Takaisin Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi ympäristöministeriön hallinnonalan eräiden muutoksenhakua koskevien säännösten muuttamisesta

Lausunto

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi ympäristöministeriön hallinnonalan eräiden muutoksenhakua koskevien säännösten muuttamisesta

03.10.2019

Ympäristöministeriö

MTK kiittää mahdollisuudesta esittää näkemyksensä luonnoksesta hallituksen esitykseksi laeiksi ympäristöministeriön hallinnonalan eräiden muutoksenhakua koskevien säännösten muuttamisesta. MTK toteaa asiasta seuraavaa: 

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi 29 ympäristöministeriön toimialan lakia, jotta lakien muutoksenhakusäännökset erityisesti valitusluvan osalta olisivat yhdenmukaiset vuoden 2020 alussa voimaantulevan oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetun lain kanssa. Edellä mainitussa uudessa yleislaissa pääsääntö on se, että haettaessa muutosta hallinto-oikeuden päätökseen korkeimmalta hallinto-oikeudelta tarvitaan valituslupa. Jo nykyisin valtaosa ympäristöministeriön toimialalla tehtävistä hallintopäätöksistä kuuluu valitusluvan piiriin, mistä on nimenomaisesti säädetty kussakin erityislaissa. Esityksellä muutettaisiin erityislakien valituslupasäännökset yleisiksi viittauksiksi oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin. Lakimuutosten myötä valitusluvan piiriin tuotaisiin myös eräitä uusia asiaryhmiä. Lisäksi samassa yhteydessä maastoliikennelakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kunnalla olisi mahdollisuus periä maksu kilpailuja ja harjoituksia koskevissa lupa-asioissa. 

MTK kannattaa ehdotettuja muutoksia ympäristöministeriön hallinnonalan eräisiin muutoksenhakua koskeviin säännöksiin.  MTK katsoo, että lainsäädännön selkeyden ja yhdenmukaisuuden näkökulmasta on perusteltua, että viittaamalla yleisesti uuteen oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annettuun lakiin valituslupajärjestelmä määrittyy yhä selkeämmin yleiseksi pääsäännöksi myös ympäristöä koskevissa asioissa. 

Esityksen mukaan valituslupamenettelyn käyttöalan laajentaminen mahdollistaa korkeimman hallinto-oikeuden aseman kehittymisen entistä enemmän ennakkopäätöstuomioistuimeksi. MTK pitää tätä kehityssuuntaa tarkoituksenmukaisena. Laadukkaiden ennakkopäätösten ansioista oikeudenkäytön yhtenäisyyttä saadaan kehitettyä, mikä lisää kokonaisuudessaan oikeusjärjestelmän toimivuutta ja parantaa siten myös oikeusturvaa. 

MTK huomauttaa, että samalla, kun korkeimpaan hallinto-oikeuteen ratkaistavaksi etenevien asioiden määrä todennäköisesti vähenee, tarve aiempien käsittelyvaiheiden laadukkaaseen läpiviemiseen lisääntyy. MTK korostaa, että lupaviranomaisten ja hallinto-oikeuksien resurssien turvaaminen on keskeistä ratkaisutoiminnan laadun varmistamiseksi. MTK korostaa, että valituslupajärjestelmän pääsääntöisyyden ei tule antaa vaikuttaa heikentävästi oikeusturvaan, vaan sen myötä on onnistuttava tehostamaan menettelyjä muun muassa käsittelyaikojen lyhentymisen kautta ja siten lisäämään oikeusprosessin laatua kaikista eri näkökulmista katsottuna. 

MTK muistuttaa, että muutosten vaikutuksia on seurattava. Esimerkiksi tulee seurata millä perusteilla valituslupia myönnetään ja minkä verran, verrattuna valituslupahakemusten määrään. On huomattava, että valituslupajärjestelmään siirtyminen myös vähentää oikeusturvan mahdollisuuksia. Siksi jatkovalituksia kansainvälisiin tuomioistuimiin sekä kanteluiden määrää tulee seurata ja mahdollisista muutoksista tai havainnoista raportoida avoimesti.  

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry


Anna-Rosa Asikainen

juristi, luonnonsuojelu

luonnonsuojelun lakiasiat

+358 20 413 2454

+358 40 920 9858