Takaisin Lausunto luonnoksista MMM:n asetuksiksi koskien punasotkan, allin ja metsähanhen metsästyksen kieltämistä

Lausunto

Lausunto luonnoksista MMM:n asetuksiksi koskien punasotkan, allin ja metsähanhen metsästyksen kieltämistä

05.07.2024

Maa- ja metsätalousministeriö

MTK kiittää saamastaan lausuntopyynnöstä ja esittää lausuntonaan seuraavaa: 
 

1. Punasotkan metsästyksen kieltäminen metsästysvuosina 2024-27  

Esityksen perusteluissa todetaan, että Punasotkan Suomessa pesivän kannan pitkäaikainen kehityssuunta on vuodesta 1986 lähtien tehtyjen vesilintulaskentojen perusteella jyrkästi laskeva. Punasotka on kansainvälisesti luokiteltu vaarantuneeksi voimakkaan taantumisen vuoksi. Kansallisesti punasotka on luokiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Suomen pesimäkannaksi on arvioitu vain 600-700 paria. 

Lajin tilaa parantavien toimenpiteiden eli laaja-alaisen saalistuksen vähentämisen ja merkittävien elinympäristökunnostusten käynnistyminen riittävän suuressa mittakaavassa on nopealla aikataululla epätodennäköistä ja toimenpiteiden vaikuttavuus vie pitkän aikaa. Punasotkan metsästyksen jatkamiselle Suomessa ei tällä hetkellä ole perusteita. 

Punasotkan metsästys esitetään kiellettäväksi metsästyslain 38 §:n mukaisella asetuksella 3 vuodeksi (1.8.2024-31.7.2027). Lajin metsästys on ollut jo aiemmin kielletty kokonaan vuodesta 2018 lähtien Suomessa. 

Esitys on hyvin valmisteltu ja MTK katsoo punasotkan metsästyskiellon jatkamisen hyvin perustelluksi. 

 

2. Allin metsästyksen rajoittaminen metsästysvuosina 2024-2027 

Alli on kansainvälisesti luokiteltu vaarantuneeksi voimakkaan taantumisen vuoksi. Kansallisesti alli on luokiteltu silmälläpidettäväksi. Suomen lisääntyväksi kannaksi on arvioitu 1500 – 2000 paria. 

Suomessa talvehtivan kannan kooksi arvioidaan noin 20 000 – 40 000 yksilöä ja se on ollut kasvussa vuodesta 2010 lähtien. 

Allin metsästys esitetään kiellettäväksi metsästyslain 38 §:n mukaisella asetuksella 3 vuodeksi (1.8.2024-31.7.2027) kokonaan sisämaassa. Merialueella ja mereen rajoittuvilla saarilla ja luodoilla metsästykseen asetettaisiin metsästäjäkohtainen saaliskiintiö enintään viisi (5) allia vuorokaudessa. Asetus olisi saman sisältöinen kuin edelliset voimassa olleet asetukset (711/2018, 592/2021) vuodesta 2018 lähtien. 

MTK:lla ei ole huomautettavaa tehtyyn esitykseen. 

 

3. Metsähanhen metsästyksen rajoittaminen metsästyskaudella 2024-25 

Esityksen mukaan Suomessa pesivän metsähanhikannan suojelemiseksi maa- ja metsätalousministeriön asetuksella kiellettäisiin edelleen metsähanhen metsästys vuoden määräajaksi suuressa osassa maata. 

Vuodesta 2017 lähtien metsästys on ollut sallittua Kaakkois-Suomessa loka-marraskuussa tundrametsähanhien muuton aikana rajoitetulla alueella, jolloin metsästys kohdistuu pääasiassa moninkertaisesti runsaampaan, elinvoimaiseen tundrametsähanhen (Anser fabalis rossicus) kantaan. Vuodesta 2020 alkaen metsähanhen metsästys on sallittu Pohjois-Suomen pesimäalueella, aluksi rajoitetusti Lapissa ja myöhemmin myös laajemmilla alueilla, elokuussa kahdeksan päivän ajan eri tavoin rajoitetusti. 

Esityksen mukaan Pohjois-Suomessa metsähanhen pesimäalueilla metsähanhen metsästys olisi sallittua 20.8.2024 klo 12- 27.8.2024 välisenä aikana Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa, lukuun ottamatta valtatien E8 ja seututien 813 merenpuoleisia alueita Tornion, Keminmaan, Kemin, Simon, Iin, Kalajoen, Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Oulun, Pyhäjoen, Raahen ja Siikajoen kunnissa. Tätä aikaa ja aluetta koskisi myös viime vuosien tapaan kielto metsästää metsähanhi pellolta, ravintohoukuttimen käytön kielto ja metsästäjäkohtainen saaliskiintiö enintään 1 metsähanhi vuodessa.  Rajoitus muuttuisi edelliseen vuoteen verrattuna siten, että rajoitetun metsästyksen alue laajenisi kattamaan Kainuun maakunnan sekä lähes koko Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat, meren rannikkoa lukuun ottamatta.  

Myöhemmin syksyllä hanhien muuttoaikaan metsähanhen metsästys sallittaisiin 1.10.2024–30.11.2024 välisenä aikana Etelä-Karjalan maakunnassa, Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Ilomantsin, Joensuun, Kiteen, Kontiolahden, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa, Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvissa Iitin ja Orimattilan kunnissa sekä Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa. Rajoitus muuttuisi edelliseen vuoteen verrattuna siten, että metsästysalue laajenisi kattamaan Pohjois-Karjalassa myös Ilomantsin, Joensuun ja Kontiolahden kunnat. 

Esitykset ovat seikkaperäisesti perusteltuja ja perustuvat varsin laajaan tausta-aineistoon. MTK:lla ei ole huomautettavaa tehtyyn esitykseen metsästyksen rajoittamisesta. MTK kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, miten merkittävästi riistahallinnon ja Luonnonvarakeskuksen resursseja käytetään metsähanhiin kohdistuvaan hallintoon, tutkimukseen ja esimerkiksi vuosittain helikoptereilla tapahtuvaan kanta-arvioiden laadintaan. Tiukkojen rajoitusten myötä kysymys on kuitenkin riistalinnusta, jonka vuotuiset saalismäärät ovat vain muutamia satoja yksilöitä vuosittain. 

 

Helsingissä heinäkuun 5. päivänä 2024 

MAA- JA METSÄTALOUSTUOTTAJAIN KESKUSLIITTO MTK R.Y.  


Marko Mäki-Hakola
metsäjohtaja

Timo Leskinen 
kenttäjohtaja