Takaisin Syntikuormaa

Blogi – Maatalous ja suomalainen ruoka

Syntikuormaa

25.01.2017

Ehkä joku muistaa, kun kirjoitin aiheesta ”Mikä olisi varmasti kotimaista?” Siinä olin huolissani siitä, miten paljon elintarvikkeiden tuonti syrjäyttää suomalaista peltoalaa. Tätä mietiskelin lukemani tutkimuksen pohjalta.

Nyt saan lisää vettä myllyyn, kun luen tutkimuksesta, jossa mietitään maidon ja lihan tuotannollista kohtalonyhteyttä Suomessa. Tutkimus puhuu syntikuormasta, joka syntyy, kun korvaamme omaa tuotantoamme tuontirehulla ja nopeaa tehokkuutta nostavilla keinoilla.

Tutkimus tuo esille juuri oikealla tavalla viljelymme eroa ns. tehokkaisiin maatalousmaihin. Kun pohjaamme maidon ja naudanlihan tuotantomme nurmirehuun, syntyy nurmen kautta hiilinielu. Siis ainakin osaltaan viljely- ja tuotantotapamme poistaa paljon puhuttua lihantuotannon aiheuttamaa ympäristöhaittaa. Näin tutkimus kertoo.

Tämä haitta toistuu usein mm. vegaanien ja vihreän ravinnon hyödyntäjien puheissa. Usein esitetään, että lihan syönti pitää yksiselitteisesti lopettaa ympäristösyiden takia. Tätä seikkaa usein puhutaan ns. koko totuutena.

On hienoa, että tutkimus lähestyy asiaa arvioiden erilaisia totuuksia. Lienee selvää, että ”kolme kertaa mainittu” ei ole aina totuus. Ja vertailukohtiakin tarvitaan.

Olen aivan varma, että suuri joukko kuluttajia jättää mainitsemani tutkimuksen huomiotta. On kuitenkin tärkeätä, että syntikuormaa myös kevennetään. Se onnistuu usein laajemman näkökulman kautta.

Lienee selvää, että tutkimusta epäillään myös siksi, että sen on pannut alkuun elintarviketeollisuus ja MTK. Minä kuitenkin onnittelen osapuolia siitä, että vihdoinkin uskalletaan tutkia asioita oman suomalaisen tuotantotavan kautta. Korostaen sen ympäristöllisiä luontaisia vaikutuksia. Uskon, että valistunut tuottaja ja kuluttaja toivoo tällaista tutkimusta ja perehtyykin siihen kun se hänelle oikealla tavalla kerrotaan.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012