null MTK:n vaikuttajavalmennus avasi maa- ja metsätalouden vaikuttamisen polkuja

Artikkeli – Jäsenyys

MTK:n vaikuttajavalmennus avasi maa- ja metsätalouden vaikuttamisen polkuja

17.4.2019

MTK:n marraskuusta huhtikuuhun kestänyt vaikuttajavalmennus kokosi 25 innostunutta maa- ja metsätalouden toimijaa yhteen. Valmennettavat pääsivät hiomaan esiintymis- ja vuorovaikutustaitojaan sekä Helsingissä järjestetyissä koulutustilaisuuksissa että Brysseliin suuntautuneella opintomatkalla. Vaikuttamistaitojen lisäksi osallistujat saivat muistoksi kurssista tiiviin koko Suomen kattavan verkoston. Lue lisää koulutuksen sisällöstä ja kurssin jälkeisistä tunnelmista.

Näyttelijä Armi Toivanen opasti valmennettaville esiintymisen saloja
Näyttelijä Armi Toivanen opasti valmennettaville esiintymisen saloja

Mikä on MTK:n vaikuttajavalmennus?

MTK:n vaikuttajavalmennus on joka kolmas vuosi järjestettävä erityisesti MTK:n ja mhy:n luottamustehtävissä toimiville jäsenille suunnattu koulutusjakso. Valmennus antaa henkilökohtaisten vaikuttamistaitojen lisäksi valmiuksia MTK:n edunvalvonta ja vaikuttamistyöhön kansallisesti ja kansainvälisesti. Osallistujat saavat työkaluja omasta elinkeinostaan puhumiseen ja oppivat vaikuttamisen polkuja ja rakenteita. Viimeisin vaikuttajavalmennus tuli päätökseen viime perjantaina Hanasaaressa. MTK:n vaikuttajavalmennus järjestettiin neljättä kertaa 14.11.2018-12.4.2019.

- Suurin osa jakson osallistujista vaikuttaa aktiivisesti joko MTKyhdistyksissä tai liittotason luottamustehtävissä. Tällä kertaa mukana oli myös mhy-puolen toimija, kertoo MTK:n koulutussuunnittelija Sakari Alasuutari.

Valmennuksen aikana 25 osallistujaa pääsi kehittämään vaikuttamistaitojaan sekä Helsingissä järjestetyissä koulutustilaisuuksissa että koulutukseen kuuluvalla opintomatkalla Brysselissä. MTK:n koulutussuunnittelija Anna-Liisa Knuuti kertoo, että intensiivinen koulutusjakso on pitänyt valmennettavat valppaina. Heti ensimmäisenä koulutuspäivänä päästiin tosi toimiin.

- Ensimmäinen koulutustilaisuus lähti liikkeelle sillä, että osallistujat astelivat suoraan Ylen toimittajan Annamaija Mannisen haastatteluun, Knuuti muistelee.

Mediavalmennuksen ja Brysselin matkan lisäksi koulutusjaksoon on kuulunut mm. esiintymis- ja vuorovaikutustaitojen harjoittelua näyttelijä Armi Toivasen ja esiintymiskouluttaja Eeva Kaarneen kanssa. Knuuti ja Alasuutari ovat tyytyväisiä niin koulutuksen sisältöön kuin saamaansa palautteeseen.

- Koulutuksen osallistujat ovat saaneet eväitä vaikuttamistyöhön. MTK:n vaikuttajavalmennus on ollut aiempina vuosina ponnahduslauta monelle vaikuttajalle, tästäkin porukasta osa saattaa edetä pitkälle MTK:n omissa luottamustehtävissä tai jopa kansanedustajiksi asti, Alasuutari miettii.

Esiintymisvalmentaja Eeva Kaarne innosti osallistujia

Vaikuttajavalmennus avasi vaikuttamisen reittejä

Maitotilayrittäjä Katja Honkonen Perhosta, marjanviljelijä Saara Markkanen Suonenjoelta sekä MTK-Hämeen maaseutunuorten asiamies Susanna Valtonen kertovat koulutusjakson olleen antoisa.

Maitotilayrittäjä Katja Honkonen toimii MTK-Perhon puheenjohtajana ja MTK-Keski-Pohjanmaan liiton johtokunnan jäsenenä.

- Lähdin mukaan vaikuttajavalmennukseen hakemaan lisää tietoa ja taitoa esiintymiseen ja vaikuttamiseen. Haluan vaikuttaa maatalouden asioihin ja oman elinkeinoni harjoittamiseen. On tärkeää, ettei maatalouden asioita hoidella muiden sanelemana, Perho kertoo.

MTK-Hämeen maaseutunuorten asiamiehenä toimiva Susanna Valtonen lähti koulutukseen erityisesti keräämään eväitä maaseutunuorten työn tukemiseen. Vaikuttajavalmennuksen aikana on korostunut, miten pienilläkin teoilla ja puheilla voi olla merkitystä.

- On tullut esiin, miten pienikin vaikuttaminen on tärkeää, ja miten jokainen käyty keskustelu on vaikuttamismahdollisuus, Valtonen miettii.

Suonenjoella mansikoita viljelevä MTK-Suonenjoen puheenjohtaja Saara Markkanen kertoo koulutuksen avanneen vaikuttamisen reittejä. Brysseliin tehty opintomatka avasi mysteeriltä tuntuneen EU-parlamentin ovet vaikuttajavalmennettaville.

- Itselle koulutuksessa on jääneet parhaiten mieleen eri vaikuttamispolut ja se, mitä kautta vaikutetaan ja mitkä ovat vaikuttamisen reitit esimerkiksi EUparlamentin toimintaan, Markkanen kertoo.

Valmennettavat pääsivät tutustumaan Euroopan komissioon Brysseliin

Koko Suomen kattava vaikuttajaverkosto

Pitkä koulutusjakso on ollut hyvä pohja tiiviin ryhmähengen muodostumiselle. Ryhmäytyminen alkoi jo ennen kurssin ensimmäistä koulutuspäivää valmennettavien omassa Facebook-ryhmässä. Valmennettavista on kasvanut tiivis porukka, joka suunnittelee pitävänsä yhteyttä myös jatkossa.

Honkonen kertoo, että kurssin osallistujat ovat tulleet kurssille hyvin erilaisista lähtökohdista. Kurssin aikana on opittu millaisiin ongelmiin muut kurssilaiset törmäävät ja mitä he tekevät työkseen.

- Yksi ryhmän hienouksista on ollut se, että mukana on monenlaisia yrittäjiä, sekä kokeneempia että tuoreempia kasvoja, Honkonen sanoo.

- Kannattaa lähteä mukaan koulutukseen oli oma tuotantosuunta mikä tahansa, kaikki saavat tästä varmasti jotain irti, Markkanen kehottaa.

- Kurssin aikana on tullut olo, että ei jatkossa tarvitse itse tietää ja osata kaikkea, vaan voi soittaa ja kysyä neuvoa alan asiantuntijalta, Valtonen miettii.

Markkanen on samaa mieltä.

- Verkoston avulla saadaan kaikkien tiedot ja taidot käyttöön. Jatkossa jos tulee joku vaativa tapaus taikka perätön julkaisu kohdalle, voi heittää pallon tästä tutulle asiasta perillä olevalle ihmiselle.

Katja Honkonen, Saara Markkanen ja Susanna Valtonen Hanasaaressa

Seuraa koulutuskalenteria

Kiinnostuitko vaikuttajavalmennuksesta? MTK:n järjestökoulutus tarjoaa monenlaista koulutusta MTK:n jäsenille. Seuraa koulutuskalenterista ajankohtaisia koulututuksia:


aiheet: koulutus, vaikuttajavalmennus

Suositellut artikkelit

1

23.03.2019

Järjestökoulutuksen kevät 2019

23.03.2019

MTK:n vaikuttajavalmennuksen viimeinen jakso järjestetään huhtikuussa. MTK:n yhdistysten sihteerivalmennus sekä MTK1 Tervetuloa järjestöön verkkokurssi käynnistyvät. MHY-valtuutettujen valmennukset jatkuvat....