Toimintopainikkeet

« Blogiarkisto

Vahva ja yhtenäinen Eurooppa on tuottajan etu

11.5.2017

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker julkaisi äskettäin Valkoisen kirjan Euroopan tulevaisuudesta. Asiakirja julkaistiin vähän ennen EU:n perustamissopimuksen 60-vuotisjuhlallisuuksia. Valkoisella kirjalla komissio käynnistää prosessin, jolla unioni haluaa määrittää omaa tulevaisuuttaan. Asiakirjassa käydään läpi EU:n tärkeimpiä haasteita ja mahdollisuuksia sekä esitetään viisi skenaariota siitä, miten EU voisi kehittyä vuoteen 2025 mennessä riippuen siitä millaisia valintoja tehdään.

Parhaillaan EU:n toimielimissä Brysselissä ja eri tahoilla ympäri Eurooppaa käydään keskustelua asiasta. Itse osallistun keskusteluun MTK:n edustajana Euroopan Talous ja Sosiaalikomiteassa.

Juncker esittää omat linjauksensa asiasta syyskuussa unionin tilaa koskevassa puheessaan. Eurooppa-neuvosto antaa päätelmänsä asiasta vuoden loppuun mennessä ja päättää, kuinka asiassa edetään, hyvissä ajoin ennen kevään 2019 europarlamenttivaaleja.

Millaista Eurooppaa suomalaiset maanviljelijät ja metsänomistajat tarvitsevat? Uudet teknologiat, globalisaation eteneminen, maailman väkiluvun kasvu, ilmastonmuutos ja turvallisuuskysymykset vaikuttavat myös MTK:n jäsenkuntaan. Epävarmuuden lisääntyessä ja Euroopan painoarvon pienentyessä maailmassa vahva ja yhtenäinen EU on myös suomalaisen maaseudun etu. MTK:n kannattaa olla vahvan, uudistuvan ja demokraattisen Euroopan puolestapuhuja. EU:n on kyettävä maksimoimaan unionin tuomat edut, kyettävä ratkomaan ongelmia ja luomaan lisäarvoa rajat ylittävälle yhteistyölle.

Realismia on, että EU:n jäsenvaltiot etenevät eri asioihin liittyvässä yhteistyössään eri tahtiin, kuten on ollut tähänkin saakka. Unionin on myös tarpeen arvioida, millä politiikan alueilla yhteistyötä kannattaa lisätä ja millä sitä voidaan vähentää. Yhteinen maatalouspolitiikka on aina ollut yksi EU:n keskeisistä politiikanaloista, jolla on jatkossakin keskeinen asema EU:n tulevaisuuden strategisissa, sosiaalisissa ja ympäristöä koskevissa haasteissa.  

MTK:n kannattaa vahvistaa hyvää ja toimivaa suhdetta unionin instituutioihin. Vaikuttaminen kotimaassa EU-politiikan valmisteluun, läsnäolo Brysselissä ja suorat toimivat yhteydet EU:n toimielimiin luovat parhaimmat edellytykset vaikuttaa EU:n harjoittamaan politiikkaan.

Kommentteja: 0


Kommentoi blogia
Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

(Voit käyttää omaa nimeä tai nimimerkkiä)
(ei tule näkyviin)

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt kentät ovat pakollisia
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 11.5.2017