Toimintopainikkeet

« Blogiarkisto

Brysselissä kuultua

24.4.2018

MTK:n johtokunta vieraili äskettäin Brysselissä. Koko johtokunnan vierailut EU:n pääkaupungissa ovat olleet jokseenkin harvinaisia, MTK:n puheenjohtaja sen sijaan on kaupungissa tuttu ja säännöllinen kulkija. Brysselin toimisto oli laatinut johtokunnalle korkeatasoisen ohjelman: kahteen päivään mahtuivat esimerkiksi tapaamiset komission varapuheenjohtaja Kataisen ja maatalouskomissaari Hoganin kanssa, MEP- ja virkamiestapaamisia, seminaareja ja muita tilaisuuksia. Johtokunta kävi tutustumassa myös Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaan, jossa itse olen nyt jäsenenä.  

Mielenkiintoisinta antia oli vierailun kunniaksi järjestetyn päivällisen juhlapuhujan, Jan Storen analyysi maailman ja Euroopan tilasta sekä edunvalvonnasta Brysselissä. Store on eläkkeellä oleva pitkän linjan diplomaatti, jolla on mittava kokemus EU-asioista. Hän oli mukana jo aikoinaan Suomen EU-jäsenyysneuvotteluissa ja päätti virkamiesuransa Brysselissä Suomen pysyvänä edustajana. Eläkkeelle jäätyään Store siirtyi ”lobbariksi”, Miltton-Brysselin toimitusjohtajaksi, josta tehtävästä hän äskettäin luopui. Store on julkaissut myös kiintoisan muistelmateoksen EU:n ytimessä.

Sitten siihen analyysiin. Store arvioi, että maailman tilanne on tällä hetkellä aiempaa huomattavasti epävakaampi. Niin USA:n kuin Venäjänkin tilanne on huolestuttava. USA:n linjaukset Trumpin kaudella uhkaavat johtaa siihen, että koko monenkeskinen maailman kauppajärjestelmä on vaarassa halvaantua. MTK:n kannalta WTO:n heikkeneminen on huono asia. Venäjällä on voimistuvia pyrkimyksiä takaisin suurvallaksi. Voimapolitikka on tehnyt paluun Venäjälle. Kiina on myös suurvalta, joka pyrkii vahvalla investointipolitiikallaan turvaamaan omat intressinsä.

Myös Euroopassa politiikka on muuttunut. Yleinen trendi on se, että politiikka on pirstaloitumassa. Perinteisten puolueiden asema on monissa maissa heikentynyt. Hallitusten muodostaminen vaalien jälkeen on lähes kaikkialla ollut aiempaa vaikeampaa. Esimerkkejä tästä ovat äskeiset Italian vaalit ja Saksan vaikeat hallitusneuvottelut. Ranskan vaalit viime vuonna olivat poikkeus. Siellä Macron onnistui luomaan vahvan uuden poliittisen liikkeen positiivisen agendan kautta. Unkarissa tilanne on huolestuttava.
         
EU on viime aikoina vahvistunut. Usko unioniin ja yhteisen tekemisen tuottamaan lisäarvoon on vahvistunut jäsenmaissa ja valtionpäämiesten yhteistyö Eurooppa-neuvostossa sujuu hyvin. Brexit on ollut muuta EU:ta kokoava ja yhdistävä tekijä (Jan Store ei muuten uskonut siihen, että Brexit toteutuu). EU:n nykyinen parlamentti on vienyt eurooppalaista integraatiota eteenpäin. Eurokriittiset tahot, jotka edellisissä Euroopan parlamenttivaaleissa saivat paljon paikkoja, eivät ole saaneet merkittävää asemaa parlamentissa. Tilanne voi kuitenkin muuttua ensi vuoden vaaleissa. Puheenjohtaja Junckerin linjan mukaisesti nykyinen komissio on aiempia poliittisempi. Komissio on toiminut aiempia strategisemmin ja se on kyennyt viemään asioita läpi suurempina kokonaisuuksina.  

Edunvalvonta on pitkäjänteisyyttä ja kestävyyttä vaativaa toimintaa. Monet prosessit EU:ssa kestävät useita vuosia. Hyvä esimerkki tästä on äskettäinen komission esitys toimivammasta ruokaketjusta. Kyseinen asia on ollut EU:ssa työn alla yli kymmenen vuotta. Jotta Brysselissä tehtäviin ratkaisevan tärkeisiin päätöksiin voisi vaikuttaa, on edunvalvojan osattava asiansa ja tunnettava päätöksenteon prosessit. Kotiläksyt tässäkin asiassa on tehtävä hyvin. Edunvalvojan on pelkkien vaatimusten sijaan kyettävä tarjoamaan päätöksentekijöille myös ratkaisuja.

Kommentteja: 0


Kommentoi blogia
Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

(Voit käyttää omaa nimeä tai nimimerkkiä)
(ei tule näkyviin)

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt kentät ovat pakollisia
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 24.4.2018