Takaisin Jaskarin opit

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Jaskarin opit

25.09.2015

Luin juuri kansanedustaja Harri Jaskarin blogin ja kokemuksen Amerikan matkaltaan. Hyvä kirjoitus ja oivallus siitä, mikä meitä oikein vaivaa? Jokin aivan erikoinen ilmapiiri on vallannut yleisen keskustelun ja ihmisten suhtautumisen tämän hetken ongelmiin. Puurot ja vellit ovat pahasti sekaisin.

On todettu monin eri välinein, että kriisitietous on korkealla. Halukkuus korjata asioita ja myös muuttaa tai auttaa on hyvin korkealla tasolla. Tämä ilmenee hyvin kaikissa gallupeissa, haastatteluissa ja myös ihmisten välisissä keskusteluissa. Mistä kuitenkin johtuu, että jokaisena päivänä ja milloin miltäkin asiantuntevalta tasolta ”ammutaan alas ” kaikki toimenpiteet. Lienee ymmärrettävää, että näin tapahtuu niiden taholta joita asia koskettaa. Tietysti tähän yhtyy oppositio ja nyt myös AY-liike, vaikka asia ei heitä edes koskettaisi.

Jokin lienee pahasti pielessä. Erityisesti olen ihmetellyt YLEn osuutta asioista. Nyt en siis puhu pelkästään hallituksen politiikasta, koska YLE on toki lähes aina opposition ääni. Sen paljasti viimeistään se, että YLE paheksuu jopa itseään annettuaan pääministerille puheenvuoron kanavallaan?

Yle rakentaa nyt itselleen pommia? Vai haluaako YLE kostaa eduskunnalle/ ryhmille Yle-veron jäädytyksen? Taitavan keinon ovat kuitenkin keksineet, kun ovat yhdistäneet professoreiden asiantuntemuksen ja yleisen katkeruuden mm. pakollisiin säästöihin.

Mitä mainitsemallani esimerkillä saavutetaan. Ei ainakaan uskoa siihen, että suomalainen ilmapiiri suosisi avoimuutta, osaamista, työtekoa, yrittäjyyttä, riskinottoa, työllistämistä ja investointeja. Kaikesta edellä mainitusta nimittäin voi alkaa Suomen nousu.

Yksi syy on varmasti tiedossa ja todettu. Se on yhteiskuntamme jäykkyys ja byrokraattisuus. Maatalous/elintarviketalous on tästä hyvä esimerkki. Suomalaiset ovat lainkuuliaisia kansalaisia ja noudattavat lakeja, asetuksia jne. Varmin tapa avata asiaa on loiventaa byrokratiaa ja sääntelyä. Joku sanoo, että siinä on riskinsä; niin sääntelyssäkin, koska se tappaa kaiken ”jo saivarina”.  

Olen aikanaan 90-luvun alussa kokenut edellä mainittuja asioita ihan ”rikospaikalla”. Saatan todeta, että mikään ei ole muuttunut ja jokainen sukupolvi tätä opettelee. Saattaisi olla oikeampi tapa ottaa oppia naapureista. Katsoa vaikkapa Ruotsiin, Saksaan ja Tanskaan. Edellä mainitut maat olivat varsin lähellä vapaata pudotusta, mutta...

Olen kuullut monta kertaa lauseen: tiedämme tarpeen, mutta keinot ovat vääriä. Voisiko joku mainita edes yhden realistisen hyväksyttävän keinon. Niistä varmaan maan hallituskin olisi kiitollinen; niinhän se on vakuuttanut.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012