Takaisin Biotalous vahvemmin EU:n agendalle

Artikkeli – Kansainvälinen toiminta

Biotalous vahvemmin EU:n agendalle

17.10.2024

MTK toivoo biotalouden nousevan nykyistä vahvemmin EU:n agendalle. MTK painottaa, että biotalous ja niin kutsuttu korvausvaikutus (substituutio) tulisi linkittää tiiviisti tulevaan ilmastoagendaan vuodelle 2040 sekä EU.n tulevaan biotieteiden kokonaisuuteen.

Fossiilisten polttoaineiden ja materiaalien korvaamista biopohjaisilla tuotteilla tulisi viedä eteenpäin määrätietoisesti. MTK kannattaa, että komissio päivittäisi EU:n biotalousstrategian sekä sen yhteydet kiertotaloustavoitteisiin. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin viittaukset bioteknologiaan sekä teollisuuspolitiikkaan antavat hyvät eväät tuoda biotalouden merkitystä Brysselin areenoille entistä vahvemmin.

Viimeiset vuodet ovat olleet biotaloudelle poliittisesti vaikeita. Uusiutuviin raaka-aineisiin perustuva, fossiilitaloudelle vaihtoehtoja tarjoava biotalous on viime vuosina jatkuvasti sivuutettu. Jotta biotalouden koko potentiaali voidaan hyödyntää, on koko arvoketju tunnettava ja tunnustettava EU:n tulevassa päätöksenteossa. MTK toivoo seuraavien viestien lisääntyvän EU:n keskustelussa:

  1. On hyvä, että EU tavoittelee biotalouden laajentamista ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Lähivuosina tärkeintä on kuitenkin huolehtia toimintaympäristöstä, joka turvaa olemassa olevan metsäsektorin kilpailukyvyn. Suuret skaalattavat ratkaisut ovat syntymässä ja kehittyvät pääosin nykyisten toimijoiden sisällä. Mikäli EU rapauttaa omaa kilpailukykykään, siirtyy biotalouden valtikka muille mantereille. Vaikea nähdä, että muualla pystyttäisiin esimerkiksi samaan ilmastotehokkuuteen.
  2. Biotalouden perusta on kestävässä raaka-ainetuotannossa. Jokainen metsien hoitoa ja käyttöä rajoittava säädös hankaloittaa biotalouden kehittymistä. Antamalla metsänomistajille mahdollisuudet kestävän metsänhoidon harjoittamiseen taataan perusta pois fossiilitaloudesta kohti kestävää biokiertotaloutta. Metsänomistajien tekemä työ on biotalouden vahva kivijalka.
  3. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi fossiilisten raaka-aineiden käytöstä on nopeasti päästävä eroon. Materiaalien tulee myös olla uudelleen käytettäviä ja kierrettävä mahdollisimman monta kertaa. Kiertotalouteenkin tarvitaan kuitenkin myös uutta materiaalia. Tämän materiaalin on oltava uusiutuvaa fossiilisten asemasta. Viisas biokiertotalous voisikin olla tulevan komission kruununjalokivi.
  4. EU:n päätöksenteon lisäksi myös kotimaassa on pistettävä vauhtia biotalouden edistämiseen. Kotimaan päätöksenteon on oltava johdonmukaista ja mahdollistavaa. Samalla EU-vaikuttamisessa ei saa olla mitään epäselvää: biotalous on ratkaisu.

Maria Pohjala

asiantuntija, kansainväliset metsäasiat

+358 20 413 2387

+358 50 341 7614

aiheet: bryssel-agenda