Takaisin Syksyn satokauden reseptit

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Syksyn satokauden reseptit

18.10.2022

Syksyllä satokausi on parhaimmillaan. Nappaa talteen arjen maukkaat, helpot ja kotimaiset sesonkireseptit! 

Henri Uotila
Henri Uotila

Sesongissa olevat kotimaiset kasvikset taipuvat moneen, ja niitä kannattaa kokeilla rohkeasti Syksyn sesonkiraaka-aineita ovat monipuoliset kurpitsat, perinteisen talvikurpitsan lisäksi kotimaisena on saatavilla ainakin pisaranmuotoista myskikurpitsaa, maukasta hokkaidokurpitsaa ja jännittävää spagettikurpitsaa.

Marjoista ajankohtaisia ovat puolukat ja karpalot, niiden lisäksi nyt on aika säilöä kotimaista C-vitamiinipommia, kullankeltaista tyrniä!

Kaaliruuat kuuluvat syksyyn, kotimaisten kaalien valikoima yllättää monipuolisuudellaan, perinteisen keräkaalin lisäksi kaupasta löytyy muun muassa pieniä sieviä ruusukaaleja, muhkeaa kurttukaalia tai jännittävää palmukaalia.

Suun saa makeaksi kotimaisella omenalla tai päärynällä, nämä sopivat erinomaisesti myös säilöntään, ja omenoissa lajikevalikoima on nyt huipussaan. Kaikki kotimaiset kasvikset tunnistat Sirkkalehtimerkistä. 

Kallistuvat elinkustannukset, kuten sähkö, polttoaineet ja ruoka ymmärrettävästi huolettavat kuluttajia, ja saavat monet pohtimaan omia kulutustottumuksiaan. Ruokavalinnoissa satokauden mukaisuus, itsetekeminen, monipuolisten kasvisten suosiminen, kaiken ruokahävikin välttäminen ja suunnitelmallisuus tekevät hyvää sekä kukkarolle että ruokailijoille. Ruokalistan suunnittelu ja ruuanlaitto kannattaa ottaa osaksi arkisia rutiineja, ja ottaa mahdollisuuksien mukaan valmisteluihin mukaan koko perhe. Kotimainen, herkullinen ja ravitseva ruokavalio on mahdollista koostaa myös kukkarolle ystävällisesti!  

Aurinkoinen sosekeitto 



Syksyn kasvissato hehkuu suloisessa sosekeitossa auringon lailla! Koko perheelle maistuva sosekeitto sopii kepeäksi lounaaksi, lämmittäväksi päivälliseksi tai iltapalaksi. Sosekeittoa on helppo tehdä kerralla isompi satsi, ja pakastaa se annoksina, jolloin kiirepäivän ruokahuolto helpottuu heti. Keiton juju on paahdetuissa kasviksissa - Kasvikset paahtamalla soppa saa mahtavaa makua, ja kokkailu on helppoa uunin hoitaessa ahkeroinnin. Kasvissosekeittoon on myös helppo jemmata jo nuupahtaneet kasvikset tai maitotuotteiden loput, kuten kermatilkat, pehmentämään makua. Keitto viimeistellään tuorejuustolla tai kauraruoka-tuotteella, joka kestää kuumennusta.  

6 annosta 
noin puolitoista kiloa kasviksia, esimerkiksi: 

500 g porkkanaa 
500 g kurpitsaa, esim. talvi- tai myskikurpitsa 
200 g sipulia 
150 g mukulaselleriä 
150 g palsternakkaa 
muutama valkosipulinkynsi 
1 rs tuorejuustoa, esim. yrttimaustettua tai 1 prk kauraruokaa 
1 ruukku persiljaa tai ruohosipuli 
öljyä, suolaa, pippuria, hunajaa 

Ohje:
◾ kuori porkkana, sipuli, selleri ja palsternakka ja lohko reiluiksi paloiksi 
◾ pese kurpitsa, halkaise, poista sisältä siemenet lusikalla, poista kannat ja lohko malto. Kurpitsan voit käyttää kuorineen. 
◾ siirrä kasvislohkot uunipellille paperin päälle, pirskottele päälle öljyä, suolaa ja pippuria ja juoksevaa hunajaa 
◾ paahda kasvikset kypsiksi 200 asteisessa uunissa, palojen koosta riippuen noin 30 min 
◾ siirrä kasvikset kattilaan, kaada mukaan pellille mahdollisesti irronnut neste 
◾ lisää kattilaan vettä niin, että kasvikset peittyvät 
◾ kiehauta, kokeile kasvisten kypsyyttä haarukalla, ja soseuta seos sauvasekoittimella 
◾ lisää kasvisseokseen tuorejuusto tai kauraruoka, sekoita, maista ja mausta tarvittaessa vielä suolalla tai vaikkapa kuivatuilla yrteillä 
◾ silppua valmiin keiton joukkoon tuoretta yrttiä

Kaali-lihakeitto 

Keitto on täydellinen syysruoka! Helppo valmistaa, maistuu kaikille, eikä pahastu uudelleen lämmityksestä. Syksyllä juuresvalikoima on parhaimmillaan, ja maukas liha kypsyy keitossa pehmeäksi. Kaalikeittoon sopii sian, naudan tai lampaan liha, nopea soppa valmistuu jauhelihasta. Keittoa kannattaa kerralla valmistaa iso kattilallinen, josta riittää syötävää usealle aterialle.  

8 annosta 

400 g porsaanpaistia tai -suikaleita, naudan suikalelihaa tai naudan ulko- tai kulmapaistia, lampaanpaistia tai lampaan tai naudan jauhelihaa 
1 pienehkö kaalinpää, noin 500 g 
2 porkkanaa 
2 sipulia 
1-2 palsternakkaa 
pala selleriä 
2 tl suolaa, 10 kpl kokonaisia mustapippureita, 2 rkl siirappia 
1 ruukku persiljaa tai ruohosipulia 

Ohje:

◾ jos käytät kokolihaa, kuutioi tai suikaloi liha sopiviksi paloiksi, poista enin rasva 
◾ ruskista liha pienessä määrässä öljyä kuumalla pannulla, lihaan saa tulla kunnolla väriä 
◾ valmistele kasvikset: suikaloi kaali, kuori ja pilko porkkana, sipuli, palsternakka ja selleri 
◾ siirrä kasvikset isoon kattilaan 
◾ jos käytät keittoon kokolihaa, lisää se kasvisten päälle, jauhelihan voit lisätä keittoon, kun kasvikset ovat kypsyneet noin 40 minuuttia 
◾ lisää kattilaan vettä niin, että ainekset peittyvät, mittaa joukkoon suola, siirappi ja pippurit 
◾ anna keiton kiehua tunnista puoleentoista, maistele, ja mausta lisää tarvittaessa 
◾ viimeistele ennen tarjoilua tuoreella yrttisilpulla

 

Sadonkorjuupelti 

Peltiruoka on arjen pelastaja! Mahtavan makuiset vihannekset ja perunat valmistuvat kuin itsestään uunissa, ja sekaan sopivat myös jääkaappiin unohtuneet ja pikkaisen nuupahtaneet juurekset. Vihannesten kanssa maistuu herkullinen, kotimainen broileri tai vaihteeksi kasvisproteiini, esimerkiksi suomalaisista härkäpavuista tai herneistä tehty tempe. Broilerista kannattaa kokeilla vaihteeksi paistileikkeitä, joiden liha on mureaa ja maukasta. Raikas kastike kruunaa uunissa maukkaaksi muhineen ruuan!  

6 annosta 

600 g broilerin paistileikkeitä tai 2 pkt (500 g) herne- tai härkäpaputempeä 
800 g pienehköjä, kiinteitä perunoita 
½ kukkakaali 
1 rasia kirsikkatomaatteja 
2 sipulia 
1 chili 
1 ruukku persiljaa 
2 kynttä valkosipulia 
½ dl öljyä 
suolaa ja pippuria myllystä 

Ohje

◾ valmistele vihannekset: pese perunat, kuori sipuli, huuhtaise kirsikkatomaatit 
◾ halkaise pienet perunat kahtia tai lohko isommat neljään osaan lohkoiksi, leikkele kukkakaali isohkoihin nuppuihin, lohko sipuli veneiksi ja puolita kirsikkatomaatit 
◾ mittaa kulhoon öljy, hienonna sekaan persilja ja chili, sekä valkosipuli, rouhi joukkoon mustapippuria ja suolaa, sekoita 
◾ pyörittele vihannekset mausteöljyssä, ja nosta leivinpaperoidulle pellille 
◾ pyörittele sen jälkeen mausteöljyssä tempe-viipaleet tai broilerin paistileikkeet. Nosta broilerit kasvisten päälle, jos käytät tempeä, siirrä se maustamisen jälkeen lautaselle. 
◾ kypsennä peltiä 175 asteessa 40 minuuttia, tai kunnes perunat tuntuvat kypsiltä. Jos käytit peltiin tempeä, paista marinoidut viipaleet öljytilkassa, ja lisää kasvispellin päälle tarjoiluvaiheessa. 
◾ tarjoa peltiruoka yrttisilpulla maustetun kermaviilin tai kaurafraichen kera 

 

 Paahdettu myskikurpitsa 


 

Kurpitsa on kotikeittiön moniottelija ja yllättäjä! Perinteisen pikkelssin lisäksi kurpitsa taipuu moneen, lisukkeeksi, pehmoiseksi keitoksi, jopa jälkiruokiin tai ihanaksi pääruuaksi sinällään. Kurpitsan sesonki on syksyllä parhaimmillaan, ja kotimaisena on saatavilla monipuolisesti erilaisia kurpitsoja. Myskikurpitsa on pisaranmuotoinen, mieto ja makeahko kurpitsa, jota on perinteistä säilöntään sopivaa kurpitsaa helpompi käsitellä pienemmän ja pitkulaisen kokonsa puolesta. Uunissa paahtaminen tuo kauniiseen kurpitsaan upean maun, eikä kurpitsaa tarvitse kuoria. Hunajalla ja tuoreilla yrteillä maustettu jogurttikastike ja kotimainen chili viimeistelevät herkullisen ruuan. 

1 myskikurpitsa 
öljyä, suolaa ja pippuria 

Jogurttikastike 
1 ruukku lehtipersiljaa, korianteria tai minttua tai näiden sekoitusta 
2 dl maustamatonta jogurttia 
2 rkl hunajaa 
suolaa ja pippuria 

Tarjoiluun 
1 punainen chili 

Ohje

◾ Halkaise myskikurpitsa, poista lusikalla kurpitsan siemenet ja rihmat, kurpitsaa ei tarvitse kuoria 
◾ Leikkaa kurpitsan puolikkaat reiluiksi, 2 cm siivuiksi 
◾ Asettele siivut uunipellille yhteen kerrokseen, ja sivele reilulla öljyllä, mausta suolalla ja pippurilla 
◾ Paahda kurpitsasiivuja reilusti kuumassa, 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia 
◾ Kurpitsan kypsyessä valmista kastike: hienonna yrtti ja sekoita se hunajan kanssa maustamattomaan jogurttiin, mausta suolalla ja pippurilla 
◾ Viipaloi chli ohuiksi renkaiksi, ja ripottele makusi mukaan kypsien kurpitsaviipaleiden päälle 
◾ Tarjoa paahdettu kurpitsa yrttikastikkeen ja maukkaan vaalean leivän kera   

 Syyssämpylät


 

Kotitekoiset sämpylät ovat herkullisia, edullisia ja helppoja valmistaa. Leivonta on mukavaa yhteistä puuhaa, ja tuoreen leivän tuoksu kutsuu yhteisen pöydän ääreen keskellä kiireistä arkea. Itsetekemällä leivän koostumusta ja esimerkiksi suolapitoisuutta on helppo säädellä. Syksyiseen sämpylätaikinaan ripotellaan mausteeksi puolukoita ja sämpylätaikina mehevöityy keittiön todellisella moniottelijalla, perunalla. 


1 dl kypsää juuresmassaa, eli esimerkiksi kaksi keitettyä perunaa haarukalla hienonnettuna 
3 dl vettä, maitoa tai piimää 
1 pss kuivahiivaa 
1,5 tl suolaa 
2 rkl siirappia 
½ dl öljyä 
½ dl puolukoita 
7-8 dl sämpyläjauhoja 

◾ Survo haarukalla muutama kypsä peruna. Voit korvata perunasurvoksen muilla kypsillä, survotuilla juureksilla tai esim. porkkanaraasteella.   
◾ Sekoita keskenään peruna- tai juuresmassa, neste, suola, siirappi ja öljy ja puolukat tasaiseksi massaksi. 
◾ Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja, ja lisää juures-neste- seokseen. 
◾ Alusta mukaan loput jauhot, puuhaarukalla sekoittaen. 
◾ Taikina saa jäädä löysäksi, kuin paksuksi puuroksi. 
◾ Peitä kulho liinalla, ja anna taikinan nousta vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. 
◾ Nostele taikinasta kahdella isolla lusikalla sämpylöitä pellille. 
◾ Paista 225 asteessa kauniin värisiksi, 15-20 minuuttia, tarkkaile sämpylöiden väriä paistoajan loppupuolella. 

 Pehmoinen puuro 


 

Puuro on superruokaa – edullista, kotimaista ja herkullista. Puuroa voi muunnella ja maustaa loputtomasti, ja perinteisen aamupalan lisäksi puuro sopii sopivilla lisukkeilla kevyeksi lounaaksi, päivälliseksi tai iltapalaksi. Kotimaisissa viljoissa on runsaasti valinnanvaraa, ja valikoima on kattava myös luomutuotteissa. Astetta paremmalta kaurapuuro maistuu, kun hiutaleet saavat pehmetä yön yli nesteessä – tuloksena on herkullisen pehmeä ja kuohkea puuro. Kokeile puuroa kauran lisäksi rohkeasti muistakin hiutaleista! 

4 dl isoja, höyryttämättömiä kaurahiutaleita 
1 l nestettä, maitoa tai kaurajuomaa 
½ tl suolaa 

◾ mittaa illalla kattilaan hiutaleet ja haluamasi neste, sekoita, peitä kannella ja laita jääkaappiin yön ajaksi 
◾ aamulla lisää seokseen suola, ja sekoita tasaiseksi 
◾ kiehauta puuro tavalliseen tapaan, muutama minuutti, kunnes se paksuuntuu 
◾ tarjoile marjojen, hillon, mehukeiton tai voisilmän kanssa 

Omena – puolukkarahka  


 

Kotimaiset omenat ovat nyt parhaimmillaan! Pienenkin puun sato riittää pikahillokkeeseen, joka maustaa ihanasti rahkan. Jos omassa pihassa ei omenapuuta kasva, ovat kotimaisten omenoiden valikoimat kaupoissa nyt parhaimmillaan. Saatavill on myös kotimaisia päärynöitä, joista kokeilunhaluinen valmistaa samalla ohjeella herkullisen päärynähillokkeen! Kermavaahdolla pehmennetty rahka on oivallinen välipala tai jälkiruoka. Syksyn marjat, pirteät puolukat tai karpalot piristävät kermaisen jälkiruuan. 

Omenahilloke 
noin 1 kg omenoita 
½ dl vettä 
1-2 dl sokeria 
kanelitanko, vaniliasokeria 

◾ kuori ja kuutioi omenat reiluiksi paloiksi 
◾ mittaa kattilaan vesi ja sokeri, kiehauta, kunnes sokeri sulaa veteen 
◾ lisää seokseen omenapalat ja kanelitanko 
◾ keitä, kunnes omenat ovat läpikuultavia, mutta eivät vielä soseutuneet, hillokkeeseen saa jäädä reiluja sattumia 
◾ lisää joukkoon 1 tl vaniljasokeria, ja siirrä säilytysrasioihin 
◾ hilloke säilyy jääkaapissa muutaman viikon, ja sen voi myös pakastaa pienissä annoksissa 

Omenarahka 

1 prk maitorahkaa 
1 dl kuohu- tai vispikermaa 
1,5 dl omenahilloketta 
1 dl puolukoita tai karpaloita 
sokeria, kanelia, vaniljasokeria, piparkakkumaustetta 

◾ vaahdota kerma 
◾ yhdistä kermavaahtoon rahka, marjat ja omenahilloke, maistele ja mausta vielä sokerilla, kanelilla, vaniljasokerilla tai piparkakkumausteella. Huomioi sokeria lisätessä, että hillokkeessa on jo sokeria. 


Heidi Siivonen

ruokamarkkina-asiantuntija, kuluttajatyö

+358 20 413 2925

+358 40 568 8802

Henrietta Dahlman

viestinnän asiantuntija

MTK Hankinnat

+358 20 413 2367

+358 40 920 9877

aiheet: ruoka, satokausi, resepti, kokkaa, syksy