Takaisin Raparperigalette - täydellinen kesälomaleivonnainen

Artikkeli – Kotimainen ruoka

Raparperigalette - täydellinen kesälomaleivonnainen

19.05.2023

Galette voi kuulostaa sanana hankalalta, mutta piirakkana se on helppo valmistaa. Galette-piirakat saavat näyttää rustiikkisilta. Ne ovat nopeita tehdä, joten ovat täydellisiä kesälomaleivonnaisia esimerkiksi mökillä kokkaamista ajatellen. Voit halutessasi valmistaa paistovalmiin piiraan edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan ja paistaa vasta seuraavana päivänä.

Alkavan kesän kunniaksi me päätimme täyttää galette-piirakamme raparperilla, mutta voit käyttää loppukesästä sen täyttämiseen esimerkiksi omenoita tai kirsikoita. Kun kotimaiset marjat alkavat kypsyä, voit sekoittaa niitäkin raparperin joukkoon.

Samanlaisen piirakan voit tehdä myös suolaisena: käytä suolaista piirakkapohjaa makean sijaan ja käytä täytteenä esimerkiksi uusia perinoita, sipulia ja yrttejä!


 

Me päätimme vielä entuudestaan helpottaa leivontaa käyttämällä Suomessa valmistettua valmispiirakkapohjaa. Reseptin lopussa on myös esimerkkiresepti piirakkapohjalle, jos haluat valmistaa sen itse. Galette-piiraaseen voi käyttää mitä tahansa piirakkapohjaa, joten voit käyttää myös omaa luottoreseptiäsi halutessasi.

Tässä alkukesän reseptissä lisämehukkuutta raparperin lisäksi tuo mantelitäyte eli frangipaani. Mut jos et halua käyttää mantelia, voit korvata sen esimerkiksi paistonkestävällä vaniljakreemillä tai vaikka marmeladilla.



 

Raparperigalette

(kokonaisesta piirakasta saa leikattua 8-12 palaa)

aika: 1h 30 min, josta 40 min on paistoaikaa

500 g kotimaista raparperia
1 kpl (380 g) valmis makea piirakkataikina (pakaste)
30 g (n. 2 rkl) huoneenlämpöistä voita 
60 g (n. 0,75 dl) sokeria
1 kpl huoneenlämpöinen kananmuna
100 g mantelijauhetta
1 tl vaniljatahnaa
hyppysellinen suolaa
1/4 tl karvasmanteliaromia (valinnainen)

lisäksi:
1 kpl kananmuna piirakan voiteluun
ruokokidesokeria piirakan koristeluun
½ tl kotimaista juoksevaa hunajaa
hieman kuumaa vettä

Jos käytät pakasteena myytävää valmista piirakkataikinaa, sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti.

Huuhtele raparperit. Jos haluat tehdä raparpereista kalanruotokuvion piirakan keskelle, leikkaa varret 5 cm pituisiksi paloiksi. Leikkaa raparperit mahdollisimman saman kokoisiksi paloiksi sekä leveydeltään että pituudeltaan.

Voit halutessasi leikata raparperit myös noin reilun sentin kokoisiksi paloiksi, jos et halua kalanruotokuviollista piirakkaa.

Sekoita loput raaka-aineet tasaiseksi tahnaksi yleiskoneessa tai monitoimikoneessa.

Laita kiertoilmauuni lämpenemään 180-asteiseksi.

Kauli sulanut piirakkapohja leivinpaperin päällä mahdollisimman pyöreäksi, noin 3 mm paksuksi, levyksi. Lusikoi mantelitäyte piirakkapohjan keskelle - jätä reunoille kuitenkin 5 cm tyhjää tilaa.

Lisää raparperit mantelitäytteen päälle: joko kalanruotokuvioksi tai kaikkialta yhtä paksuksi keoksi. Taittele piirakan reunat raparperitäytteen reunojen päälle. Voitele reunat kananmunalla ja ripottele ruokokidesokeria voideltujen reunojen ja raparperien päälle.

Paista uunissa noin 40 minuuttia, kunnes piirakka on kypsää ja reunat ovat kauniin kullan ruskeat. Kun piirakka on tullut uunista, penslaa raparperien pintaan hieman kuumalla vedellä ohennettua juoksevaa hunajaa.

Anna jäähtyä melkein huoneenlämpöiseksi ja tarjoile kermavaahdon tai vaniljajäätelöön kanssa. Jos haluat valmistaa itse piirakkapohjan, voit käyttää siihen luottopiirakkapohjareseptiäsi. Muista valita kuitenkin resepti, jota käytät makeiden piirakoiden valmistukseen.

Jos sinulta vielä uupuu oma vakioresepti - ja haluat leipoa pohjan itse - voit kokeilla esimerkiksi tätä reseptiä pohjaa varten:

3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1tl sokeria
100 g kylmää voita kuutioina
n. 4 rkl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Varmista, että voikuutiot ovat kauttaaltaan jauhon peitossa. Nypi voikuutioit jauhojen sekaan, kunnes saat murumaisen seoksen. Lisää kylmää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes saat aikaan taikinan joku muodostuu palloksi. Kääri taikinapallo kelmuun ja anna levätä jääkaapissa tunnin ajan ennen leipomista.

Resepti: Satokakausikalenteri


aiheet: kasviskampanja, reseptit, satokausikalenteri