Takaisin Maitomietteitä

Blogi – Maatalous ja suomalainen ruoka

Maitomietteitä

21.08.2015

Viime aikoina on saanut kuulla monen monta kertaa maatalouden vaikeasta taloudellisesta tilanteesta. Asiaan ovat ottaneet kantaa lähes yksimielisesti kaikki eri tahot, jotka voisivat myös vaikuttaa asioiden kulkuun. Syyt huonoon tilanteeseen ovat hyvin moninaiset ja mahdolliset ratkaisukeinotkin ovat hakusessa. Yleinen taloudellinen tilanne ei myöskään anna paljon mahdollisuuksia.

Maatalouden sisäinen tilanne on myös vakava. Lähes jokaisen tuotantosuunnan taloudellinen tilanne on heikentynyt. Jopa maidontuotannossa, jonka merkitys on tulonmuodostuksessa suoraan ja myös välillisesti lähes dominoiva. 

Huomasin jokin aika sitten, kun PTT:n taloustutkassa Perttu Pyykkönen analysoi maitotalouden tilannetta. Hän otsikoi kirjoituksen siten, että lyhyellä aikavälillä Venäjän paluu ei auttaisi maidontuottajaa. Tuon kirjoituksen analyysi on erittäin hieno ja perusteet oikeita. Hieman kirjoituksen motiivi mietitytti, koska esitetyt faktat käänteisinä varmasti toisivat valoa tulevaisuuteen. Lisäksi odotin otsikon perusteella tutkijalta, mitä nyt pitäisi tehdä? Pelkkä puhe uusista markkina-alueista ei vakuuta tai vaikuta nopeasti. Eniten nyt pelkään, että Valio markkinajohtajana joutuu heikentämään laatutyötään; se kun on kallista toimintaa. 
Toivottavasti myös kilpailu- ja kuluttajavirasto alistuisi reilun kilpailun käytöstavoille ja luopuisi markkinajohtajan kurittamisesta. Se on sitä paitsi vastoin viraston toiminta-ajatusta. Mikäli korostaa halpuuttamisen ihanuutta, niin silloin pitää antaa kilpailulle tilaa. Maitomarkkina kun ei ole juridiikkaa.

Maidontuotannon tilanteeseen emme saa apua maatalouspolitiikan kautta, vaan ongelmat olisi ratkottava aivan uudesta lähtökohdasta. Ensisijaisesti pitää palata tuottaja-ajatteluun, vakaaseen kehitykseen ja omiin ratkaisuihin. Ei ole mahdollista, että tyydymme koko ajan alenevaan tuottajahintatasoon tässä korkeiden kustannusten maassa. 

Katselin juuri maatalouden tilastoja kuten tapanani on tehdä; noin puolivuosittain. Maidontuottajien lukumäärä laskee edelleen. Rakenteellinen muutos murtaa mm. osaamista, laatutyötä, tuotantotekniikkaa ja tulevaisuususkoa. Koko maitoketjun on paneuduttava ongelmiin kokonaisvaltaisesti ja nopeasti. Omin toimin voidaan asiaan vaikuttaa, jos vain halutaan.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012