Toimintopainikkeet

« Blogiarkisto

PSEXIT

20.6.2017

Taas arvaamatta tuli exit ja spekulaatiota riittää. Media luo omia uskomattomia tarinoitaan. Luottakaa Orpoon: ”Jos asia olisi suunniteltu, olisi ratkaisu ollut paljon yksinkertaisempi”. Kirjoitukset ja puheet eduskunnan kahvilassa ovat median ja poliitikkojen välillä aina suurta teatteria; ei niistä ole ennenkään juttuja kirjoiteltu. Ei ainakaan kokeneiden toimittajien toimesta.

Olen murheellinen Timo Soinin puolesta. Hän on tehnyt 20 vuoden työn omalla valtaisella panoksellaan. Kun koti vallataan; se ei ole leikin asia. Peluriksi Soinia mainitaan, mutta onko hänellä siihen mitään tarvetta? Häntä harmittaa varmasti, jos nyt syntyy suomalainen populisti-demokraattipuolue. Ruotsista voidaan katsoa mallia, kuinka voi aiheutua haitallista poissulkevaa kansanvaltaa. Paitsi jos sellainen ”varaventtiili” nyt tarvitaan?
Murehdin myös Toimi Kankaanniemen roolia. Häneltä mopo karkasi totaalisesti.

Muistan jonkin talouselämän ratkaisun yhteydessä todetun, että selkävoittoon kannattaa pyrkiä vain painissa. Vastareaktiot kun ovat kahta kovempia. Tässäkin nyt molemmat osapuolet häviävät, mutta vain toinen jää poliittiselle kartalle.

Maaseudun asian kannalta Perussuomalaisen puolueen hajoaminen on iso asia. Vanhassa PerSu eduskuntaryhmässä on lukuisia henkilöitä jotka ovat tulleet eduskuntaan maaseudun äänillä. Muutos häiritsee vakautta ja siirtää edunvalvonnan painopistettä jälleen enemmän poliittisen Keskustan suuntaan. Se ei ole kokonaisuuden kannalta ihan hyvä asia; kilpailua aina tarvitaan. Hiukan tässä myös äänestäjän oikeusturva häilyy. Muutos toivottavasti pohdituttaa myös MTK:ssa, vaikka kuinka poliittisesti riippumattomia oltaisiinkin. Selvää lienee ainakin se, että valmistautuminen seuraaviin eduskuntavaaleihin alkoi jo nyt.

Politiikan ennustaminen on vaikeaa. Erityisen vaikeaa se on valoisamman tulevaisuuden odotuksessa. Lähes aina sorrutaan siihen, että luodaan näennäistä jakovaraa, joka jaetaan etukäteen. Nykyisellä Sipilän hallituksella on hallitusohjelman strategisen luonteen vuoksi nyt suuri mahdollisuus tehdä muutos. Se ei oppositiota miellytä, mutta sitä näyttääkin nyt kiinnostavan eduskunnan puhemiehen paikka (Rinne) tai vakauttavan tuhlailun linja (V. Niinistö).

Poliittinen kesäloma alkaa, mutta veikkaan että – ainakin kulisseissa – tapahtuu kesän aikana paljon.

MTK:n hienot 100 v juhlat ja liittokokous on pidetty. Sadettakin saatu. Satoisaa kesää toivottaen.


Markku Vuorensola
mvuorens@welho.com

Kommentteja: 0


Kommentoi blogia
Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

(Voit käyttää omaa nimeä tai nimimerkkiä)
(ei tule näkyviin)

Kirjoita luku viisi numerona*

* merkityt kentät ovat pakollisia
Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää
Sivu päivitetty: 20.6.2017