null Merkillisen Hyvää Ruokaa Suomesta - mistä tunnistaa kotimaisen tuotteen?

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Merkillisen Hyvää Ruokaa Suomesta - mistä tunnistaa kotimaisen tuotteen?

2.9.2020

Suomalainen maatalous tuottaa ruokaa meille kuluttajille ja luo satoja tuhansia työpaikkoja Suomeen. Suomalaisen ruoan arvostus on viime vuosina noussut selvästi ja myös lisää kotimaisia tuotteita on päässyt kaupan hyllyille. Olemme ylpeitä kotimaisesta ruoasta, sekä sen puhtaudesta.

Viime aikoina on kuitenkin sosiaalisessa mediassa noussut esiin tapauksia, jossa kotimaisena pidetty tuote onkin osoittautunut täysin tai osittain ulkomaalaiseksi. Pelkkä tuotteen nimi, tai suomen lippu ei siis suoraan kerro kotimaisuudesta. Pakkauksessa voi olla suomen lippu, mutta takana lukeakin, ”tuotettu useissa EU-maissa” tai ”alkuperämaa EU”. Tämän vuoksi kuluttajan tulee olla hereillä.

Alkuperämerkit onkin kehitetty helpottamaan kotimaisen ruoan tunnistamista kaupassa, sekä auttamaan kuluttajaa valinnoissaan. Tietyt merkit ovat takuu tuotteen kotimaisuudesta ja turvallisuudesta. Merkit voivat päällepäin näyttää viestivän samaa asiaa, mutta kaikille on omat kriteerinsä.

Videolla esittelemme kolme yleisintä alkuperämerkkiä, joita on hyvä etsiä kaupassa, kun haluaa suosia suomalaista. Tulee muistaa, että alkuperämerkit ovat vapaaehtoisia merkintöjä pakollisten pakkausmerkintöjen rinnalla, ja siksi jotkut suomalaiset tuotteet eivät tätä merkkiä kanna. Nykyään tietoa tuotteista löytyy myös yritysten kotisivuilta. Kaikkia raaka-aineita ole saatavilla suomalaisina, esimerkkinä kahvi, hedelmät ja suklaa.

Merkinnät ovat usein pakkauksessa näkyvillä, mutta voivat löytyä myös pakkauksen takaa, jos kyseessä on pienempi tuote.

Alla on nähtävillä yleisimpiä alkuperämerkkejä:

 

Hyvää Suomesta – ruoan alkuperämerkki

  

  • 100 % suomalainen alkuperä yhden ainesosan tuotteet kuten: liha, kala, kananmuna, maito
  • Elintarvikejalosteiden raaka-aineista vähintään 75 % on suomalaista alkuperää.
  • Käytön oikeellisuutta valvotaan ulkopuolisin auditoinnein
  • Tuotteet on valmistettu Suomessa
  • www.hyvaasuomesta.fi

 

 

Puhtaasti kotimainen – kasvisten laatu- ja alkuperämerkki

  • Merkkiä voi käyttää Suomessa viljellyistä kasviksista ja kasvijalosteista, joiden raaka-aine on täysin kotimaista ja laatu ykkösluokkaa
  • Laatumerkin käyttäjä sitoutuu noudattamaan hyviä tuotantomenetelmiä
  • http://www.puhtaastikotimainen.fi/

 

Avainlippu – suomalaisen työn merkki

    

  • Avainlippu on vapaaehtoinen Suomessa valmistetulle tuotteelle tai palvelulle tarkoitettu alkuperämerkki
  • suomalainen valmistus sekä omakustannushinnasta laskettava kotimaisuusaste
  • palveluiden kohdalla myös omistajuus ja pääkonttorin sijainti vaikuttavat

 

Pohjoismainen ympäristömerkki

 

  • Kertoo tuotteen tai palvelun ympäristöystävällisyydestä
  • Joutsenmerkittyjä tuotteita löytyy mm. paperituotteista, pesuaineista, konttoritarvikkeista sekä palveluista
  • Ei ole käytössä elintarvikkeissa

 

Eurolehti – EU:n luomutunnus

 

http://www.ruokatieto.fi/sites/default/files/styles/content-max-image/public/Ruokakasvatuksen%20kuvat/Ruokavisan%20kuvat/eurolehti.jpg

  • Pakollinen kaikissa EU:ssa valmistetuissa, valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa
  • Saa käyttää EU:n alueella tuotettujen pakattujen elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä
  • Tuotteen maataloudesta peräisin olevista ainesosista 95 % on oltava luonnonmukaisesti tuotettuja
  • Eurolehtimerkki yhdessä Hyvää Suomesta –merkin kanssa kertoo tuotteen olevan kotimainen luomutuote

 

Luomu-aurinkomerkki

http://www.ruokatieto.fi/sites/default/files/styles/content-max-image/public/Ruokakasvatuksen%20kuvat/Ruokavisan%20kuvat/aurinkomerkki.gif

  • Luonnonmukaisesti tuotettujen elintarvikkeiden tuotantotapamerkki
  • Elintarvikkeen maatalousperäisistä raaka-aineista vähintään 95 % on tuotettu luonnonmukaisesti.
  • Ei kotimaisen raaka-aineen ja tuotannon merkki, takaa, että tuote luomuvalvonnassa
  • Merkin omistaa maa- ja metsätalousministeriö

 

Maakuntien parhaat-merkki

http://www.maakuntienparhaat.fi/i/pikkulogo.gif

 

  • Pääraaka-aine tuotteessa on oltava 100 % kotimaista. Muuten kotimaisuusaste lasketaan tuotteen omakustannusarvosta (yrityksen työ ja raaka-aine yhteensä oltava vähintään 80% kotimaista)
  • ProAgria keskusten liiton lanseeraama merkki

 

Luomuliiton leppäkerttumerkki

 

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/polopoly_fs/1.29896.1355480293%21/image/image.gif_gen/derivatives/landscape_466/image.gif

 

  • Kertoo tuotteen luonnonmukaisesta tuotantotavasta ja raaka-aineen alkuperästä
  • Maataloustuotteen oltava 100% suomalaista
  • Valmisteissa suomalaisen raaka-aineen osuus vähintään 75 %
    (liha, maito, vilja, kananmunat, hunaja, sienet, kasvikset, marjat, hedelmät, peruna, öljy- ja palkokasvit 100%)
  • Luomuliitto myöntää ja valvoo
  • luomu.fi/ruoka/luomumerkit/

 

Reilun kaupan merkki

  • Merkki on kehitetty parantamaan kehitysmaiden viljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä
  • Ei kerro tuotteen alkuperämaasta

 

Lidlin valmistettu Suomessa-merkki

  • Tuote on kotimaassa valmistettu
  • Ruoan raaka-aine ei yleensä kotimaista
  • Lidlin oma lanseeraus

S-ryhmän kotimaista-merkki

  • Täyttää kotimaisuuden Hyvää Suomesta-merkin tai sirkkalehtimerkin vaatimukset

S-ryhmän oma lanseeraus


Katariina Latva

Kesäharjoittelija

viestintä, edunvalvonnan tuki

Henrietta Dahlman

viestinnän suunnittelija

Some ja digi, graafinen ilme

+35820 413 2367

+35840 920 9877

aiheet: ruoka, kotimainen, alkuperämerkit, hyvääsuomesta, alkuperämerkki, suomalaisenruoanpäivä

Suositellut artikkelit

Tervetuloa mukaan juhlistamaan Suomalaisen ruoan päivää. Kerro se sanoin tai kuvin, mitä suomalainen ruoka sinulle merkitsee. Poimi ruokakauppasi hyllyiltä ruokaa ja juomaa, joissa on sinivalkoinen Hyvää...