EU:n metsäpolitiikan kehitys ja tulevaisuus
Artikkeli – Kansainvälinen toiminta
EU:n metsäpolitiikan kehitys ja tulevaisuus
17.10.2024
EU:n metsäpolitiikka on ollut viime vuodet turbulenssissa, kun jäsenmaiden valtaa päättää omista metsistään on kyseenalaistettu ja kavennettu. Metsiin ja niiden käyttöön liittyviä aloitteita on tehty viime vuosina pitkälti metsien suojelun ja hiilinielujen vahvistamisen näkökulmista
Metsistä on kuitenkin moneksi: metsien kestävä ja aktiivinen käyttö tarjoaa ratkaisuja muun muassa ilmastonmuutoksen torjuntaan ja hillitsemiseen, uusien biopohjaisten tuotteiden innovointiin, EU:n kilpailukyvyn ja huoltovarmuuden kehittämiseen sekä maaseutualueiden hyvinvointiin.
Uuden komission aloittaessa tärkeää on, että komissio näkisi metsät tärkeänä taloudellisena resurssina ja monikäytön lähteenä sekä ymmärtäisi, että metsien käyttöön vaikuttava politiikka kannattaa valmistella kansallisesti EU-tason säätelyn sijaan. Kuten komission puheenjohtajan Ursula on der Leyenin uudessa poliittisessa linjapaperissa on kirjattu, metsälainsäädäntöä on odotettavissa muun muassa ympäristöaiheiden, bioteknologian, ilmastonmuutokseen sopeutumisen sekä hillitsemisen ja innovaatiopolitiikan kautta. MTK kannustaa, että seuraava komissio jatkaisi jo julkaistujen säädösten toimeenpanoa eikä kiirehtisi julkaisemaan uutta metsälainsäädäntöä. Viime kaudella julkaistujen aloitteiden todelliset vaikutukset metsänomistajien omaisuuteen ja käyttöön ovat edelleen hämärän peitossa, joten töitä jo julkaistujen ehdotusten parissa riittää.
Kestävän ja aktiivisen metsätalouden merkitys tulisi tiedostaa horisontaalisesti kaikilla EUlainsäädännön sektoreilla. Aktiivisella ja kestävällä metsänhoidolla on pystytty lisäämään metsien kasvua merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana, ja EU:n kuuluisi jatkaa tämän kehityksen tukemista. EU:n pitäisi kannustaa metsänomistajia aktiivisen metsänhoidon harjoittamiseen metsätalouden rajoittamisen sijaan.
Metsät ja metsätalous eri puolilla Eurooppaan ovat hyvin erilaista. Onkin ollut viisautta noudattaa periaatetta, että metsäpolitiikka kuuluu jäsenmaille. Mikäli EU aikoo valmistella metsiä koskevaa politiikkaa tai sääntelyä, on jäsenmaille annettava tarvittavat joustomahdollisuudet. Lisäksi asetusten antamista tulee välttää.
Marko Mäki-Hakola
metsäjohtaja
+358 20 413 3701
+358 40 502 6810
Maria Pohjala
asiantuntija, kansainväliset metsäasiat
+358 20 413 2387
+358 50 341 7614
aiheet: bryssel-agenda