Takaisin Vadelmajäädyke

Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka

Vadelmajäädyke

17.08.2023

Tämä herkku on satokauden raikkain jälkiruoka ja mikä parasta, se valmistuu helposti ja ihan ilman jäätelökonetta. Vadelmat on helppo vaihtaa sesongin mukaan muihin marjoihin tai esimerkiksi luumuun - sovella rohkeasti!

Tätä helpompaa jäätelöreseptiä ei ole, sillä sen valmistamiseen et tarvitse edes jäätelökonetta! Samaa jäätelömassapohjaa voi käyttää minkä tahansa maun valmistamiseen, kunhan pääraaka-ainetta vaan vaihtaa: tässä vaiheessa kesää valitsimme vadelman, mutta alkukesästä se olisi voinut olla mansikka ja muutaman viikon päästä makuna voisi olla vaikka omena! Voit käyttää jäätelömassan maustamiseen melkeinpä mitä marjaa tai hedelmää tahansa: pehmeät marjat (kuten vadelma, mansikka ja mustikka) voidaan laittaa massan sekaan sellaisenaan - mutta kiinteämmät hedelmät tai kovakuoriset marjat kannattaa kypsentää kattilassa tai uunissa nopeasti ja lisätä jäähtyneenä massan sekaan.

Jos jäätelömassaan haluaa väriä, kannattaa myös pehmeät marjat soseuttaa ainakin osittain ennen massan joukkoon lisäämistä. Voit lisätä massan ja marjojen kanssa mukaan myös halutessasi hilloa ja tehdä hillopyörteitä jäätelön sekaan.

Reseptissä on mukana glukoosisiirappia, jota myydään yleisesti paremmin varustelluissa ruokakaupoissa. Glukoosisiirappia käytetään jäätelön rakenteen parantamiseen: se estää suurempien jääkristallien muodostumisen jäätelön sekaan. Lisäksi se estää jäätelön jäätymistä kivikovaksi, mutta myös hidastaa sen sulamista. Lisäksi se antaa hieman makeutta jäätelömassalle, vaikka makeutettu vaniljakastike antaakin jäätelölle pääasiassa sen makeuden.

Jos et halua käyttää glukoosisiirappia, voit korvata sen esimerkiksi juoksevalla hunajalla. Voit tarvittaessa jättää sen myös kokonaan pois, mutta tällöin jäätelömassan sekaan kannattaa lisätä 1 rkl tavallista sokeria.

 

Vadelmajäädyke

6–8 henkilölle

aika: 20 minuuttia + 6 tuntia pakkasessa

 

250 g kotimaisia vadelmia

4 dl kermaa

4 dl (400 g) paksua vaniljakastiketta (esim. Valio Vanilla)

2 rkl glukoosisiirappia

 

1. Kaada kerma, vaniljakastike ja glukoosisiirappi isoon kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeäksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele vadelmat vaahdon joukkoon. Voit halutessasi murskata osan vadelmista.

2. Kaada massa pakkasen kestävään astiaan, esimerkiksi leipävuokaan. Pakasta vähintään 6 tuntia tai yön yli.

3. Tarjoile annoksia. Koristele annokset halutessasi tuoreilla vadelmilla, kaurakekseillä ja pienellä määrällä juoksevaa hunajaa.

 

Vinkki: jos haluat jäätelöstä punaisen sävyistä, voit kypsentää vadelmat kevyesti kattilassa, soseuttaa ne ja lisätä jäähtyneitä massan joukkoon. Jos et halua siemeniä jäätelön joukkoon voit paseerata kypsennetyt vadelmat siivilän läpi ennen massan joukkoon lisäämistä.


aiheet: kotimainen ruoka, reseptit, vadelma, vadelmajäädyke