Toimintopainikkeet

« Blogiarkisto

Järistyksen jälkeen

26.1.2017

Puolitoista vuotta sitten Nepalissa järisi. Keskeytimme toimintamme, odotimme, pelkäsimme. Hiljaa virtasi tietoa siitä, että suurin osa hankkeeseemme osallistuvista naisista ja heidän perheensä olivat kunnossa. Yhteensä 216 naisesta vain neljää oli kohdannut suuremmat aineelliset vahingot. Onneksi kokonaisuuteen nähden näin, mutta yksikin vahinko on aina liikaa. Neljä naista ja heidän perheensä kärsivät omaisuusvahinkoja. Juteltuaan rahoittajamme FFD.n kanssa he tulivat siihen tulokseen, että selvitetään miten isot korjaukset piti saada tehtyä ja miten voimme auttaa. Projektin tekninen neuvonantaja Dr. Sunila Rai selvitti tilannetta. Kolmelle naiselle annetiin avustusta katon ja rakennuspalkkien korjaukseen ja yhdelle naiselle uuden talon rakentamiseen. Kokonaiskustannukset olivat vain vajaat 3000 €.

Kenttämatkalla Nepaliin vierailimme näiden naisten kodeissa selvittämässä, mitä heille kuuluu. Heidän tarinansa olivat sydäntä koskettavia ja surullisia. Kharkhutten kylässä Kopila Darai kertoi, miltä tuntui olla ulkona kun maanjärjistys iski ja hänen 9-vuotias poikansa oli talon sisällä. Puolet talosta romahti, mutta onneksi lapselle ei tapahtunut mitään.

nepal3.jpgBijaya Chaudhary ja miehensä Majhuissa.

Bijaya Chaudhary Mahjuin kylässä koki samanlaisen kohtalon, kun puolet hänen talostaan romahti ja myös hänen lapsensa olivat sisällä. Suojelusenkeli katsoi myös näiden lasten perään. Tämä perhe asui sukulaistensa luona useita kuukausia, kunnes saivat uuden kotinsa rakennettua. Nätti sinivalkoinen talo tuo mielikuvia Suomesta keskelle Chitwanin laaksoa. Gita Khadkan talo säästyi isommilta vahingoilta, mutta kuttula tuhoutui ja hän oli siellä sisällä kun järjistys iski. Rouva ja eläimet eivät vahingoittuneet ja kuttula on nyt korjattu.

nepal2.jpgDurga Bistran ja tyttärensä Mwakanpurissa.

Mwakanpurissa kävelimme riisipellon halki kohti fuksian väristä taloa. Siellä tapasimme Rouva Durga Bistran. Hän kertoi meille, miten koko talo tuhoutui järistyksessä ja perhe joutui asumaan 10 kuukautta kanalassa. He saivat ennätysajassa rakennettua uuden talon. Kyyneliin liikuttunut iäkäs rouva lähetti Suomeen terveiset ja kiitokset. He asuvat nyt koko perheen kanssa onnellisesti uudessa talossa, jatkavat riisinviljelyä, kanalassa on jälleen kanoja ja lammikossa kaloja.

Maanjäristys toi pelkoa Nepaliin ja selviytyminen siitä ja sen  jälkeen tulleista haasteista ei ole ollut yhteiskunnalle helppoa. Hankkeemme toiminnot hidastuivat paljon järistyksen jälkeen, mutta eivät koskaan loppuneet.

Naiskalanviljelijäosuuskunnat ja -ryhmämme Nepalissa ovat sinnikkäästi jatkaneet kalanviljelyä ja edistyneet toiminnoissaan. Kalantuotanto on ollut hyvällä tasolla, noin 0,49 kg/m2 ja 93 kg/perhe/vuosi, mikä on tarkoittanut lähes 8% lisäystä perheen tuloihin. Lisäksi perheiden kalankulutus on lisääntynyt, joka on ruokaturvan kannalta positiivinen asia.

Maa järisi, naiset voimaantuivat. Kiitämme FFD ry:n tukijoita. Mahdollistitte sen,  että nämä naiset saivat kotinsa takaisin ja pääsivät uudelleen jaloilleen.

Teksti ja kuvat: Roseanna Avento

Kommentteja: 0


Kommentoi blogia
Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

(Voit käyttää omaa nimeä tai nimimerkkiä)
(ei tule näkyviin)

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt kentät ovat pakollisia
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 26.1.2017