Takaisin MTK mukana Turun Eurooppa-foorumissa 27.-28.8.

Uutinen – Kansainvälinen toiminta

MTK mukana Turun Eurooppa-foorumissa 27.-28.8.

27.08.2020

Turun Eurooppa-foorumissa tapaavat poliittiset päättäjät, kansalaisjärjestöt, elinkeinoelämä, työmarkkinajärjestöt, asiantuntijat ja kansalaiset. MTK on mukana kolmessa paneelikeskustelussa 27.8.

Pellolta pöytään -seminaarissa keskusteltiin maatalouden ja ruokamarkkinoiden tulevaisuudesta
Pellolta pöytään -seminaarissa keskusteltiin maatalouden ja ruokamarkkinoiden tulevaisuudesta

MTK järjesti yhteisen paneelin Varsinais-Suomen Europe Directin kanssa otsikolla ”Pellolta pöytään osana Green Dealia". Tilaisuuden moderaattorina toimi MT:n päätoimittaja Jouni Kemppainen

Keskustelussa mukana olivat puheenjohtaja Juha Marttila, MTK, MEP Elsi Katainen, erikoiskasvinviljelijä Tero Sarkala, kansanedustaja Ritva "Kike" Elomaa sekä Suomisen Maito Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja perustajaosakas Erkki Mikola.

Keskusteluissa nousi esille EU-komission Pellolta pöytään -strategian tuomat mahdollisuudet ja uhat suomalaiselle ruuantuotannolle, suomalaisen puhtaan ja vastuullisen ruuan brändääminen, kaupan keskusliikkeiden rooli sekä ruokavienti. Suomessa ruuantuotannon standardit ovat jo nyt EU-lähtötasoa korkeammat. Panelistit pohtivat keskustelussa mm. sitä, miten varmistaa, että muita maita korkeammat standardit käännetään eduksemme. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korosti, että maa- ja metsätaloutta ei pidä jättää sivuun Green Deal -kokonaisuuden ympäristöpolitiikassa ja peräänkuulutti yhteistä tekemistä.
 


Puheenjohtaja Marttila oli mukana suuressa paneelikeskustelussa ”Suomi ja Euroopan unioni: kestävää kasvua, Investointeja ja kilpailukykyä” Moderaattorina toimi Kauppalehden vastaava päätoimittaja Arno Ahosniemi Seminaarissa keskustelivat Marttilan lisäksi toimitusjohtaja Jaakko Hirvola Teknologiateollisuudesta, toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi Finanssialalta, MEP Miapetra Kumpula-Natri, SDP/ S&D-europarlamenttiryhmästä sekä MEP Henna Virkkunen, Kok/ EPP:n europarlamenttiryhmästä.

Elvytyspaketin rahat pitäisi Marttilan mielestä käyttää vihreän ja digitaalisen kasvun edistämiseen. Lisäksi hän kysyi miten paketin avulla parannetaan kestävää yhteiskuntaa. Marttila halusi korjata poliittiseen retoriikkaan liittyvän väärinkäsityksen: kun väitetään, että hallituksen ilmastotavoitteet eivät toteudu, hän totesi, että tällä menolla ollaan hiilineutraali kolmessa vuodessa, koska metsien hakkuut ovat alhaalla, metsä kasvaa ja sen myötä hiilinielut.


Ympäristöjohtaja Liisa Pietola osallistui "Kaikki haluavat suojella Itämerta – miksi meri ei parane? Meriympäristön sääntely ja hallinta" -paneelikeskusteluun. Keskustelun moderaattorina oli apulaisprofessori Nina Tynkkynen, Åbo Akademista. Aiheesta keskustelivat Pietolan lisäksi prof. Henrik Ringbom, Turun yliopisto/Åbo Akademista, MEP Sirpa Pietikäinen Kok / EPP-europarlamenttiryhmästä sekä valtiosihteeri Terhi Lehtonen ympäristöministeriöstä.

Pietola korosti maatiloilla tehtävää aktiivista vesiensuojelua, joka on ollut keskeisellä sijalla Suomen maatalouspolitiikkaan liittyvissä ympäristötoimissa jo 80-luvulta asti. Maatalousyrittäjät osallistuvat meren- ja vesienhoidon suunnitteluun ja toimenpiteiden toteutukseen laajassa yhteistyössä muiden sektorien ja toimijoiden kanssa. MTK on mukana monissa hankkeissa, ja jatkuvasti haetaan kustannustehokkaita vesiensuojeluratkaisuja yhteistyössä tutkimuksen, neuvonnan ja hallinnon kanssa. Esimerkiksi ”Vesiensuojelun tehostamisohjelma”, jossa kokeillaan innovatiivisia ratkaisuja ja mahdollistetaan uutta tutkimusta käytännön lähtökohdista, on hieno ja tarpeellinen lisä edistää vesiensuojelua.  


Keskustelut löytyvät tallenteina täältä



Tiina Perho

johdon erityisavustaja

+358 20 413 2334

+358 50 074 1532

aiheet: mtk, tapahtuma, eurooppafoorumi, turku