null Pippuria ja pariterapiaa

Blogi – Yrittäminen

Pippuria ja pariterapiaa

2.7.2018

Hätyyttelin maalla muurahaisia keittiöstäni mustapippurilla ja valkopippurilla. Samalla mietin menneen viikon terapioitani. Mietin, missä olin onnistunut ja missä halusin parantaa. Minusta ei pitäisi ihannoida sitä, että työt jäävät työpaikalle. Minulla ne ainakin tulevat mukaan viikonlopun viettoon, ajatuksissa, ja niin minä haluankin sen olevan. Psykoterapeutin työ pitää nöyränä, sillä vaikka terapian hyötyprosentit ovat todella suuria, ne vähäisetkin tilanteet, joissa olisi voinut tehdä enemmän, jäävät askarruttamaan. Kun konttasin tiskipöydän alla ja ripottelin mustapippuria muurahaistenpolulle, ajattelin sitä pariterapiaa, jossa apua ei enää kyetty ottamaan vastaan.  

Yli 80 % hyötyy psykoterapiasta. Pariterapiaa on tutkittu monilta kanteilta ja paljon, mutta siitäkin hyötyy 70-75 % ja myönteisiin muutoksiin kykenee 90 %. Suurimpina esteinä onnistuneelle pariterapialle pidetään sitä, että vastaanotolle tullaan liian myöhään, tai sitä, että pariskunnasta yhdellä on motiivia ja toisella ei. Silloin, kun pari on päättänyt lähteä eri teille, ammattilainen tarjoaa yhteisvanhemmuuskonsultaatioita ja eroneuvontaa. Kun ihminen on liian kiihtynyt, hän ei kykene ottamaan vastaan informaatiota. Siksi terapiahuoneeseen luodaan rauhallinen, vastaanottava ja hyväksyvä ilmapiiri.
 
Kun ihminen voi huonosti, hän tarvitsee apua. Hänellä on oikeus apuun. Häntä voi auttaa hyvin helposti kannustavalla ja näkökulmia laajentavalla keskusteluterapialla. Kun ihminen ymmärtää, mistä hänen pulmansa juontuvat, hän tekee itsessään tilaa muutoksille. Nämä muutokset ovat terapiatyön jokapäiväisiä, suuria voittoja. Sellaisten jälkeen sitä kävelee kotiin tavattoman onnellisena asiakkaan puolesta.

Katselen, hieman katuvaisena, miten muurahaiset kokoontuvat koskettelemaan toistensa tuntosarvia ja miettimään, kannattaisiko sittenkin kääntyä takaisin lattianrakoon.

Samalla tavalla me ihmiset tarvitsemme toisen ihmisen jonka kanssa miettiä, mitä seuraavaksi tekisi. Kun edessä on este, tai menneisyyden möröt vaikuttavat liiaksi tähän päivään. Tai kun usko tulevaisuuteen on aivan liian heikoilla. Kun vaikeudet toisten kanssa ovat ylivoimaisia tai kun toisia läheisiä ei ole. Silloin on hyvä käydä juttelemassa ja hakemassa voimaa. Nimittäin me ihmiset uraudumme hyvin helposti. On vaikea nähdä mahdollisuuksiaan, niin kuin ulkopuolinen ne näkee. Eniten tukea tarvitaan, kun ihmisen uskomus on, että hän ei pärjää, tai että hän ei kykene. Terapiassa ihminen oivaltaa, että toivoa on. Eteenpäin pääsee kyllä.

MTK tukee tänä keväänä ja ensi syksynä jäseniään Väestöliiton psykoterapeuttien etävastaanotoilla niin puhelimessa kuin netin kautta. Ottaisitko Sinä vastaan tuen, jota tarjotaan? Me emme jaottele ongelmia isoihin ja pieniin. Kaikki ihmiselämän vaikeudet hyötyvät ulkopuolisen rauhallisesta tuesta. Laskun maksaa MTK.

Pitkälle ihmiselle tiskipöydän alla konttaaminen alkaa olla jo tuskastuttavaa. Mustapippuri toimii paremmin kuin valkopippuri. Muurahaisten kolonna kääntyy pois. Vain jokunen uskalikko lähtee yksilölliselle tutkimusretkelle pitkin seiniä. Noustessa pamautan vielä pääni oikein kunnolla pöydänreunaan. Tätäköhän ne ihmiset tarkoittavat, jotka sanovat että älä vie työasioita kotiin? Voi hyvä tavaton.

Ajanvarauksemme puhelinnumero on 09 2280 5267. Odotamme puheluitanne.


Heli Vaaranen
Kirjoittaja on Väestöliiton parisuhdetiimin esimies ja psykoterapeutti. Hänellä on yksityisvastaanotto Väestöliitossa. Hän on myös Ylen kolumnisti. Hän harrastaa luontoa, lukemista ja omien erityisalojensa, psykoterapian ja sosiologian seuraamista.

ONNEA KYLVÄMÄSSÄ

vieraileva asiantuntija


Blogi ihmissuhteiden voimasta ja hyvinvoinnista, sinkkuuden iloista ja suruista, parisuhteen hoitamisesta maatilalla. Blogissa vierailee hyvinvoinnin asiantuntijoita useasta organisaatiosta.