Sisältöjulkaisija

angle-left null Lausunto luonnoksesta maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi koskien Metson, Teeren, Pyyn ja Riekon metsästyksen kieltämisestä metsästysvuonna 2018-2019

Lausunto

Lausunto luonnoksesta maa- ja metsätalousministeriön asetukseksi koskien Metson, Teeren, Pyyn ja Riekon metsästyksen kieltämisestä metsästysvuonna 2018-2019

21.8.2018

Maa- ja metsätalousministeriö 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry esittää pyydettynä lausuntona seuraavaa: 

Esityksen mukaan Maa- ja metsätalousministeriön asetuksella kiellettäisiin metson, teeren, pyyn ja riekon metsästys eräissä maakunnissa ja kunnissa joko kokonaan tai metsästysaikaa lyhennettäisiin osittain. Esitys perustuu heinä-elokuussa laskettujen riistakolmiolaskentojen tuloksiin, jotka osoittavat metsäkanalintukantojen vahvistuneen merkittävästi suuressa osassa maata. Osassa maata kannat ovat kuitenkin edelleen alhaisella tasolla. 

1 § Metson metsästys 

Esityksen mukaan kiellettäisiin metson metsästys kokonaan Varsinais-Suomen maakunnassa ja Uudenmaan maakunnassa lukuun ottamatta Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän ja Pukkilan kuntia. Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Mäntsälän ja Pukkilan kunnissa metsoa saisi metsästää 10.-30.9. välisenä aikana. 

Lisäksi esitetään lyhennettäväksi metson metsästysaikaa siten, että metsästysaika olisi 10.9.–10.10.2018 Kainuun maakuntaan kuuluvissa Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon kunnissa, Pohjanmaan maakunnassa, Etelä-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Alajärven, Alavuden, Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Soinin ja Ähtärin kuntia sekä Pohjois-Savon maakuntaan kuuluvissa Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän kunnissa. 

Edelleen esitetään lyhennettäväksi metson metsästysaikaa siten, että metsästys-aika olisi 10.9.–10.11.2018 Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen ja Satakunnan maakunnissa, Etelä-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Alajärven, Alavuden, Isojoen, Karijoen, Kauhajoen, Soinin ja Ähtärin kuntia, Kainuun maakunnassa lukuun ottamatta Kajaanin, Kuhmon ja Sotkamon kuntia, Lapin maakuntaan kuuluvissa Enontekiön, Inarin, Kemijärven, Posion, Ranuan, Sallan ja Utsjoen kunnissa sekä Pohjois-Savon maakunnassa lukuun ottamatta Iisalmen, Keiteleen, Kiuruveden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän kuntia. 

Lisäksi esitetään kiellettäväksi urosmetson talvimetsästys kokonaan tammikuussa 2019 niin, että se ei olisi sallittua millään alueella. Kielto kattaisi koko talvimetsästys alueen: Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Lapin, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnat. 

2 § Teeren metsästys 

Esityksen mukaan lyhennettäisiin teeren metsästysaikaa siten, että metsästysaika olisi 10.9.–10.10.2018 Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson maakunnissa, Keski-Suomen maakunnassa lukuun ottamatta Kannonkosken, Karstulan, Keuruun, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Multian, Pihtiputaan, Saarijärven ja Viitasaaren kuntia, Pohjois-Karjalan maakunnassa lukuun ottamatta Ilomantsin, Juuan, Lieksan, Nurmeksen ja Valtimon kuntia, Pohjois-Savon maakunnassa lukuun ottamatta Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän kuntia sekä Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Hartolan, Heinolan ja Sysmän kunnissa. 

Lisäksi esitetään lyhennettäväksi  teeren metsästysaika siten, että metsästysaika olisi 10.9.–10.11.2018 Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Pohjan-maan, Pirkanmaan, Pohjan-maan, Pohjois-Pohjanmaan, Satakunnan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa, Keski-Suomen maakuntaan kuuluvissa Kannonkos-ken, Karstulan, Keuruun, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Multian, Pihtiputaan, Saarijärven ja Viitasaaren kunnissa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Ilomantsin, Juuan, Lieksan, Nurmeksen ja Valtimon kunnissa, Pohjois-Savon maakuntaan kuuluvissa Kiuruveden, Sonkajärven ja Vieremän kunnissa sekä Päijät-Hämeen maakunnassa lukuun ottamatta Hartolan, Heinolan ja Sysmän kuntia. 

Edelleen esitetään kiellettäväksi urosteeren talvimetsästys kokonaan tammikuussa 2018 niin, että se ei olisi sallittua millään alueella. Kielto kattaisi koko talvi-metsästys alueen: Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Lapin, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnat. 

3 § Pyyn metsästys 

Esityksen mukaan lyhennettäisiin pyyn metsästysaika siten, että metsästysaika olisi 10.9.–10.10.2018 Lapin maakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan kuuluvissa Hailuodon, Iin, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Siikajoen, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kunnissa. 

Toisessa momentissa lyhennettäisiin pyyn metsästysaika siten, että metsästysaika olisi 10.9.–10.11.2018 Etelä-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Etelä-Savon, Kainuun, Kanta-Hämeen, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Pohjan-maan, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon, Päijät-Hämeen, Satakunnan, Uudenmaan, Varsinais-Suomen maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Hailuodon, Iin, Kempeleen, Kuusamon, Limingan, Lumijoen, Muhoksen, Oulun, Pudasjärven, Siikajoen, Taivalkosken, Tyrnävän, Utajärven ja Vaalan kuntia. 

4 § Riekon metsästys 

Esityksen mukaan kiellettäisiin riekon metsästys kokonaan muualla kuin Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Pohjanmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa ja Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin, Kemijärven, Kittilän, Muonion, Pelkosenniemen, Sallan, Savukosken, Sodankylän ja Utsjoen kuntia. 

Lisäksi esitetään lyhennettäväksi pyyn metsästysaika siten, että metsästysaika olisi 10.9.–10.11.2018 Lapin maakuntaan kuuluvissa Kemijärven, Kittilän, Muonion, Pelkosenniemen, Sallan, Savukosken ja Sodankylän kunnissa sekä Pohjois-Pohjamaan maakuntaan kuuluvassa Kuusamon kunnassa. Ylä-Lapissa riekkoja voitaisiin metsästää normaalisti 10.9.2018–31.3.2019 välisenä aikana. 

MTK:lla ei ole huomautettavaa tehtyihin esityksiin.  

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Juha Hakkarainen
metsäjohtaja

Timo Leskinen 
kenttäjohtaja