 6,55 snt/min (lankapuhelimella) tai 8,35 snt/puhelu + 18,05 snt/min (matkapuhelimella


www.mtk.fi/keskisuomi

Keski-Suomen tuottajaliittoReiluuttaminen Jyväskylä Kompassilla 27.4.

MTK Keski-Suomi järjesti 27.4. mielenilmauksen maatilojen vaikean taloustilanteen takia Jyväskylän kävelykadun Kompassilla. Tuottajat protestoivat ruokatuottojen epäreilua jakoa elintarvikeketjussa myymällä pyttipannua ja maitoa 30 sentin tuottajahinnalla. Protesti järjestettiin samanaikaisesti kaikkiaan 20 kaupungissa ympäri Suomen.

 
 
 

Tommi Lunttila Äänekoskelta jatkaa MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajana

MTK:n valtuuskunta on valitsi 22.4. äänestyksen jälkeen puheenjohtajakseen Tommi Lunttilan Äänekoskelta jatkamaan kolmannelle kaudelle. Ehdolla olivat myös Jarkko Laitila Satakunnasta sekä Heidi Tanhua Pirkanmaalta. Lämpimät onnittelut Tommi!

 
 
 

Maatilayrittäjän asema Suomessa puhutti MTK-Keski-Suomen kevätkokouksessa

Tuottajaliiton kevätkokous pidettiin 18.4. Äänekoskella Kartano Kievarissa. Kokouksessa keskustelua käytiin yleisesti mm. MTK:n edunvalvonnan tilasta, tuottajaomisteisten meijeri- ja lihatalojen tulevaisuudesta, maatilayrittäjän asemasta yhteiskunnassa, kilpailuviranomaisten ylivallasta ja turhan byrokratian purkamisesta.

Kokousesitelmän piti Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Mikael Pentikäinen. Kokouksessa hyväksyttiin vuoden 2014 tilinpäätös ja toimintakertomus.

 

Tuottajayhdistysten kevätkokoukset 16.3.-7.4.2015

Keski-Suomessa MTK:n paikalliset tuottajayhdistykset pitävät kevätkokouksensa 16.3.-7.4.2015. Kokouksissa vahvistetaan mm. edellisvuoden toimintakertomus ja tilinpäätös ja tietenkin keskustellaan ajankohtaisista maa- ja metsätalouden asioista asiantuntija-alustuksen saattelemana. Tervetuloa jäsenet mukaan oman yhdistyksen kokoukseen.

 
 
 

Maatalouden tulotuki-infot Keski-Suomessa 18.3. alkaen

Tuottajaliiton Tarkka-hanke järjestää maatalouden tulotukien infotilaisuuksia keväällä 2015.

 
 
 

MTK:n ja STTK:n yhteinen vaalipaneeli biotalouden merkeissä veti Nikolai-salin täyteen väkeä 2.2.2015 Jyväskylässä.

WP_001181_netti.jpgBiotalous ja erityisesti Metsä Groupin mittava investointisuunnitelma Äänekosken biojalostamoon koettiin hyvin merkittäväksi Keski-Suomelle ja koko Suomelle.  Ratkaisevan tärkeänä panelistit pitivät tieverkon kunnostamista, muuten puuta ei saada metsistä tehtaille.
 
 
 

Jukka Kauppinen valittu MTK-Keski-Suomen johtokunnan puheenjohtajaksi myös vuodelle 2015

MTK-Keski-Suomi ry:n johtokunta piti tämän vuoden järjestäytymiskokouksensa 13.1.2015.

Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin edelleen Jukka Kauppinen Hankasalmelta ja varapuheenjohtajaksi Kalle Hankamäki Jämsästä

 

Maatilojen kannattavuusongelmat ja byrokratiataakka puhuttivat tuottajaliiton syyskokouksessa 8.12.2014

MTK-Keski-Suomi ry:n syyskokous pidettiin Äänekoskella. MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi muistutti alustuksessaan, että kilpailukyvyn parantaminen on nostettava selvästi vahvemmin kotimaisen maataloustuotannon kehittämisen tavoitteeksi. Turhan raskas sääntely syö maatalouden kilpailukykyä ja kannattavuutta sekä teettää ylimääräistä työtä lisäten kustannuksia. Maatilojen kannattavuus- ja maksuvalmiusongelmat, etenkin tulevana vuonna maatalouspolitiikan uudistuessa ja epävakaassa markkinatilanteessa herättivät kovan keskustelun.

Kokouksessa tehtiin myös henkilövalintoja. Liiton 9-jäseniseen johtokuntaan valittiin jatkamaan Tero Lahti Karstulasta sekä uusina jäseninä Antti Tuukkanen Kyyjärveltä ja Tuomas Pietiläinen Hankasalmelta. MTK:n valtuuskunnan edustajiksi valittiin edelleen Tommi Lunttila Äänekoskelta ja uutena edustajana Martti Mäkelä Pihtiputaalta.

DSC_0409_netti.jpg
Vakavista asioista huolimatta liiton syyskokouksessa osattiin välillä löytää myös naurun aiheita

 
 

Viljelijöillä onnistunut mielenilmaus Seinäjoella 25.11.

Maatalousyrittäjät vaativat tiistaina 25.11. Seinäjoella järjestyssä mielenilmauksessa Mavia korjaamaan sen kaavailemat viivästykset tukien maksuaikatauluihin. MTK:n ja SLC:n järjestämään mielenilmaukseen kokoontui aamupäivän ajaksi useita satoja viljelijöitä ympäri Suomen. Keski-Suomesta mielenilmaukseen osallistui 30 viljelijän äänekäs joukko.

Kuva25112014_netti.jpg

 
 
 

Koneagria -näyttelyssä MTK Keski-Suomen osastollaan järjestämä arvonta suoritettu

Koneagria 2014 -näyttelyssä MTK Keski-Suomi pyysi osastolla vierailleita MTK-jäseniään jättämään arvontaan osallistuvan yhteystietolomakkeen. Lomakkeita palautettiin yhteensä lähes kolmesataa. Arvonnassa Kylpyläyö kahdelle -lahjakortin Peurunkaan voitti Pertti Pänkäläinen Keuruulta. Onnittelut voittajalle ja kiitokset myös muille osastollamme vierailleille.
 

 
 

Kotimaista ruokaa - STOP turhalle byrokratialle 4.9.

stopbyrokratia.jpg

Viljelijät ja viranomaiset kokoontuivat 4.9.2014 Seinäjoelle pohtimaan, miten sääntelyä ja turhaa byrokratiaa maatiloilla voitaisiin purkaa. Tilaisuuden päätteeksi viljelijät laativat päättäjille huoneentaulun:

Viljelijän oikeudet

  1. Meillä on oikeus tehdä työtämme ilman jatkuvaa byrokratian aiheuttamaa pelkoa ja epävarmuutta.
  2. Meillä on oikeus luottaa siihen, että virkamiesten päätökset ovat oikeita.
  3. Meillä on oikeus yhdenvertaisuuteen, säädösten tulkinnat pitää olla kaikille samat.
  4. Meillä on oikeus saada lupahakemuksillemme nopea käsittely ja tieto päätösten ja maksatusten aikatauluista sekä tukimaksut maksuun viipymättä.
  5. Meillä on oikeus edellyttää, että tieto kulkee viranomaisten välillä eikä samoja tietoja kysytä toistuvasti.
  6. Meiltä on oikeus reiluun kohteluun ja oikeus korjata virheemme. Seuraamusten pitää olla ymmärrettäviä ja oikeassa mittasuhteessa rikkeen vakavuuteen nähden.
 
 
 

Itä-Suomen MTK-liitot eivät hyväksy viljelijöiden sosiaaliturvan heikennyksiä

Itä-Suomen MTK-liittojen yhteinen sosiaalivaliokunta yhtyy MTK:n hyvinvointivaliokunnan kantaan torjua EU:n komission suuntaviivat rajata maatalousyrittäjien lomaoikeutta valtiontukisäännösten perusteella ja siirtää maatalouden sosiaalipolitiikkaa osaksi EU:n maatalouspolitiikkaa.
 
 
 

Anna palautetta lomituspalveluista

Itä-Suomen sosiaalivaliokunta on ottanut esiin lomituspalvelujen heikennykset ja niiden aiheuttamat hankaluudet vuosilomien ja sijaisapupalvelujen saatavuuteen. Nyt on palautteen aika, risut ja ruusut esiin!

Toimintaohjeet: Vastaa kyselyyn tallentamalla liitteen tiedosto koneellesi ja kirjota otsikoinnin mukaan palauteesi. Voit kirjoittaa sen myös sähköpostiviestiksi. Lähetä vastaus sähköpostilla osoitteeseen: maija.kakriainen (at) mtk.fi viimeistään 16.6. mennessä. Halutessasi, laita palautteesi myös kopiona keski-suomi (at) mtk.fi -sähköpostiin, jolloin saamme liittomme alueen palautteen itsellemme.

Palaute käsitellään nimettömänä 30.6. Itä-Suomen MTK-liittojen yhteisen sosiaalivaliokunnan kokouksessa.

Liitelomakeet:

 
 
 

Lehmien laitumellelaskua ja Highland-karjaa katsomaan


Touko-kesäkuun aikana järjestetään muutamia kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa pääsee ihastelemaan läheltä maatilan eläimiä.

Toukokuu merkitsee lehmille laidunkauden alkamista. Valio Oy järjestää nyt kolmatta kertaa koko perheen Laitumellelasku-tilaisuuksia ympäri Suomen.
Laitumellelasku-tilaisuuksia on kaikkiaan 20 maitotilalla. Keski-Suomessa laitumellelaskua pääsee seuraamaan Keuruun Haapamäellä Riihiahon tilalla lauantaina 24.5. Tarkat tiedot tapahtumista ovat osoitteessa http://www.valio.fi/laitumelle.

Lauantaina 7.6.2014 Suomen Higland Cattle Club ry:n 27 jäsentilaa avaa ovensa kuluttajille, kasvattajille ja muille pihvilihantuotannosta kiinnostuneille. Keski-Suomessa on mahdollisuus vierailla Karisalmi Highland -tilalla Jämsässä ja Suopirtti Highland -tilalla Konnevedellä.

 
 
 

MTK:n maatalouslinjan johtaja Minna-Mari Kaila MTK-Keski-Suomen kevätkokouksessa: Miksi ruokasektorin työpaikat eivät kelvanneet kasvupakettiin?

MTK:n maatalouslinjan johtaja Minna-Mari Kaila arvostelee  hallitusta siitä, että maatalouden investoinnit eivät kelvanneet tänäkään keväänä kehysriihessä laadittuun kasvupakettiin. Maatalouden rakennekehityksen turvaaminen ei onnistu pelkillä juhlapuheilla. Tarvitaan konkreettisia toimia, muistuttaa Kaila MTK-Keski-Suomen kevätkokouksessa 10.4.2014 Äänekoskella.
 
 
 

Viljelijätukien infotilaisuudet Keski-Suomessa

Tänä keväänä järjestetään perinteisiä tukilomakeinfoja, sähköisen tukihaun infotilaisuuksia ja niiden yhdistelmiä. Tuottajaliiton Tarkka! –hanke järjestää tilaisuudet yhdessä Ely-keskuksen ja kuntien maataloustoimen kanssa.
 
 
 

Tutkimus suomalaisten ruoka- ja maatalousasenteista: kotimaisuutta arvostetaan, ympäristötekoja kaivataan


 
 
 

Maa- ja metsätalouden veroinfotilaisuuksia tarjolla

Tuottajaliiton hallinnoima Tarkka! -hanke järjestää yhteensä 12 maa- ja metsätalouden veroinfotilaisuutta 23.1.-12.2014. Tervetuloa kuulemaan ajankohtaista verotuksesta.Tarkemmat ajat ja paikat löytyvät klikkaamalla 'Lue lisää' tekstiä.
 
 
 

MTK-Keski-Suomi ry:n johtokunta järjestäytyi vuodelle 2014

Tuottajaliiton johtokunta piti järjestäytymiskokouksen 8.1.2014. Puheenjohtajaksi valittiin Jukka Kauppinen Hankasalmelta ja varapuheenjohtajaksi Kalle Hankamäki Jämsästä.
 
 
 

Maaseutunuorten joulutulet valaisevat matkantekoa pitkin poikin Keski-Suomea 20.12.2013


Pitkäaikainen perinne loistaa tänä vuonna mm. Jämsässä Olkkolan peltoaukealla Jämsä-Lahti -tien varrella. Korpilahti-Muuramen joulutulet palavat useammassakin paikassa 9-tien varrella, kuten Saakoskella, Painaassa ja Suvelansuoralla. Jyväskylän pohjoispuolella matkantekijöitä piristävät tulet Tikkamannilan suoralla Puuppolassa ja Viitasaarella Kinnulanmäellä. Leivonmäen kohdalla joulutulet palavat Savenahon kylän kohdalla 4-tiellä. Vaasantietä valaisee Kyyjärven maaseutunuorten tulet ja Keuruu-Haapamäki tien varrella saavat matkaajat tervehdyksen Keurusseudun MTK-nuorilta.

 
 
 

Hyvää Suomesta -merkki kantanut joutsenen siivin jo 20 vuotta

web_Ruokaa_omasta_maasta.jpgHyvää Suomesta -merkki julkistettiin joulukuussa 1993. Merkin haluttiin luotettavasti ja selkeästi kertovan elintarvikkeiden suomalaisesta alkuperästä tilanteessa, jossa markkinat olivat EU-jäsenyyden myötä avautumassa kansainväliselle kilpailulle.

Vuonna 2013 Hyvää Suomesta -merkki on voimissaan ja viettää 20-vuotisjuhliaan.

 
 
 

Liiton syyskokous Äänekoskella 10.12.2013

MTK-Keski-Suomi ry:n syyskokous pidetiin 10.12.2013 Äänekoskella Kokousesitelmän piti MTK:n johtokunnan 3. puheenjohtaja Markus Eerola. Kokous teki kannanoton monialaisten maatilayritysten sukupolvenvaihdosten puolesta. Liiton johtokuntaan uutena jäsenenä valittiin maidontuottaja Ari Hautsalo Viitasaarelta.
 
 
 

Paikallisten MTK-yhdistysten syyskokouskierros käynnissä

Tuottajaliiton alueen 24 paikallista tuottajayhdistystä pitävät sääntömääräiset syyskokoukset marraskuun aikana. Kokouksissa päätetään mm. yhdistyksen ensi vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä jäsenmaksu. Kokouksessa tehdään myös luottamushenkilövalintoja.

 
 
 

Henkilövaihdoksia Keski-Suomen tuottajaliitossa

MTK-Keski-Suomen toiminnanjohtajana vuodesta 2004 toiminut Juha Lappalainen siirtyy 4.11.2013 alkaen MTK:n keskusliittoon maatalouslinjalle tutkimuspäälliköksi.

MTK Keski-Suomen johtokunta on 29.10. pitämässään kokouksessa nimittänyt Pertti Ruuskan liiton vt. toiminnanjohtajaksi. Ruuska siirtyy uuteen tehtävään liiton järjestöagronomin paikalta.

 
 
 


VM:n esitys tuottajaosuuskuntien ja sen jäsenten verotuksen kiristämistä ei ole toteuttamiskelpoinen

Itä-Suomen MTK-liittojen verovaliokunta vastustaa Valtiovarainministeriön esityksessä ehdotettuja veromuutoksia, jotka kiristäisivät tuntuvasti tuottajaosuuskuntien ja sen jäsenten verotusta. Suunnitellut veromuutokset eivät verovaliokunnan 28.10. jättämän kannanoton mukaan ole hallitusohjelman mukaisia, koska niillä heikennettäisiin jälleen vihreiden elinkeinojen kilpailukykyä Suomessa.
 
 
 

Viljanviljelijät vaativat päättäjiltä tasapuolisuutta

MTK:n viljavaliokunta ja -jaostot sekä liittojen viljavaliokunnat muistuttavat 25.10. kannanotossaan päättäjiä ja tukineuvottelijoita siitä, että kaikkia tuotantosuuntia kohdellaan tasapuolisesti. Kannanotossa todetaan, että haasteet viljatiloilla ovat pitkälle samansuuntaiset kuin muillakin sektoreilla: nopeasti muuttuvat hinnat ja korkeat tuotantokustannukset.

 
 
 

KoneAgria-näyttelyn avasseminaarissa pohditaan millainen on  resurssiviisas maaseutu

KoneAgria-näyttely järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 9.-12.10.2013. Näyttelyn avausseminaarin aiheena on Resurssiviisas maaseutu.

Seminaarissa keskustellaan resurssejaan viisaasti käyttävästä yrittäjyydestä ja elinkeinojen kehittämisestä maaseudulla. Seminaarin puheenjohtajana toimii Mikko Tiirola, yrittäjä, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja.

 
 
 

Tutustu MTK:n jäsenetuihin!

MTK:n jäsenyys tarjoaa monia rahanarvoisia etuja. Sivuiltamme löydät MTK:n päivitetyt valtakunnalliset ja MTK-Keski-Suomen jäsenten omat edut. Tutustu ja hyödynnä!

 
 
 

Marttila Keuruulla 6.9.2013:
Hallituksen rakenneohjelmaan lisää pöhinää yrittäjyydelle

Talouskasvun ja työllisyyden kohentamiseen tarvitaan vielä lisää toimia, joilla edistetään maaseudun yrittäjyyttä ja kannustetaan investointeihin, muistutti MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Riihiahon tilan navetan avajaisissa 6.9.2013 Keuruulla.
 
 
 

Yhdistysten vuoden maakunnallinen kesätapahtuma kokosi yli 600 keskisuomalaista MTK-jäsentä Riihivuoren kesäteatteriin

Yhdistysten_vuosi_logo.jpgMTK-Keski-Suomi järjesti 28.6. yhdessä alueensa tuottajayhdistysten ja Järvi-Suomen metsänomistajien liiton kanssa maakunnallisen yhdistysten vuoden kokoontumisen Riihivuoren kesäteatterilla.

Yli 600 MTK:n jäsentä saapui seuraamaan Aploodi-teatterin Teuvo-musikaalia ja nauttimaan yhteistyökumppaneiden kanssa tarjoillusta iltapalasta. Tilaisuudesta tulleen palautteen perusteella tämä yhteisöllisyyttä edistävä tapahtuma oli kovasti odotettu ja tarpeellinen.

 
 
 

Maista kesällä Aitojamakuja.fi -tuotteita

Nyt on hyvä aika hakea ruokapöytään paikallisia sesonkiherkkuja. Aitojamakuja.fi -sivustolla on runsas kattaus myös keskisuomalaisten tuottajien ruokatuotteita ja paikat mistä niitä löytyy.aitojamakuja_netti.jpg

 
 
 

Tommi Lunttila MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajaksi

MTK:n valtuuskunta oli koolla Helsingissä 24.4. Valtuuskunnan puheenjohtajaksi vuodeksi 2013 valittiin Tommi Lunttila Äänekoskelta.

Mtk Keskji-Suomi 047_TommiLunttila.jpg
Tommi Lunttila
Tommi Lunttila toimii maatilayrittäjänä Äänekosken Mämmenkylällä sijaitsevalla Paloniemen tilalla. Tilan päätuotantosuuntana on viljanviljely ja metsätalous.

Lunttila on toiminut MTK:n eri luottamustehtävissä paikallisella, alueellisella ja valtakunnallisella tasolla vuodesta 2001 alkaen.

MTK:n valtuuskunta on järjestön korkein päättävä elin. Puheenjohtajuus on ollut keskisuomalaisviljelijällä edellisen kerran vuonna runsas kymmenen vuotta sitten. Paavo Lintula Keuruulta toimi valtuuskunnan puheenjohtajana vuosina 1989-2002.   

 
 
 

Kotimaista luomua markkinoille

Keski- ja Itä-Suomen MTK-liittojen yhteinen luomuvaliokunta vaatii kotimaista luomua kauppoihin. Kuluttaja arvostaa kotimaista luomua, sillä se on tutkittua, tarkastettua, luotettavaa ja jäljitettävissä tilatasolle saakka.
 
 
 

MTK:lta opas kuntapäättäjille kuntien hankintojen, maankäytön ja rakentamisen tueksi

Kuntapaattajaopa_kansi.jpgMTK on julkaissut kuntapäättäjäoppaan. Sen tarkoituksena on antaa kunnan valtuutetuille ja johtaville virkamiehille vinkkejä kuntien hankintoihin, maankäyttöön ja kaavoitukseen sekä ympäristölupiin ja -suojelumääräyksiin.

Oppaan tavoite on, että kunnat osaisivat hankkia lähiruokaa, -energiaa ja palveluja, edistää puurakentamista ja käsitellä maankäytön sekä rakentamisen lupia nykyistä joustavammin.

MTK muistuttaa, että kuntapäättäjillä on valtaa ja kunnan on otettava sille kuuluva valta. Viisaasti johdetussa kunnassa tiedostetaan, että oman kunnan yritykset luovat alueelleen työllisyyttä, veroeuroja ja kasvua.

Opasta tullaan kuluvan kevään aikana jakamaan myös keskisuomalaisille kuntapäättäjille.

 
 
 

MTK:n yhdistysten vuosi käynnistetty myös Keski-Suomessa

Yhdistysten_vuosi_logo.jpgVuosi 2013 on MTK-järjestössä yhdistysten teemavuosi, jonka alueellinen aloitustilaisuus Keski- ja Itä-Suomen osalta järjestettiin Kuopiossa 9.-10.1.2013 

Keski-Suomesta käynnistystilaisuudessa oli mukana yhteensä 35 maataloustuottaja- ja metsänhoitoyhdistysten edustajaa.

Yhdistysten vuoden tarkoituksena on korostaa yhdistysten merkitystä paikallisena edunvalvojana, järjestön perustana ja voimavarana. Yhdistykset ovat myös jäsenelle läheisin yhteys MTK-järjestöön.

 
 
 

Jukka Kauppinen jatkaa MTK-Keski-Suomen puheenjohtajana

Keski-Suomen tuottajaliiton johtokunta piti 3.1. vuoden 2013 järjestäytymiskokouksensa. Liiton puheenjohtajana jatkaa maanviljelijä Jukka Kauppinen Hankasalmelta ja varapuheenjohtajana jatkaa maanviljelijä Kalle Hankamäki Jämsästä.
 
 
 

Keski-Suomen ruokaketjun aluetaloudellinen vaikuttavuus selvitetty

Rap93_kansi.jpgPro Ruokakulttuuri -hanke on teettänyt selvityksen Keski-Suomen ruokaketjun aluetaloudellisesta vaikuttavuudesta.

Aluetalousselvityksen mukaan Keski-Suomessa ruoantuotannolla on selkeä yhteys aluetalouteen ja ympäristöön. Suosimalla oman maakunnan tuotteita olisivat elintarviketalouden toimialojen aluetaloudelliset vaikutukset vielä huomattavasti nykyistä suurempia.

Esimerkiksi alkutuotannon nykyinen vaikutus maakunnan BKT:hen on noin 260 miljoonaa euroa ja työllisyyteen noin 3 880 henkilötyövuotta, elintarviketeollisuuden vastaavat luvut ovat noin 438 miljoonaa euroa ja noin 4 010 henkilötyövuotta.

Hanke on rahoittanut myös keskisuomalaisen ruokaketjun esittelyvideon, jonka saa pyöräytettyä käyntiin Ruokacentrian nettisivuilta: http://ruokacentria.com/index.php/pro-ruokakulttuuri 

 
 
 

Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?

Epäreilun alhainen tuottajaosuus vaarantaa kotimaisen ruoantuotannon. Ruoan tuotantoketjussa suurin työmäärä tehdään maatiloilla, mutta tuottaja saa ruoan hinnasta vain murusia. Miksi Euroopan laadukkainta ruokaa tuotetaan Euroopan keskitasoa alhaisemmilla hinnoilla.

MTK:n ja SLC:n kampanja 14.11.2012 kymmenellä paikkakunnalla nosti esiin viljelijän heikon aseman Suomen ruokamarkkinoilla. Viljelijät vaativat reilumpaa tuottajahintaa ja tasapuolisuutta ruokamarkkinoille sekä avoimuutta hinnoitteluun.

 
 
 

MTK kannustaa kaikkia maatiloja liittymään maatilojen energiaohjelmaan.

netti_340_hake_P1000788.jpgKannustamme kaikkia maatiloja liittymään maatilojen energiaohjelmaan ja hakemaan näin keinoja maatilan energialaskun keventämiseen.

Tavoitteena on saada 80 % maatalouden energiankäytöstä tehostamisen piiriin. Tehostamistavoitteen lisäksi ohjelmalla kannustetaan maataloutta lisäämään uusiutuvan energian käyttöä maataloustuotannossa sekä kehittämään uusiutuvan energian tuotannosta laajenevaa maaseudun yritystoimintaa.

 
 
 

Ruoka ei ole kulutushyödyke

Viljelijän asemaa ruokaketjussa sekä ruuantuotannon merkitystä Keski-Suomelle, Suomelle ja globaalisti pohdittiin MTK-Keski-Suomen, Lapuan hiippakunnan ja kirkon maaseututoimikunnan järjestämässä Pellolta maailmalle seminaarissa 12.3. Valtran tehtaalla Suolahdessa.

Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura muistutti, että ruoka ei ole kulutushyödyke eikä nälkä ole kulutuskysyntää. Piispa esitti huolensa myös maatilayrittäjien jaksamisesta kovien taloudellisten paineiden alla

 
Sivun alkuun
 
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 8.5.2015