Takaisin HE 151/2020 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain 7 ja 48 §:n muuttamisesta

Lausunto

HE 151/2020 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kestävän metsätalouden määräaikaisen rahoituslain 7 ja 48 §:n muuttamisesta

16.10.2020

Maa- ja metsätalousvaliokunta

Nykyinen kestävän metsätalouden rahoituslaki on voimassa kuluvan vuoden loppuun. Esityksen mukaan lain voimassaoloa jatkettaisiin kolmella vuodella vuoden 2023 loppuun. Vastaavasti tukien maksuaikaa jatkettaisiin myös kolmella vuodella.

Esitetty muutos on perusteltu ja välttämätön. Valmisteltu uusi metsätalouden kannustejärjestelmä on mahdollista viimeistellä, notifioida ja saattaa voimaan vasta kun EU:n maa- ja metsätalouden valtiontuen suuntaviivat on julkaistu. Tukijärjestelmän keskeytyminen ja mahdollisesti jopa parin vuoden tauko heikentäisivät oleellisesti investointeja kestävään metsätalouteen ja metsien kasvun ja ympäristöhyötyjen ylläpitoon. Samalla esimerkiksi Kansallisessa metsästrategiassa asetettujen tavoitteiden saavuttaminen vaikeutuisi. Myös kannustejärjestelmän kautta aikaansaatuja työllisyysvaikutuksia eri puolella maatamme on syytä korostaa.

Tässä vaiheessa ei myöskään ole syytä tehdä voimassa olevaan tukijärjestelmään muutoksia. Muutokset vaarantaisivat tukijärjestelmän jatkuvuuden. Kannustejärjestelmään tehtävät muutokset tulee tehdä vasta kun uusi, jo pitkään valmistelu kannustejärjestelmä kokonaisuudessaan saatetaan voimaan. Päätös nykyisen tukijärjestelmän jatkamisesta on syytä tehdä mahdollisimman pian, jotta metsänomistaja ja toimijat voivat suunnitella ja toteuttaa metsienhoitotoimenpiteitä ja investointeja metsätalouteen pitkäjänteisesti ilman epävarmuutta.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry


Lea Jylhä

asiantuntiija, metsäpolitikka- ja lainsäädäntö

metsälainsäädäntö, metsien sertifiointi, metsäympäristö

+358 20 413 2486

+358 40 848 8081