null EU-puheenjohtajuuskausi tuo päättäjiä Suomeen

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

EU-puheenjohtajuuskausi tuo päättäjiä Suomeen

10.9.2019

Puheenjohtajuus on EU:ssa kiertävä tehtävä. Se tarjoaa yhdelle jäsenmaalle mahdollisuuden puoleksi vuodeksi olla päättäjien ja median huomion keskipisteenä. Nyt on Suomen vuoro hoitaa tätä isännän ja emännän roolia. Puheenjohtajuus tuo suuren määrän EU-päättäjiä ja päätösten valmistelijoita katsomaan paikan päälle, miltä Suomi näyttää. Suomelle on vuosien mittaan kertynyt lainsäädäntövalmistelussa asioita, joita voi ymmärtää vain näkemällä. Tämä ikkuna tulevaisuuden päätöksiin on nyt meillä avoinna.


Brysselin kokoukset ovat yleensä kiireisiä. Pahimmillaan ihmiset tulevat aamulla ja haluavat iltakoneella jo takaisin kotimaahansa. Lyhyessä kokouksessa on vain vähän aikaa perehtyä yksittäiseen kysymykseen. 

​​​​​​​Puolen vuoden puheenjohtajuusjaksolla puheenjohtajamaassa vierailee joukoittain ihmisiä, joille on paikan päällä helpompi selventää ongelmien syitä ja mahdollisia ratkaisuja. Kun on päätöksentekijöitä paikalla, on aina mediaakin ympärillä viestimässä yksittäisen jäsenmaan asioista kotimaihinsa.

Maaseudun kannalta tärkeitä vierailijoita ovat mm. maksajavirastojen, maaseutu- ja metsäpäälliköt. Varsinainen huipentuma on ns. epävirallinen maatalousministerikokous. Ministerit yleensä pitävät yksipäiväisen kokouksen, jonka yhteyteen isäntämaa järjestää retkeilypäivän, jolla kollegoille kerrotaan Suomen kannalta tärkeitä asioita ja näkökulmia valmistelussa oleviin kysymyksiin. Samaan aikaan laaja maataloustoimittajien ryhmä kiertää eteläistä Suomena etsien uutisoinnin kohteita.

Suomen kannalta tärkeitä asioita ovat eläinten hyvinvointi, maatalouden ilmastohaasteet ja erityisesti nurmituotanto osana ratkaisuja sekä metsätalous. Vieraillulla haluamme myös saada nykyiset päättäjät paremmin ymmärtämään maailman pohjoisimman maatalouden erityistarpeet. MTK on ollut valmistelussa mukana tarjoamassa asiantuntijuutta yhteisen viestin viemiseen. Edellisen hallituksen päätös pitää kaikki ministerikokoukset Helsingissä on meille ongelma, mutta tämän päätöksen luomissa puitteissa teemme parhaamme. Olemme huolella valmistautuneet mahdollisimman konkreettisella tavalla kertomaan ajatuksiamme vieraillemme. Toivottavasti syyskuun lopun vierailulle saadaan viestin viemiseen suotuisat ilmat.Juha Ruippo

johtaja

kauppapolitiikka, kehitysyhteistyö ja -politiikka, pohjoismainen viljelijäyhteistyö (NBC), EU-asioiden koordinaatio Suomessa: EU:n budjetti, Brexit, tuleva puheenjohtajuuskausi (syksy 2019), kv-järjestöyhteistyö: World Farmers' Organisation (WFO), FAO, OECD, AgriCord

+35820 413 2341

+35840 55 33 232