Takaisin Tilinpäätöksen aika

Blogi – Maaseudun edunvalvonta

Tilinpäätöksen aika

15.06.2016

Kirjoitin blogissa 22.06.2015: ”Eräänä yksityiskohtana havaitsin, että MTK jättäytyi hallitusneuvottelujen ulkopuolelle; siis myös ohjelmaneuvottelujen osalta. En oikein ymmärtänyt tätä oivallusta. Aikaisemmin kannatti aina olla edes kuuntelemassa, mitä oli odotettavissa. Vai passitettiinko MTK ulos? Pelkään seurauksia, koska olen tämänkin kokenut ja tiedän, että on aina helppo ottaa omilta, jos eivät ole paikalla. Tässä nyt riittää vahtimista hallitusryhmien sisällä; eikä ole helppoa”. 

Miltä tuo edellä – vuosi sitten – kirjoittamani nyt näyttää? Muuttuneena niin, että hallitusohjelmasta kehittyi prosessina yhteiskuntasopimus ja lopulta kilpailukykysopimus.

Kaikesta tästä MTK jättäytyi sivustakatsojaksi. Laukaisiko tämä mahdollisuuden mm. maaseudun kriisipaketin valumiseen hamaan tulevaisuuteen? Olisi ihan aiheellista kysyä, tekikö MTK tässä edunvalvonnallisen virheen. Tämän seurauksena uhkaa nyt muodostua arvovaltakysymys hallituksen, politiikan ja myös hallinnon suuntaan. 

Edunvalvontaa tehdään aina ajassa ja paikassa. Jokainen menetetty mahdollisuus rasittaa. Jälkikäteen on helppo kritisoida, mutta jotenkin tuntuu, että valmistelu- ja päätöksentekokulttuurissa on nyt hiekkaa. Siihen tämä kehityskulku viittaa.

Nyt on aika miettiä asiat ihan uudelleen. Miten voidaan syksyä ajatellen koota maaseudun yhteiskuntasopimus / kriisipaketti niin, että positiivinen kansalais- ja mediamielipide palautetaan? Miten päättäjät muistaisivat asian vielä ensi syksynä poliittisen toiminnan taas alkaessa? Onhan tosiasia, että kesälomilla asiaa ei murehdi kukaan. Aika tappaa asian. 

Vielä voidaan tehdä siis muutakin kuin muistuttaa kriisistä omassa lehdessämme. Omien jäsentemme kannalta sekin on tärkeätä, mutta keväinen ylösnousu on vaikea uusia. Elleivät asiat sitten todella kriisiydy. 

Vaikeata lienee myös kytkeä asiamme kilpailukykysopimuksen toteutukseen. Monet käytännön asiat voitaisiin kyllä hoitaa osaltamme myös tässä. Esittämällä itse tilanteeseen liittyviä toimenpiteitä, jotka toimivat samalla pitkäjänteisellä tavalla kuin yhteiskuntasopimus. Menettelytapa varmaankin löytyisi; positiivisella tavalla. Ei siis peesaten Suomen Yrittäjiä, jotka kieltäytymällä kaikesta hukkasivat ISON mahdollisuuden. 

Vaikuttaa siltä, että AY-liike on oppinut viime vuoden aikana melkoisesti. Se on opetellut oman suurjärjestönsä muodostamisen ja myös poliittisen tilannemuutoksen kautta uudenlaista ajattelua sopimuspolitiikasta. 

SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Lyly lausui varsin viisaasti kaksi asiaa…. jotenkin näin: ”järjestöjen vapaa sopimuspolitiikka oltiin vaarassa menettää” ja että ”tulevaisuudessa allekirjoituksen kynä pitää olla aina mukana”. Tämä kertoo asennemuutoksesta, joka toimii, jos/kun keskinäistä luottamusta luodaan. 

Haasteita riittää.

Markku Vuorensola
mvuorens(at)welho.com 

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012