Sisältöjulkaisija

angle-left null MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan puhe Suomen Grüne Woche -mediatilaisuudessa 17.1.2019

Uutinen

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan puhe Suomen Grüne Woche -mediatilaisuudessa 17.1.2019

19.1.2019

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila nosti arktisen suomalaisen ruuantuotannon vahvuudet esille puheessaan Suomen Grüne Woche -osaston avajaisissa 17.1.

Arvoisat naiset ja miehet, hyvät median edustajat

•    Lämpimästi tervetuloa Suomen osastolle. Tuon teille terveiset villistä luonnosta, Suomesta, joka on tällä hetkellä kokonaan lumen peitossa. Olen maanviljelijä Lapin Simosta, jossa kasvatan Hereford-karjaa ja metsää. Eläimeni ovat sopeutuneet arktisiin oloihin ja pääsevät katselemaan revontulia.

•    Olen hyvin iloinen siitä, että Suomi on tänä vuonna ensimmäisenä pohjoismaana Grüne Woche -messujen kumppanimaa. Kumppanuus on upea asia suomalaiselle arktiselle maataloudelle, ruualle ja matkailulle.

•    Yritykset saavat täältä uusia kontakteja ja näkyvyyttä. Pyrimme ruokaviennin kasvuun, mikä hyödyttää myös meitä maatalousyrittäjiä. Grüne Wochella meille tarjoutuu myös hyvä mahdollisuus tavata maatalouden ja ruoka-alan tärkeitä vaikuttajia Saksasta ja ympäri maailman.

•    Olen ylpeä siitä, että MTK on Grüne Woche -messuhistorian ensimmäinen maataloustuottajajärjestö, joka on allekirjoittanut kumppanimaasopimuksen. Suomesta on täällä esillä monipuolinen ja laaja osasto, joka tuo esille myös maamme eri alueita ja niiden ruokakulttuuria. Haluankin lämpimästi kiittää kaikkia niitä tekijöitä, yrityksiä ja yhteistyökumppaneitamme, jotka ovat tämän mahdollistaneet.

•    Suomen kasvukausi on arktisten olojemme takia lyhyt, mutta intensiivinen. Talvi puhdistaa pellot ja runsas valon määrä ja viileä ilmanala kesällä antavat tuotteillemme ainutlaatuisen aromikaan maun.

•    Luontomme on tutkitusti erittäin puhdas. Meillä on runsaat vesivarat, maailman puhtain ilma, puhdas vesi, puhdas maaperä ja puhdas ruoka.  Luonto antimineen on meille tärkeä asia. Vapaus olla, liikkua ja harrastaa luonnossa on eräs syy, miksi me olemme maailman onnellisin kansa.

•    Kun ihminen voi hyvin niin myös eläin voi hyvin. Me olemme Suomessa ylpeitä eläintemme hyvinvoinnista. Eläinten hoitoon investoidaan, joten esimerkiksi kaikilla sioillamme on saparot.

•    Emme käytä antibiootteja kotieläintuotannossa ennaltaehkäisevästi vaan ainoastaan sairauksien hoidossa. Taikinakulhosta voi nuolaista taikinaa ilman huolta salmonellasta, jonka olemme saaneet taltutettua.

•    Emme halua tyytyä kotimarkkinoihimme vaan uskomme, että voimme lisätä korkean lisäarvon tuotteiden vientiä.

•    Muutamana esimerkkinä tällaisista tuotteista voisin mainita vaikkapa messuilla esillä olevat gluteiinittomat luomukauratuotteet, antibiootittoman lihan, innovatiiviset kananmunatuotteet, järvikalan, metsiemme superfoodin marjat ja niistä ammentavat lukuisat ruuat ja juomat, joista täälläkin saamme runsain mitoin nauttia.

•    Harva teistä varmaankaan tietää, että olemme maailman toiseksi suurin kauran vientimaa. Moni saksalainen nauttii tietämättään suomalaista kauraa syödessään saksalaisia tuotteita.

•    Vientimarkkinoille eteneminen vaatii pitkäjänteistä työtä. On hienoa huomata, että meillä on nyt hyvä vire päällä. Sen osoittaa myös eilisen sisäänostajatilaisuutemme erinomainen vastaanotto.

•    On myös upeaa huomata, että tuotteitamme on saatu osin myös Grune Wochea mukailevalla teemalla mukaan saksalaisiin kauppakampanjoihin. Kuluttajakampanjat toteutetaan osana Business Finlandin Food from Finland -ohjelmaa ja niiden tavoitteena on tukea suomalaisten tuotteiden saamista nykyistä laajemmin saksalaisten vähittäiskauppojen valikoimiin.

•    Matkailu on vahvasti esillä messuilla. Matkailuala Suomessa on hyvässä kasvussa. Ruokaelämykset ovat monelle tärkeä syy matkakohteen valintaan. Uskon myös, että jatkossa entistä useampi maatila saa myös kasvavia tuloja matkailusta.   

•    Järjestömme edustaa myös suomalaisia yksityismetsänomistajia. Grüne Wochella haluamme siksi nostaa esille myös kestävän metsätaloutemme. Harjoitamme sitä villistä luonnostamme hyvää huolta pitäen. Suomalaisesta puusta jalostetaan innovatiivisia tuotteita, jotka auttavat maailmaa irti fossiilitaloudesta.

•    Lämpimästi tervetuloa tutustumaan osastoomme sekä kattavaan ohjelmaamme kuluttajille, päättäjille ja medialle seuraavien kymmenen päivän aikana.