null Taisi helpottaa – Ei enää galluppeja

Blogi – Maaseutuympäristö

Taisi helpottaa – Ei enää galluppeja

22.4.2015

Vaalit on käyty. Perinteisellä 70 %:n tasolla. Lopputulos on lopulta hyvin selvä. Yksi selvä voittaja, kolme hyvin tasaväkistä ja pienet puolueet vihreiden johdolla. Valta- asetelma lienee siis selvä.

Toivottavasti meidän politiikkamme iso ominaisuus – monipuolue-järjestelmä – yhä toimii. Jos nyt rakennetaan pelkkää kolmen suuren hallitusta, niin se tarkoittaa ”takiaisille” menoa. On mielenkiintoista, että uusin valtapuolueista korostaa pienten häviämisen/hävittämisen logiikkaa.

Vaalien lopputulos vertaillen gallupeihin kertoo, että vaalit pitää käydä loppuun asti. Vaikuttaa hieman siltä, että Keskusta koki jo tyytyväisyyttä ja loppukiri jäi telineisiin. SDP ei osannut reagoida vaaraan Perussuomalaisista. Kokoomus leimautui supersäästäjäksi ja kärsii tästä myös hallitusneuvotteluissa. Perussuomalaiset ovat mestareita loppukirissä. Vihreillä oli nyt tilaisuus. Vasemmistoliitto alkaa menettää uskottavuuttaan. KD:lla on edessään tulevaisuuspohdinta.

Koko puoluekartan osalta edustajien kirjo muuttuu, nuorentuu ja hieman miehistyy. Ilmeisesti koulutustaso nousee, keskiluokkaisuus vähenee, painopiste eteläistyy ja arvomaailmat liberalisoituvat. Taitaa olla juuri samanlaista kehitystä kuin yleensä yhteiskunnassa.

Hallitusneuvotteluista ei tule helppoja. Suurimmalla puolueella on heti vastuuta kylliksi ja muilla vielä vaalipaikkuuta. Asetelma vaatii suurta asennemuutosta aikaisempaan ja luottamus nousee ratkaisevaksi; arvoon arvaamattomaan. Nopeus neuvotteluissa on tärkeä asia, mutta se ei saa mennä asioiden edelle.

Saattaapa olla, että puheenjohtaja Juha Sipilän väitetty kokemattomuus onkin nyt valtti. Hänellä ei ole rasitteita aikaisemmasta. 
Luulen että puheenjohtajan suurin haaste on omissa. Tähän voi vastata parhaiten ryhmänjohtajan valinnalla ja yhteisesti rakennetulla vastuu- ja työnjaolla. Enkä silloin tarkoita vain ministeriryhmää.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012