Sisältöjulkaisija

null Itä-Suomen murskauskeskus – maatalousmuovien keräystä jäsenille

Artikkeli - Jäsenyys

Itä-Suomen murskauskeskus – maatalousmuovien keräystä jäsenille

2.1.2020

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy aloittaa maatalousmuovien keräyksen 12.8.2019. Noutopalvelu sisältää muovien noudon lastauksineen, kuljetuksen ja käsittelymaksun. Palvelun avulla jäsenten on mahdollista tehdä vastuullisia, ympäristöä säästäviä valintoja. Älä anna makoilla maassa – muovit kiertämään! 

Tehdään se kerralla oikein yhdessä! 

Maatalousmuovin kerääminen oikeaoppisesti kiertoon on kestävä ja ympäristöä säästävä teko. Miksi emme siis tekisi sitä kerralla oikein. 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy haluaa olla MTK:n jäsenten yhteistyökumppani maatalousmuovin kierrättämisessä. Heidän kauttaan puhdas muovi menee muovin jalostukseen, josta se tulee uusina muovituotteina uudestaan käyttöön. Likaiset tai väärin lajitellut muovit joudutaan polttamaan energiana, vältetään siis tätä. 

Jäsenetu MTK:n jäsenille

Noutopalvelu sisältää muovien noudon lastauksineen, kuljetuksen ja käsittelymaksun. Palvelu kattaa koko Suomen ja hinta on sama ympäri maan.  

Hinnat MTK:n jäsenille

 • Lajiteltu, puhdas ja kierrätyskelpoinen päällysmuovi 30,00 €/tonni (Alv 0%) 
 • Verkot sekä likaiset ja vanhat kierrätyskelvottomat muovit 90,00 €/tonni (Alv 0%) 
 • Mikäli tilalla on muuta jätettä noudettavana, tulee siitä sopia erikseen noutoa tilatessa. 

Hinnat ei MTK:n jäsenille

 • Lajiteltu, puhdas ja kierrätyskelpoinen päällysmuovi 50,00 €/tonni (Alv 0%) 
 • Verkot sekä likaiset ja vanhat kierrätyskelvottomat muovit 120,00 €/tonni (Alv 0%) 
 • Ahvenanmaa ja saaristoalue ei kuulu tämän hinnoittelun piiriin.  


Maatalousmuovijätteen lajittelu

Ohessa on ohjeita maatalousmuovin keräämiseen, varastointiin (josta se voidaan noutaa) sekä noutopalvelun tilaamiseen. 

Maatalousmuovin lajittelu ja varastointipaikan valinta on ensisijaisen tärkeää muovin kierrättämisen ja kuljetuksen kannalta.  

 1. Lajittele värilliset ja valkoiset muovit erikseen. 
 2. Lajittele verkot erikseen suursäkkiin tai omaan myttyyn. Nämä eivät mene kierrätykseen. 
 3. Lajittele puhtauden mukaan. Puhtaassa muovissa ei ole maata tai multaa ja se sisältää vain vähän heinää. 
 4. Säilytä puhtaana ja kuivana, ei maata vasten, vaan esim. lavalla, jossa se ei likaannu. Vesi ja muut materiaalit lisäävät muovin painoa. 
 5. Tilaa nouto, kun muovia on 2–5 tuhatta kiloa. Jos määrä on pienempi, selvitä onko lähialueella muilla pieniä määriä maatalousmuovia, voiko noutoa yhdistää tai katso sivuiltamme lähin maatalousmuovin tiputuspaikka. ​​​​​

Materiaalit tulee lajitella omiin keräysjakeisiin

 • Kierrätyskelpoiset, valkoiset ja puhtaat päällyskiristeet erikseen. Ei saa sisältää multaa tai muita epäpuhtauksia. PE-LLD 
 • Kierrätyskelpoiset muovit ja muunväriset puhtaat päällyskiristeet samaan. Tähän kuuluu huuhdellut kanisterit, aumamuovit, suojahuput, lannoitesäkit yms. PE-LLD, PE-LD, PE-HD 
 • Likaiset ja vanhat muovit sekä muut kierrätyskelvottomat muovit, kuten narut ja paaliverkot omaan jakeeseen. PP, PVC, EPS 

Muovien tulee olla mahdollisimman puhtaita, eivätkä ne saa sisältää suuria määriä epäpuhtauksia, kuten multaa, kiviä tai metallia. Ne saavat sisältää vain vähän orgaanista ainetta, kuten heinää. Noudon yhteydessä tehdään alustava vastaanottotarkastus muovijätteelle, jotta se ei sisällä ylimääräisiä materiaaleja. 

Muovi tulisi säilyttää keräystä varten mahdollisimman kuivana ja puhtaana, esimerkiksi lavalle nostettuna tai laatan tai asfaltin päälle. Kosteus ja likaisuus nostavat jätteen painoa ja samalla kierrätyksen kustannuksia sekä laskevat muovijätteen laatua.


Esimerkkikuva oikein lajitellusta muovista

 

 
Esimerkkikuva väärin lajitellusta muovista

Katso lisää kuvia täältä. 

Noutojen tilaaminen

Noudot voi tilata seuraavien verkkosivujen kautta: www.kiertoasuomesta.fi ja www.murskauskeskus.fi 

Puhelimitse 0400 380 040 

Tilauksen voit tehdä helposti Zerowaste-tilausjärjestelmän, puhelimeen asennettava sovelluksen kautta, puhelimitse tai osoitteesta kiertoasuomesta.fi.  

Sovelluksen kautta tilat voivat nähdä oman noudon tilan, toimittamansa määrät ja aikaisemmat tilaukset. Tilauksessa tärkeää on saada oikea tieto noudettavasta muovilajista. Kierrätettävä ja ei kierrätettävä muovi eivät mene samaan osoitteeseen.  

Tunnukset tilausjärjestelmään saat täältä tai lataamalla Play-kaupasta MTK ZeroWaste -sovellus (ohjeet löytyvät murskauskeskus.fi-sivustolta) 

Keräyksessä pyritään alueellisiin noutoihin, eli kun alueella on useita tiloja tyhjennettävänä, tehdään alueelle noutoreititys. Yksittäiset noudot ovat mahdollisia, kun tilalla on yli 2000 kg noudettavaa jätettä. Vasteaika on 1–2 kuukautta alueen mukaan.  

Tilaukset voi tehdä myös soittamalla numeroon 0400 380 040. 

Tilauksen yhteydessä tarvitaan kuva noudettavasta erästä. Tämän saat helpoiten ZeroWaste-sovelluksella, joka tallentaa myös paikkatiedon kuljetusliikettä varten noutoon liittyen. Kuljetusliike tekee noudon yhteydessä alustavan vastaanottotarkastuksen noudettavalle materiaalille. Mikäli materiaali ei vastaa tilausta, tehdään siitä kirjallinen reklamaatio asiakkaalle laadun parantamiseksi ja luokittelun muuttamiseksi. 
 

Ohjeet maatiloille muovin säilytyspaikkoihin 

Muovin säilytyspaikan valinta on yhtä tärkeää kuin muovin lajittelu omiin lajikkeisiin. Muovia pitäisi säilyttää niin, että se säilyy kuivana ja puhtaana. Ei maata vasten tai pelloilla mudassa. 

Esimerkkejä säilytyspaikoista: 

 • lava 

 • paalain tai puristin (yhteistyössä Europress Oy) 

 • asfalttikenttä 

 • betonilaatta 

 • tärkeintä säilytyksessä on, että materiaali pysyy kuivana ja puhtaana, ja että se on noudettavissa nosturiautolla 

 • paalinarut ja verkot voidaan laittaa esim. suursäkkeihin tai muuhun erilliseen astiaan, jossa ne eivät sotkeennu lajiteltuun muoviin. Paalinarut ja verkot eivät mene kierrätykseen. Visio 

Itä-Suomen Murskauskeskus Oy:n tavoitteena on nostaa MTK:n jäsenten maatiloilta syntyvien muovijätemateriaalien kierrätysastetta ja kustannustehokkuutta kehittämällä avointa arvoketjuprosessia yhdessä, tuoden samalla digitaaliset alustat käyttöön. Noudettaviin muoveihin kuuluvat kaikenväriset kiristekalvot, huuhdellut kanisterit, aumamuovit, suojahuput ja muut maataloudessa syntyvät muovijätteet. 

Vastuullisuus 

Muovien kuljettamisessa sekä kierrättämisessä noudatetaan toiminnassa laatujärjestelmää ISO 9001 sekä ympäristöjärjestelmää ISO 14001, parhaimman tuloksen takaamiseksi. Kaikki toimijat, eli kuljetusliikkeet ja käsittelylaitokset, toimivat laadukkaasti sekä viranomaisluvilla.  

Arvoketjussa tähdätään läpinäkyvyyteen niin maatilojen kuin kuljetusketjun ja käsittelijöiden kannalta.  

Kierrätettävät muovigranulaatit toimitetaan suomalaisille muovitoimijoille uusiokäyttöön. 


aiheet: energiaedut, muovi

Liittyvät sisällöt

Suositellut artikkelit

MTK:n kehittämä maailman ensimmäinen maatalouden sivuvirtojen ja sivutuotteiden osto- ja myyntipaikka KiertoaSuomesta.fi osallistuu Innovation in Politics...

Viljelijä Peppi Laineella on Hajalassa peltoviljelyn lisäksi lammastuotantoa. Talvisin lampaat tarvitsevat sisäruokinnassa rehua, joten rehupaaleja kuluu paljon, ja muovijätettä syntyy viikoittain isoja kasoja....

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Itä-Suomen Murskauskeskus Oy ovat solmineet valtakunnallisen yhteistyösopimuksen...