Takaisin MTK osallistui Egyptissä järjestettyyn luonnon monimuotoisuutta koskevan YK:n yleissopimuksen osapuolikokokoukseen

Uutinen

MTK osallistui Egyptissä järjestettyyn luonnon monimuotoisuutta koskevan YK:n yleissopimuksen osapuolikokokoukseen

21.12.2018

Luonnon monimuotoisuutta koskevan YK:n yleissopimuksen 14. osapuolikokouksen (17.-29.11.2018) keskeisiä teemoja maa- ja metsätalouden kannalta olivat mm. luonnon monimuotoisuuden ja ilmastonmuutoksen välinen yhteys, valtavirtaistaminen, pölyttäjät ja vieraslajit sekä uusi, vuoden 2020 jälkeinen kansainvälinen strategia. Kokouksen ilmapiirin perusteella yhteisenä päämääränä on nostaa luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen liittyvää vaatimustasoa nykyisestä, jotta toimet olisivat tehokkaampia ja jotta positiivista kehitystä saataisiin aikaan nopeammin. Kokouksen avainsanoiksi muodostuivat näiltä osin käänteentekevä muutos ja kehityssuunnan muuttaminen positiiviseksi.

Vaikka vuoden 2020 jälkeisestä luonnon monimuotoisuutta koskevasta kansainvälisestä strategiasta päätetään vasta loppuvuonna 2020 Kiinassa pidettävässä osapuolikokouksessa, Egyptin kokous oli tärkeä välietappi. Kansainväliset tavoitteet tulevat vaikuttamaan suoraan sekä EU:n että Suomen strategioiden sisältöön ja siten myös luonnonvarojen käyttöön liittyvään päätöksentekoon. Uudessa strategiassa tavoitteiden toimeenpanoa halutaan tehostaa ja edistymisen seurantaa parantaa. Uuden strategian ja siihen sisältyvien tavoitteiden osalta avainsanoina esiin nousivat mm. mitattavuus, indikaattorit, laajemman tason toiminta, yksinkertaisuus, poliittinen sitoutuminen ja valtavirtaistaminen. Jatkossakin MTK korostaa tavoitteiden ja toimenpiteiden hyväksyttävyyden edellytyksenä olevaa omistusoikeuksien kunnioittamista ja oikeudenmukaista vastuunjakoa.

Seuraavaa osapuolikokousta edeltävinä vuosina tullaan keskustelemaan kiivaasti siitä, miten kunnianhimoisiin tavoitteisiin osapuolet ovat vuoden 2020 jälkeisessä strategiassa valmiita. Kokouksessa kuultujen puheenvuorojen perusteella vaikuttaa selvältä, että lähtökohtana tulee olemaan panosten lisääminen sekä yhteyksien tiivistäminen luonnon monimuotoisuuteen, ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyvien tavoitteiden välillä. Tämänhetkisten tietojen perusteella uudessa strategiassa vastuuta siirrettäisiin valtiollisten toimijoiden ohella myös muille tahoille (esim. elinkeinoelämälle ja järjestöille) kannustamalla näitä tekemään omia sitoumuksiaan.

Kokoukseen liittyvässä viestinnässään MTK pyrki muistuttamaan, että suomalaisessa maa- ja metsätaloudessa on jatkuvasti lisätty panostuksia luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen ja siten jo nykyisin tehdään paljon asioita todella hyvin. Jotta toiminnalle kyetään takaamaan mahdollisimman laaja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys, sitoutumista on osoitettava lunastamalla lupaus kehittää toimintatapoja edelleen tiedon karttuessa.

Anna-Rosa Asikainen, lakimies, anna-rosa.asikainen(a)mtk.fi, 040 920 9858