Takaisin Paahdettu palsternakka-valkosipulikeitto

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Paahdettu palsternakka-valkosipulikeitto

23.04.2023

Palsternakka on uusi porkkana! Kaikki mitä voit tehdä porkkanasta, voit valmistaa myös palsternakasta - ainoastaan oranssi väri jää uupumaan.

Tämä sosekeitto on herkullisen pehmeää niin suutuntumaltaan kuin myös maultaan. Mukaan tulevat perunat eivät juurikaan vaikuta keiton makuun, mutta niiden tärkkelys tuo kuitenkin mukavaa täyteläisyyttä lopulliseen keittoon. Muista kuitenkin valita jauhoisia perunoita keittoa varten!

Halutessasi voit kokeilla korvata osan palsternakoista myös esimerkiksi juurisellerillä tai juuripersiljalla. Jos haluat hieman lisää mausteisuutta keittoon, voit lisätä myös pienen palan piparjuurta.


 

Kasvikset kannattaa kypsentää paahtamalla ne uunissa keittämisen sijaan, koska paahtunut pinta tuo lisämakua. Keitosta ei myöskään tule niin herkästi vetistä, kun juureksia ei ole kypsennetty vedessä keittämällä.

Valkosipulinkynnet kypsennetään foliokääreessä, etteivät ne pala sillä aikaa kun muut kasvikset kypsyvät. Jos et halua käyttää foliota, lisää valkosipulinkynnet vasta puolessa välissä kypsentämistä.


 

Sosekeittojen kanssa kannattaa tarjoilla aina jotain rapeaa, esimerkiksi pähkinöitä, paahdettua sipulia tai krutonkeja. Me valmistimme krutongit tällä kertaa hieman kuivahtaneista mallasleipäviipaleista.

Paahdettu palsternakka-valkosipulikeitto
4–6 henkilölle

3 kpl (n. 800 g) isoa palsternakkaa
3 kpl (n. 250 g) pienehköä, jauhoista perunaa
1 kpl keltasipuli
6 kpl valkosipulinkynsiä
2,5 l kasvislientä
2 dl kermaa
suolaa ja pippuria
rypsiöljyä

Lämmitä kiertoilmauuni 180 asteeseen.

Huuhtele palsternakat ja lohko ne isoiksi tikuiksi. Kuori perunat ja keltasipuli ja lohko ne. Laita kaikki leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Ripottele niiden päälle hieman öljyä, suolaa ja pippuria. 

Kuori valkosipulinkynnet ja laita ne pienehkön foliopalan päälle. Ripottele valkosipulien päälle vähän öljyä, suolaa ja pippuria. Kääri foliokääre kiinni ja laita se lohkottujen juuresten kanssa uunipellille. Paahda uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.

Lämmitä kasvisliemi kattilassa melkein kiehuvaksi.


 

Laita kypsät juurekset ja valkosipulinkynnet muutamassa osassa tehosekoittimeen ja lisää mukaan muutama desi kasvislientä. Sekoita mahdollisimman tasaiseksi. Lisää kasvislientä sen verran, että saat sopivan juoksevaa keittoa. Siirrä puhtaaseen kattilaan. Toista loppujen kasvisten kanssa.

Lämmitä tasaiseksi soseutettu keitto kattilassa ja lisää lopuksi kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

Tarjoile keiton kanssa esimerkiksi kuivahtaneista mallas- tai ruisleivistä tehtyjä krutonkeja.


 

Resepti: Satokausikalenteri


Kaija Stormbom

viestinnän asiantuntija

maatalous, elinkeinopolitiikka, maaseutuyrittäjyys, elintarvikkeet ja suomalainen ruoka

+358 20 413 2385

+358 40 848 9559

aiheet: reseptit, satokausikalenteri