null MTK 100 -juhlavuosi avataan valotaideteoksella osana Lux Helsinki -valofestivaalia

Uutinen

MTK 100 -juhlavuosi avataan valotaideteoksella osana Lux Helsinki -valofestivaalia

5.1.2017

Maa jalkojemme alla -valotaideteos on oodi Suomen maaperälle. Valotaideteos pohtii ihmisen suhdetta maaperään, jonka päällä arkinen todellisuutemme tapahtuu. Ritarihuoneen edustalla sijaitsevan teoksen on toteuttanut suomalainen installaatio- ja mediataiteilija Teemu Lehmusruusu. Valotaideteos on osa Lux Helsinki -valofestivaalia, joka on yksi Helsingin kaupungin näyttävimmistä Suomi 100 -juhlavuoden panostuksista. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry on mukana Lux Helsinki -valofestivaalin yhteistyökumppanina ja avasi oman juhlavuotensa teoksella torstaina 5.1. Teos on esillä Luxissa maanantaihin 9.1. asti.


MTK 100 -juhlavuoden avasi valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila. Hän nosti esille juhlavuoden pääteeman ammattiylpeyden. Puheessaan hän esitteli juhlavuoden pääyhteistyökumppanit, joita ovat HKScan Finland, Isku, K-ryhmä, LähiTapiola, Nordea, Raisio, Valio, Valtra ja Yara.


Taiteilija Teemu Lehmusruusu kertoi yhteistyöstä MTK:n kanssa sekä teoksistaan "Maa jalkojen alla" sekä maakuntakierrokselle lähtevästä teoksesta "5.5".


Yhteistyökumpaneiden puheenvuoron piti Nordean johtaja Timo Kalliomäki. Hän näkee edessään hyvin suunnitellun ja hienon juhlavuoden. Kalliomäki nosti esille useat positiiviset asiat, joita maataloudessa nyt on ilmassa.

Lux Helsinki jatkuu 9.1. asti

Helsingin julkiset rakennukset ja tilat muuntuvat ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi, jotka kutsuvat yleisön osallistumaan talviseen kaupunkifestivaaliin Helsingissä. LUX Helsinki -valofestivaali järjestetään 5.-9.1.2017. http://www.luxhelsinki.fi/


Videotaideteos 5,5 kiertää kaupungeissa ympäri Suomen


Taiteilija Teemu Lehmusruusu toteuttaa myös videotaideteoksen "5,5", joka lähtee Helsingistä 11 kaupungin ulkoprojisointikiertueelle luoden näkyvyyttä alueelliselle MTK 100 -juhlavuoden toiminnalle. Videotaideteos tutkii visuaalisesti maaseudun elinkeinojen ja niiden yrittäjien työnkuvaa nykypäivän maa- ja metsätaloudessa. Julkisella videotaideteoksella tuomme maaseudun näkymiä kaupunkeihin ja suomalaisten pohdittavaksi. 

Videotaideteos esitetään Helsingin jälkeen seuraavissa kaupungeissa: Hämeenlinna 9.-15.1., Tampere 16.-22.1., Seinäjoki 23.-29.1, Pori 30.1.-5.2., Turku 6.-12.2., Kouvola 13.-19.2., Mikkeli 20.-26.2., Jyväskylä 27.2.-5.3., Kuopio 6.-12.3., Joensuu 13.-19.3. ja Oulu 20.-26.3. Teosta esitetään kaupunkien keskustoissa valitulla julkisella seinällä vuorokauden pimeään aikaan noin klo 17-22 kaikkina yllä mainittuina päivinä.
 
Ulkoprojisointikiertue toteutetaan yhdessä MTK-liittojen kanssa ja näin luodaan näkyvyyttä juhlavuoden alueelliselle toiminnalle. MTK-liitot järjestävät kiertueen aikana alueellisia avajaistilaisuuksia, joissa esitellään oman alueen juhlavuoden tapahtumia ja ohjelmaa sidosryhmille, kumppaneille, medialle ja jäsenille. 
 
Lisäksi videotaideteos esitetään MTK 100 -tilaisuuksissa sekä valituissa valotaidetapahtumissa ja alan museoissa kautta maan vuonna 2017. MTK 100 -ohjelma on osa Suomi 100 -juhlaohjelmaa.
MTK 100 -juhlavuoden sivusto: http://www.kasvutarinoita.fi

Taitelijan ajatuksia 5,5 -videotaideteoksen takana


- Kesän neljä kuvausmatkaa eri puolille Suomea toimivat sosiaaliskulttuurisena tutkimusretkenä. Sain osallistua muutamien maa- ja metsätalousyrittäjien arkeen sekä kuulla heidän tulevaisuuden visioista ja nykypäivän haasteista. Muutospaine on kova. Uusien sivutulojen muodostustapojen etsiminen, investointiriskien punnitseminen ja yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin tulevien eettisten näkökantojen arviointi tuntuvat kuuluvan jatkuvasti yrittäjien mielissä prosessoituviin ajatuksiin. Yrittäjän toiminnan taustalla on hyvässä tapauksessa paitsi halu tulla toimeen omalla työllään, myös ylpeydentunto sen tuloksista yhteiskunnan arvopohjaa ja ympäristöä huomioiden, pohtii installaatio- ja mediataiteilija Teemu Lehmusruusu. Vapaa-aikanaan Lehmusruusu kunnostaa myös luomutilaa Kemiönsaaressa.

Lisätietoja: 
Bettina Lindfors, MTK 100 tuottaja, p. 040 920 9810, bettina.lindfors(at)mtk.fi
Klaus Hartikainen, viestintäjohtaja, MTK, p. 040 169 2060, klaus.hartikainen(at)mtk.fi

#luxhelsinki
#mtk100
#suomi100