null Joutuuko jo armas aika tai suvi suloinen?

Artikkeli – Yrittäminen

Joutuuko jo armas aika tai suvi suloinen?

26.5.2020

Universumi tarjoaa meille kohta kesää. Mitä vuodenaikaa mielesi ja kehosi elävät erityisen kevään jäljiltä juuri nyt? Onko mielessäsi jo joutunut armas aika tai suvi suloinen vai aivan jokin muu?

Ihmisen mieli on vaeltanut koronakevään maaliskuusta toukokuuhun läpi monenlaisten tunteiden ja mukautunut elämään muutosten kanssa. Huomaat sen, kun mietit taaksepäin, mitä ajatuksia ja tunteita oli silloin, ja mitä on nyt. Olet parhaan kykysi mukaan oppinut tekemään epävarmuudesta siedettävää. Olet ehkä joutunut tekemään luovia sivupolkuja tai uusia suunnitelmia kevääseen. Ehkä turtuminenkin on hiljalleen astunut kuvaan. Joku toteaa: ”mikä korona”, sillä mieli on täyttynyt raskaammistakin sivupoluista. Toinen ei uskalla ääneen sanoa, että kevät on hänelle ollut helpotus. Kesän kynnyksellä kohtaavat monenlaiset tunnesisällöt   – mielen vuodenajat – joille on täällä tilaa.

Pakotettu positiivisuus ei vie pitkälle. Pettymyksille ja huolille täytyy tehdä jotain muuta, kuin nieleskellä ne. Kaikilla tunteilla on koti kehossa. Siitä syystä yhteys oman kehoon ja sen viesteihin lisää hallinnantunnetta epävarmassakin tilanteessa. Raskaatkin tunteet on hyvä huomata, niitä tunnustella, sanoittaa ja jakaa läheisen kanssa. Sopivassa kohdassa voi antaa tilaa toisenlaisille tunteille. Jos tämä tuntuu itselle ylitsepääsemättömältä, löytyy tilanteeseen aputahoja. Terveyden ylläpitämiseksi on tärkeä etsiä elämän ilon ja valon murusia ja pyrkiä tietoisesti kulkemaan niitä kohti. Se vahvistuu, mihin kiinnitetään huomiota. Minkä nyt annat vahvistua?

Kutsun sinut hetkeksi pysähtymään oman kehon rauhoittamiseen ja kuuntelemiseen:

  • Koeta, voitko sukeltaa työhaalareihin, saapastella tukevalle maalle, jota viljelet tai varjelet, ja pysähtyä hetkeksi avaamaan silmät näkemään elämän merkityksellisyydet — Tunne siinä, kuinka maa jakojesi alla kantaa sinua — Maa kantaa aina — Voit jopa kuvitella itsellesi pienet juuret maahan — Hartiat saavat asettautua rennoksi ja selkä ojentautua hyvään ryhtiin — Huokaise pari kertaa ja anna hengityksen asettautua sille sopivaan tahtiin — Hetkeen ei tarvitse yrittää mitään erityistä — Anna silmien hakeutua sinua miellyttävään kohtaan lähellä tai kaukana — Katsele — Kuuntele — Haistele — Tunne ilmavirta kasvoillasi — Voit vain olla — Siinä —— Sopivan ajan kuluttua, jatka takaisin touhuihisi.
  • Omassa hetkessäsi voit pohtia, mikä pieni toteutettava asia luo – tai loisi – sinulle kokemuksen ”armaasta ajasta”, mikä ”suloisesta suvesta”?

Kautta historiansa, on ihmisolento sopeutunut erilaisiin olosuhteisiin. Maataloudesta elantonsa saaville on epävarmuus aina mukana kulkeva kumppani, ja siihen sopeudutaan tunteen, ajatuksen ja toiminnan yhteistyöllä. Suotuisaa sopeutumista auttaa merkityksellisyyden kokeminen, joka on vahva myönteisten tunteiden herättäjä ja elämänlaadun lähde. Käytä tämänkin kevään kokemusta tarkistaaksesi, kuljetko kohti sitä, mikä sinulle on tärkeää ja merkityksellistä.

Kun universumi tarjoaa kesää, jatketaan matkaa eteenpäin joustavasti epävarmuudessakin. Suloista suvea ja armaita juhlien aikoja!


Pirjo Latvanen
psykologi, psykoterapeutti, maatilan emäntä Akaasta

Maaseudun tukihenkilöverkon tukihenkilöt ovat valmiina kuuntelemaan ja keskustelemaan, otathan rohkeasti yhteyttä! Meidät löydät www.tukihenkilo.fi -sivustolta – saa soittaa kelle vaan, minne päin Suomea tahansa.


aiheet: hyvinvointi, korona