Toimintopainikkeet

« Blogiarkisto

Pari populistia vastakkain; FIXIT

20.4.2017

Eräs merkittävä aikakauslehti otsikoi ennen vaaleja varsin sattuvasti: ” Kaksi populistia vastakkain, viimeistä kertaa ”. Toinen kasvoi, toinen hävisi.

Niin käy usein vaaleissa ja juuri siksi politiikkaan kuuluu aina olennaisena osana populismi. Populismi ( -> latinan sanasta populus ’kansa’) tarkoittaa kansansuosioon usein kansankiihotuksellisin keinoin tähtäävää poliittista toimintaa.

Vaaleissa kansanpopulismi mureni, etuoikeutettujen sivistyspopulismin edessä. Aalto löi laidasta laitaan ja taas korostui ns. katteettomien lupausten merkitys. Se toinen lupasi paljon ja ilmaiseksi. Eikä kukaan – muu kuin se toinen – uskaltanut kysyä: kuka maksaa?

Minä olen optimisti. Minä uskon edelleen siihen, että kyllä kansa tietää. Populus vain ei nyt ollut ajan tasalla. Veturi puuttui.

Poliittisesti se toinen osasi pelata. Se myös veti muitakin pienpuolueita perässään. Saattoipa olla, että se teki demokratialle palveluksen. Asioiden hoitoa ja uskottavaa linjaa se kuitenkin haavoitti. Lienee tosiasia, että vaalien jälkeen voittajapuolue on hämillään, valtapuolue toivoo ja uskoo, työväenpuolue hakee yhä edelleen. Pitäisiköhän ihan uskoa siihen että 12 %:n voittajapuolue kaataa enemmistöhallituksen? Sellaista ei ole sattunut sitten vuosikymmenten.

Taas meillä on kolme suurta. Kaikki pikkuisen pienempänä ja vastuu sitä suurempana. Enemmistöparlamentarismi toimii tai sitten ei? Minä toivoisin että nykyhallitus jatkaisi ensi jouluun ja sitten kysytään kansalaisilta jatketaanko ? Vaikkapa Presidentin vaalien yhteydessä. Saadaan siinä samalla selvitettyä maakuntasoppakin.

Varmasti toteutuu korkea äänestysprosentti. Varmasti puolueet erottuvat. Varmasti asiat korostuvat. Varmasti todellinen johtajuus löytyy. Monta asiaa ratkaistaisiin kuin kansanäänestyksellä. Olisiko FIXIT ratkaisu?

Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

Kommentteja: 0


Kommentoi blogia
Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

(Voit käyttää omaa nimeä tai nimimerkkiä)
(ei tule näkyviin)

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt kentät ovat pakollisia
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 20.4.2017