Sisältöjulkaisija

angle-left null MTK:n johtokunnan kannanotto lihan hinnoitteluun

Uutinen

MTK:n johtokunnan kannanotto lihan hinnoitteluun

1.3.2019

MTK:n johtokunta käsitteli kokouksessaan 27.2.2019 lihamarkkinoiden hintakehitystä kesän jälkeen. Viime kesä oli historiallisen haastava ja lihantuotannon kustannustaso lähti rivakkaan nousuun mm. rehupulan ja rehujen kallistumisen takia. Syksyn aikana lihojen hinnat ovat olleet nousussa, mutta hinnannousu näyttää taittuneen jo tämän vuoden alussa, eikä riittävää nousua kustannusten kattamiseksi ole tuottajahintoihin saatu.

Nousseet tuotantokustannukset on saatava jatkossakin vietyä ketjussa eteenpäin nykyistä paremmin. Mikäli hintoja nyt lähdetään laskemaan, se romahduttaa tilojen kannattavuuden, sillä puhtaan ja turvallisen lihan tuottaminen ei ole mahdollista pienin mahdollisin tuotantokustannuksin.

Johtokunta muistuttaa siitä, että lihatuotannon kannattavuus, kuten muunkin maatalouden kannattavuus, oli historiallisen heikkoa jo ennen viime kesän kustannusnousua. Tässä mielessä viime vuoden tuottajahintojen nousut eivät ole vielä lähelläkään riittäviä peruskannattavuuden parantamiseksi. 
 
Tiloilla tehdään pitkäjänteistä laatutyötä, minkä seurauksena lihateollisuus saa jalostettavakseen huippulaadukasta raaka-ainetta. Salmonellattomuus ja antibioottien vähäinen käyttö ja muut suomalaisen alkutuotannon vahvuudet ovat tulosta tiloilla tehdystä laatutyöstä. 

Suomalaisessa lihantuotannossa strategiaksi on valittu laatu. Tämä valinta on oikea ja sitä halutaan tiloilla vaalia. Kilpailu lihamarkkinoilla on kovaa, mitä kotimaassa hyvin keskittynyt kauppa vielä korostaa. Tiloilla tuotettu laadukas raaka-aine on kuitenkin saatava jalostettua ketjussa eteenpäin niin, että sille saadaan maksettua sen arvoinen hinta. Ketjun seuraavan portaan vastuulla on järjestää toimintonsa niin, että raaka-aine saadaan kannattavasti jalostettua kuluttajia kiinnostaviksi tuotteiksi niin koti- kuin vientimarkkinoillakin. Liittyvät sisällöt

Suositellut artikkelit

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Pellervon taloustutkimus (PTT) julkaisivat keskiviikkona  tutkimuksen , jonka mukaan ruoan hinnan halventuessa vuodesta 2012 vuoteen 2016 kaupan saama osuus...