null MTK ja Suomen Kylät ry vetoavat hallitukseen paikallisen kehittämisen ja elinvoiman puolesta

Uutinen – Maaseutuympäristö

MTK ja Suomen Kylät ry vetoavat hallitukseen paikallisen kehittämisen ja elinvoiman puolesta

14.2.2020

Suomen Kylät ry ja MTK vetoavat Suomen eduskuntaan ja hallitukseen, jotta paikalliskehittämisen vahvistamiseen – ilman aluerajoja - varataan riittävästi taloudellisia resursseja. Maaseutualueet kattava asukaslähtöinen kehittäminen on tärkeää Suomen elinvoiman turvaamiseksi. Siksi on tärkeää ulottaa se koskemaan myös kaupunkeja. Vetoomus luovutettiin eduskunnalle ja avainministereille Ystävänpäivänä 14.2.2020.

Paikallinen kehittäminen vahvistaa lähidemokratiaa ja osallisuutta ja sillä on merkittävä vaikutus alueen elinvoimaan. Maaseudulla on syntynyt paikallisen kehittämisen ansiosta yli 500 uutta yritystä ja noin tuhat uutta työpaikkaa vuonna 2014 alkaneen EU-ohjelmakauden aikana.

- Maaseudulla asukas- ja yhteisölähtöinen toimintatapa on tuottanut vaikuttavia tuloksia. Haluamme varmistaa, että tämä toimiva malli on EU:n tulevalla ohjelmakaudella käytössä koko maassa. Maaseudun ja kaupunkien symbioosi on lähivuosina syvenemässä ja siksi kaupunkiväestömme mukaan saaminen edistää myös maaseudun kehittymistä, puheenjohtaja Petri Rinne Suomen Kylät ry:stä linjaa.

Maaseudulla yhteisölähtöistä paikalliskehittämistä on toteutettu vaikuttavasti jo yli 20 vuoden ajan. Kuluvalla EU-rahastokaudella 2014-2020 maassamme toimivat 54 Leader-ryhmää ovat rahoittaneet yli 5000 kehittämishanketta, joissa on syntynyt yhteiseen käyttöön infrastruktuuria ja lähipalveluita. Esimerkiksi moniin maaseudun laajakaistahankkeisiin sekä kulttuuri-, luonto- ja liikuntapaikkoihin on myönnetty Leader-tukea. 

Maaseudulla paikalliskehittämisrahoitusta hakeneista 76 % on hakenut tukea ensimmäisen kerran, eli rahoitus on onnistunut aidosti aktivoimaan uusia paikallisia toimijoita mukaan oman alueensa kehittämiseen.

-  Suomen tulisi ottaa paikalliskehittämisessä käyttöön monirahastomalli, jolloin tätä työtä edistettäisiin myös EAKR:n ja ESR:n kautta, elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK:sta esittää.
 
Yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen rahoituksesta noin neljännes tulee EU:lta ja siksi se on kansallisesti edullinen tapa rahoittaa asukkaiden aktiivisuutta. Yli kolmannes rahoituksesta kootaan hanketoteuttajien yksityisenä omarahoituksena.

Tällä hetkellä ainoastaan maaseutualueilla toimivat yhdistykset ja pienyritykset voivat saada Leader-rahoitusta hankkeisiinsa. Suomen Kylät ja MTK vetoavat eduskuntaan, jotta paikallisen kehittämisen vahvistamiseen turvattaisiin riittävät taloudelliset resurssit käynnissä olevissa EU-budjettineuvotteluissa sekä kansallisessa rahoituksessa ilman aluerajoja: maaseuduilla, saaristoissa ja kaupungeissa. 

Suomen Kylät ja MTK luovuttavat elinvoimavetoomuksensa eduskunnalle ja avainministereille Ystävänpäivänä 14.2.2020.

Lisätietoja: 
elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, MTK, 040 502 6810 marko.maki-hakola@mtk.fi
puheenjohtaja Petri Rinne, Suomen kylät ry, 040 555 3232, petri.rinne@joutsentenreitti.fi aiheet: maaseutu, maaseutupolitiikka, maaseudun kehittäminen, maaseudun tulevaisuus, maaseutuyrittäjä