Takaisin Vaalit ovat jo käynnissä

Blogi – Maaseutuympäristö

Vaalit ovat jo käynnissä

14.01.2019

Selvästi huomaa, että vaalit alkoivat jo. Poliittinen kielenkäyttö on aivan erilaista kuin ennen joulua. Ja maahanmuuttokin taas rönsyää. Kannattaa olla varovainen; kaikki ei ole nyt totta, mitä poliitikko sanoo.

Vaaliasetelma on mielenkiintoinen. Kaikki veikkaukset – jopa gallupit – ovat vielä hyvin epävarmoja. Vaikkakin suuntaa antavia,
Tässä muutamia huomioita.

Hallituspuolueet ovat olleet hieman alavireisiä, varovaisia ja vaisujakin. Politiikassa ei riitä, että on pääosin tehnyt asioita oikein vaan pitää myös osata markkinoida tekemisensä.

Keskusta ja sen puheenjohtaja luottaa yksiselitteisesti laadukkaaseen tekemiseen. Politiikassa se tarkoittaa lepsua markkinointia. Kun näin tekee, katoaa myös itsesuojeluvaisto.

Kokoomus ajaa varmuudella ja varovaisuudella luottaen oman kannattajakuntansa uskollisuuteen. Usko tasaiseen menoon ja parin viikon kovaan loppukiriin on yleensä toiminut, Ja sitä nyt avittaa kilpailijain epävarmuus,

Siniset saattavat vielä onnistua, Nimekäs ja laadukas ehdokasjoukko on kova sana. Mikäli vielä Soini asettuu ehdolle niin saattaa tasoittaa.

Oppositio on ollut nousukiidossa mutta taitaa nyt kiitorata loppua. Demari Rinteen uskottavuus laskettiin pääministeriyden varaan; nyt lipsuu. Siinä saattaa joutua lupaamaan vielä toisenkin miljardin,

Vihreät löysivät pelastajan Haavistosta; oikea valinta ennen vaaleja?
Sisäinen kisa odottaa vaalien jälkeen.

Persut on aina yllätys, Tulos voi olla hyväkin, jos saavat maahanmuuttaja- ystävät liikkeelle. Se onkin kyllä ainoa mahdollisuus.

Vaaleja on nyt kommentoitu laajasti: osin jopa laadukkaasti. Itse poliitikot ovat kuitenkin olleet varsin vaisuja. Ehkä ei ole ollut tartuntapintaa vai antaako tuo vielä odottaa. Lähiviikot ratkaisevat mikä vaali tämä nyt sitten on tämä eduskuntavaali ja mikä sitten lienee EU vaali. Toivottavasti asiat pysyvät kasassa ja se luo pohjan ponnisteluille.

Maaseudun asukkaille ja maa- ja metsätalouden ihmisille vinkkaan: muistakaa että pian taas alkaa uusi EU ohjelmakausi. Sen arkkitehdit ovat ison tehtävän edessä. Tiedämme varmaan keitä he ovat: ne harvat tämän osaavat poliitikot.

VETERAANIVÄRINÄÄ

Markku Vuorensola, eläkkeellä, MTK


agrologi
MTK-liiton toiminnanjohtaja 1980-91
kansanedustaja 1991-1999
MTK:n vastaava järjestökouluttaja 1999-2012