Takaisin MTK:n kannanotto 4H-järjestön strategialuonnokseen 2017-2019

Lausunto

MTK:n kannanotto 4H-järjestön strategialuonnokseen 2017-2019

25.02.2016

Mitä mieltä olet 4H-järjestön toiminta-ajatuksesta?
Toiminta-ajatuksessa on hyvin tiivistetty päämääristä ja arvoista johdettu toimintamalli ja toiminnan tavoitteet. Valmiuksien kasvattaminen aktiiviseen kansalaisuuteen, työelämään ja yrittäjyyteen ovat erinomaisen hyvin juuri tähän aikaan sopivia tavoitteita, kun otetaan huomioon toimintaympäristön muutos, Suomen ja laajemminkin kansainvälinen taloudellinen tilanne sekä suuret yhteiskunnalliset kriisit ja murrokset eri puolilla maailmaa ja Euroopan lähialueilla, joilla on valtavan iso merkitys koko Suomelle. 
MTK:n näkökulmasta olisi kuitenkin tärkeää, että järjestön juuret alkutuotannossa ja maaseudulla näkyisivät selkeästi järjestön toiminnassa ja myös strategian tavoitteissa. Esimerkiksi Pohjois-Amerikassa maatalous ja tuotanto ovat edelleen vahvasti osa järjestön toimintaa. Tämä sopisi hyvin Suomeenkin, vaikka kyse on valtakunnallisesta järjestöstä, joka toimii vahvasti kaupungeissa. Juurien huomioon ottamisen merkitystä korostaa ruuan tuotannon strategisen merkityksen kasvu sekä maaseudun yritysten merkittävä työllisyysvaikutus. Maaseudusta ja sen elinkeinoista voi hyvin ammentaa sisältöjä toimintaan. MTK:n näkökulmasta olisi tärkeää, jos 4H-järjestö vahvana varhaiskasvatuksen toimijana voisi katsoa esimerkiksi ympäristökysymyksiä myös alkutuotannon näkökulmasta. Tämä olisi tärkeää myös maaseudulla asuvien ja kaupunkilaisten vuorovaikutuksen lisäämisessä.
Mihin suuntaan järjestön päämäärää tulisi kehittää?
4H-järjestön arvot ovat hyvin aikaa kestävät ja niiden pohjalle on helppoa rakentaa toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet. Päämäärä sinänsä on selkeä, mutta itse strategia-asiakirjaa voisi näiltä osin hieman miettiä uudella tavalla.
Nykyisessä strategiarakenteessa otsikon järjestöllinen päämäärä alla on vain yksi hyvin yleiselle tasolle jäävä lause, joka voisi yhtä hyvin olla toiminta-ajatus –otsikon alla. Toiminta-ajatus, arvot ja kasvatusajattelu –otsikoiden alla oleva teksti jäsentyykin strategiakokonaisuuteen huomattavasti paremmin. 
Järjestöllinen päämäärä –otsikon alla voisi olla konkreettisia tavoitteita esimerkiksi siihen suuntaan, että mitä tehdään enemmän, mitä uutta tehdään, miten erotutaan muista nuoriso- ja lapsityötä tekevistä organisaatioista jne. Kenties jopa jotakin määrällisiä tavoitteita tässä suhteessa voisi esittää. 
Mitä tulevassa toiminnassa pitäisi vahvistaa ja mitä vähentää?
MTK:n näkökulmasta yrittäjyyden vahvistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Olennainen osa tulevaisuuden elinkeinotoimintaa on verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa ja tästä näkökulmasta erilaiset yhteistyöprojektit sekä 4H-järjestön sisällä että etenkin ulkopuolisten toimijoiden (järjestöt, yritykset, julkishallinto jne.) ovat ensiarvoisen tärkeitä. Kaikenlaisten vuorovaikutustaidot, sopimuskulttuurin ymmärtäminen ja erilaisuuden hyväksyminen ovat tässä suhteessa keskeisiä kansalaistaitoja, joiden tarve kasvaa tulevaisuuden yrittäjien keskuudessa koko ajan.
Vapaa sana
Monissa nuorisoa koskevissa järjestötutkimuksissa on todettu, että tämän päivän nuoret sitoutuvat pitkiä luottamushenkilöuria helpommin lyhytkestoisiin projekteihin. Järjestötoiminnalta odotetaan vetävää imagoa ja näkyvyyttä. Yhteiskunnan taholta tulevat muutokset näkyvät selkeästi tässä strategiassa, mutta siihen, miten se konkretisoituu käytännön työssä, MTK toivoo lisää esimerkkejä.
Esimerkiksi:
•    Miten nuoria kohdataan sosiaalisen median puolella -> Tämä vaatii erittäin paljon vastuullista työtä ja strategista ajattelua siitä, missä ollaan mukana ja miten
•    Nuorten työllistymisen ja yrittäjyyden tukeminen -> Nuorten yrittäjä- ja työelämämyönteisyyden ylläpitäminen ja kehittäminen yhteiskuntamme vaikeassa taloudellisessa tilanteessa on tärkeää, koska oma perhe ei aina pysty sitä ylläpitämään. Eri järjestöjen välinen yhteistyö nuorten harjoittelupaikkojen tarjoamisessa tulisi ottaa parempaan käyttöön. Tästä tulisi monen suuntaista hyötyä: nuoret saisivat työkokemusta ja tutustuisivat järjestötoimintaan ja kansalaisvaikuttamiseen. Toisaalta järjestöt saisivat edullista työvoimaa ja pääsisivät tutustumaan nuorten ajatteluun järjestön toiminnasta.
•    Yhteistyökuvioiden ja –projektien rakentaminen yhdessä maataloustuottaja- ja metsänhoitoyhdistysten kanssa on erittäin toivottavaa. Tämä voi erinomaisen hyvin koskea myös muualla kuin maaseutupaikkakunnilla toimivia 4H-yhdistyksiä.
•    Suomi 100 ja MTK 100 vuonna 2017 tarjoaa myös varmasti erinomaisia yhteistyömahdollisuuksia vaikkapa ”Syödään yhdessä” –teeman alla. 

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto ry

Antti Sahi                        
Toiminnanjohtaja      

Perttu Pyykkönen
Edunvalvontajohtaja