Takaisin Aurinkovoimabuumi hämmentää maanomistajia – vuokrasopimuksiin apua MTK:lta

Tiedote – Maaseudun edunvalvonta

Aurinkovoimabuumi hämmentää maanomistajia – vuokrasopimuksiin apua MTK:lta

09.03.2023

Aurinkovoimahankkeiden määrä on kuluvana talvena lähtenyt räjähdysmäiseen kasvuun. Tämä on näkynyt MTK:n jäsenille aurinkovoimahankekehittäjien yhteydenottoina koskien maanvuokraamista. Hankkeiden kokoluokka vaihtelee muutamista hehtaareista useisiin satoihin hehtaareihin.

”Useammille maanomistajille maanvuokraaminen aurinkovoimalan kaltaiseen ja kokoiseen hankkeeseen on ainutkertainen tilanne. Sen takia maanomistajalla on ollut selvä ja kasvava tarve saada asiantuntijatukea sopimusneuvotteluihin” ympäristöjuristi Jenni Hunnakko MTK:sta sanoo. 

Aurinkovoimasta on tullut tuulivoiman lisäksi toinen tärkeä uusiutuvan energian lähde, jonka avulla voidaan korvata fossiilista energiantuotantoa sekä lisätä energiaomavaraisuuttamme. Molemmat tuotantomuodot vaativat sekä voimaloille että sähkön siirtolinjoille huomattavan määrän maa-alaa.

MTK on laatinut maanomistajien tueksi mallisopimuksen aurinkovoiman maanvuokraa varten. Mallisopimusta voi käyttää tukena omissa sopimusneuvotteluissa. Mikäli vuokrasopimus aurinkoenergian tuottamisesta kiinnostaa, kannattaa maanomistajien kilpailuttaa eri toimijoita. 

Sopimukset on mahdollista laittaa MTK:lle kommentoitavaksi osoitteeseen maanvuokrasopimukset@mtk.fi. Kommentoimme sopimusta jäsenpalveluna yhden kerran voimalahanketta kohti. Jäsenmaksuun sisältyvä kommentointipalvelumme on suunnattu MTK-yhdistysten ja metsänhoitoyhdistysten jäsenille. Mikäli sinulla on kysymyksiä liittyen sopimusmalliin, aurinkovoimaan tai maanvuokraan, voit olla yhteydessä MTK:n asiantuntijoihin.

 


Jenni Hunnakko

juristi, ympäristö

+358 50 301 5638

Juho Ikonen

asiantuntija, maankäyttö

maankäyttö ja kaavoitus, paikkatieto, jokamiehenoikeudet

+358 50 567 4103

Anssi Kainulainen

asiantuntija, energia

energiapolitiikka, energiamarkkinat, bioenergia, kansainvälinen ilmastopolitiikka

+358 50 596 1541