Takaisin HE 146/2929 VP Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2021

Lausunto

HE 146/2929 VP Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2021

14.10.2020

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta

TEEMA: Etäkuuleminen, metsätalousasiat

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry esittää pyydettynä lausuntonaan seuraavaa:

Luonnonvara- ja biotalouden edistämiseen (momentti 30.40.22) (mukaan lukien maankäyttösektorin ilmastotoimet) on esitetty budjettiin lisäystä, joka liittyy hallitusohjelman linjaukseen maankäyttösektorin ilmastotoimien rahoituksesta. MTK pitää lisäystä perusteltuna. MTKn mielestä on tärkeää, että edistetään pitkäjänteisesti ja kestävästi biotaloussektorin kehittämistä. MTKn mielestä positiivista budjettiesityksessä on myös yleiset kirjaukset T&K-toiminnan tukemisesta. Luke on saanut hienoisen korotuksen omaan määrärahaansa. Metsäsektorin kilpailukyvyn kannalta olennaisia ovat teollisuus-, energia ja veropolitiikan ratkaisut.

Metsäsektoriin vaikuttavat enemmän muut budjettiin liittyvät päätökset, jotka koskevat energiaverotusta, päästökauppakompensaatioita, kivihiiltä korvaavien investointien tukea ja muita ilmastopolitiikkaan liittyviä toimia. MTK näkee, että turpeen veroratkaisu parantaa puun hintakilpailukykyä energiantuotannossa ja olettavasti vaikuttaa positiivisesti niin sahojen sivuvirtojen kuin metsähakkeen kysyntään. Metsähakkeen kysynnällä on positiivinen vaikutus nuorten metsien hoitorästien hoitamiseen.

Puuntuotannon tukeen on määrärahaa 53,23 milj. ja myöntövaltuutta on 56 milj. euroa. Määrärahan taso laskee edellisestä vuodesta 3 milj. euroa.

MTKn mukaan oleellista on, että nykyistä kestävän metsätalouden rahoituslakia jatketaan kolmella vuodella ja tulevaisuuden kannustejärjestelmän valmistelu jatkuu.

MTK näkemyksen mukaan on erittäin valitettavaa, ettei metsien hiilensidontaan ole tulossa lisärahoitusta, vaan kestävän metsätalouden rahoitus puuntuotantoon laskee.

Joutoalueiden metsitystuki on uutta, johon on budjetoitu määrärahaa 1,3 milj. ja myöntämisvaltuutta on 5,4 milj. euroa. Tukea koskeva lakiesitys oli kesällä lausunnolla ja hallituksen esitys on annettu eduskunnalle.

MTK kannattaa metsitystukijärjestelmää, josta on luotava aidosti kannustava, vähäbyrokraattinen ja vaikuttava.

MMM:n puolella METSO-ohjelman toteutuksen (ympäristötuki ja luonnonhoito) määräraha nousee hieman (8,023 milj. euroon). METSO-ohjelman rahoitus on epätasapainoinen MMM:n ja YM:n hallinnonalan välillä. YM:n hallinnonalalla METSO-ohjelmaan on varattu noin 25 milj. euroa ja soiden suojeluun HELMI-ohjelman kautta noin 10 milj. euroa.

MTKn mukaan rahoituksen taso on kuitenkin edelleen liian alhainen verrattuna tavoitteisiin ja luonnonhoitohankkeiden tarpeisiin. Erityisesti tämä koskee MMM:n hallinnonalan rahoitusta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry


Kalle Karttunen

tutkimuspäällikkö

+358 44 373 9377