Takaisin Parisuhde on kahden hengen joukkuepeli

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Parisuhde on kahden hengen joukkuepeli

19.06.2018

Maatila on yrityksenä ja työpaikkana varsin omalaatuinen: siihen kietoutuu usein monien sukupolvien tarinat, ehkä satojen vuosien historia. Edeltävien sukupolvien työ näkyy konkreettisesti rakennuksissa, pelloilla, metsissä, karjassa. Jos maatila on myös pariskunnan yhteinen työpaikka, voi liki koko elämä olla siinä pihapiirissä. Tämä tuo sekä voimavaroja, että haasteita.

Puoliso voi olla läheisin, tai ainoa, työkaveri. Sama naama vuorokauden ympäri, päivästä toiseen. Se voi olla ihanaa, tai kamalaa. Toisaalta, jos toisen osapuolen työ on maatilalla, siinä jokapäiväisessä elinpiirissä ja toisen työ jossain muualla, voi olla vaikeaa saada ymmärrystä puolin ja toisin. Kuten aina parisuhteessa ja työpaikalla, keskustelu ja keskinäinen kunnioitus ovat kivijalka.

Tutkimuksen mukaan ihmissuhteet ovat maatalousyrittäjän tärkein voimavara. Toisaalta ne voivat olla myös kuormittavin tekijä. Erityisesti erilaiset sukutilan paineet voivat aiheuttaa ongelmia: ymmärtävätkö puolisot toisiaan ja tiedostavat vaikkapa erilaiset ajattelutavat tai taustat?

Parisuhteessa keskinäinen kunnioitus ja kiinnostus kumppanin ajatuksista ovat tärkeitä. Puhutaanko kumppanille samalla tavalla, kuin työkaverille tai yhteistyökumppanille? Vai onko kumppanille lupa puhua töykeästi?

Stressi ja paineet on helppo purkaa läheisimpään ihmiseen, puolisoon. Kun raha on tiukalla, töitä on liikaa, koneet särkyy ja eläin sairastuu, alkaa pinnakin helposti kiristyä. Silloin tulee ärhenneltyä perheelle. Elämän mittainen opiskelu omien tunteiden ymmärtämisessä ja hallinnassa on tärkeää. Negatiivisia tunteita tulee, välillä ”pää hajoaa”. Kannattaisikin opetella tunnistamaan itsessään, että nyt ahdistaa ja syy on vaikkapa laskujen kasautuminen. Silloin voisi auttaa se, että sanoittaa tunteensa itselleen ja puolisolle: ”Minua ottaa päähän. Syy ei ole sinun.” Usein pitkä, lämmin halaus on parasta ensiapua. Toisille paras helpotus on saatavilla vaikkapa metsästä tai järveltä.

Jokaisessa parisuhteessa on joskus vaikeita hetkiä. Väsymyksen hetkellä ei muista puhua kunnioittavasti ja ystävällisesti. Väsyneenä toisen leikkisä kommentti muuttuu omissa korvissa keljuiluksi. Jos leikkimieli katoaa, alkaa arki harmaantua.

Maatilalla saattaa tuntua, ettei pääse pakoon työtä eikä parisuhdetta. Jokaisen parin olisi löydettävä oma tapansa hoitaa parisuhdetta siinä kiireen keskelläkin. Ystävällinen sana tai viesti kiireen keskellä. Lämmin, pitkä halaus. Hipaisu ohi kulkiessa. Menestyvät urheiluvalmentajat tietävät, että tiimihengen rakentamisessa kosketuksen voima on tärkeä. Siksi koripallomaajoukkueen jäsenet ”heittävät ylävitosia” ja läpsyjä. Siksi jalkapallojunnuja kannustetaan vaihtoihin ”läpsyjen kautta”. Siksi pelin alkaessa otetaan kannustushuuto pienessä ringissä. Parisuhdekin on joukkuepeliä. Sen onnistuminen edellyttää molempien panosta ja yhteistyötä. Työtä se saattaa teettää, mutta sen pitää olla kivaa, jotta motivaatio riittää. Joukkuehenkeä kannattaa vaalia ja löytää sen ylläpitoon hyvät keinot. Kannustuksen ja hyväksymisen voima on mahtavampi, kuin moittimisen.

Kun serkkuni meni naimisiin, ukkimme oli antanut hänelle hyvän neuvon parisuhteeseen: Ei saa mennä nukkumaan keskinäisissä riidoissa. Ne on selvitettävä ennen nukkumaan menoa. Hyvä ja ajaton neuvo sopii päänaluseksi jokaiselle.

 
Kati Partanen
Kirjoittaja on MTK:n johtokunnan jäsen ja Osaaminen ja hyvinvointi -valiokunnan puheenjohtaja, maatalousyrittäjä Iisalmesta. Hän toimii myös maatilatalouden lehtorina Savonia AMK:ssa

ONNEA KYLVÄMÄSSÄ

vieraileva asiantuntija


Blogi ihmissuhteiden voimasta ja hyvinvoinnista, sinkkuuden iloista ja suruista, parisuhteen hoitamisesta maatilalla. Blogissa vierailee hyvinvoinnin asiantuntijoita useasta organisaatiosta.


Saatat olla kiinnostunut myös näistä