Takaisin Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle kausityöstä ja yritysten sisällä siirtyvistä johtajista, asiantuntijoista ja palkatuista harjoittelijoista sekä eräistä niihin liittyvistä laeista

Lausunto

Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle kausityöstä ja yritysten sisällä siirtyvistä johtajista, asiantuntijoista ja palkatuista harjoittelijoista sekä eräistä niihin liittyvistä laeista

05.08.2016

Sisäministeriö

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto otsikon mukaisesta hallituksen esityksestä. Arvion mukaan maatalous- ja puutarha-alan sekä muut maaseutuelinkeinojen yritykset työllistävät vuosittain yli 15 000 ulkomaalaista kausityöntekijää, joten kausityöntekijöitä koskeva sääntely on maaseudun alkutuotantoyrityksille hyvin tärkeää. 

MTK, MTA, Hedelmän ja Marjanviljelijäin Liitto sekä Kauppapuutarhaliitto ovat yhdessä osallistuneet uuden lain valmisteluun. MTK:n käsityksen mukaan sisäministeriön johdolla tehty valmistelu onnistui hyvin ja uuden normiston keskeisistä kohdista oltiin yksimielisiä. Keskeisiä kysymyksiä maaseudun alkutuotantoyritysten kannalta ovat mahdollinen työvoiman tarveharkinta, lain soveltamisala ja kausityöluvan pituus. Koska kotimaista työvoimaa ei ole (suhdanteista riippumatta) viimeisten kymmenien vuosien aikana ollut saatavissa maatalous- ja puutarha-alan töihin, niin tarveharkinnan kytkemistä kausityöluvan yhteyteen olisi pidettävä täysin tarpeettomana hallinnollisena rasitteena ja työvoiman liikkuvuuden esteenä. Soveltamisalasta toteamme, että hallituksen esityksessä mainittu soveltamisala kattaa keskeiset alkutuotannon toimialat. 

Hallituksen esityksessä kausityöluvan enimmäispituudeksi ehdotetaan 7 kuukautta. Tarpeettoman hallinnollisen rasitteen välttämiseksi pyydämme muuttamaan esitystä siten, että lakiin kirjattaisiin direktiivin sallima kausityöluvan enimmäispituus eli 9 kuukautta. Joillakin maatiloilla istutustyöt alkavat jo huhtikuussa ja (esim. ruusukaalin) sadonkorjuu jatkuu joulukuulle saakka. Hyvin usein juuresten nostot jatkuvat marraskuulle, jos syksyn korjuuolosuhteet sen sallivat. Sekä työnantajille että työntekijöille olisi tärkeää saada tarvittaessa työskennellä koko kausi yhden luvan perusteella. Myös viranomaiskustannusten minimointi puoltaa direktiivin salliman maksimiajan (9 kk) käyttämistä kansallisessa laissa. Pyydämme myös ministeriötä vielä varmistamaan, että myönnetyn luvan perusteella työskentelevä ulkomaalainen voisi kaikissa tilanteissa mahdollisimman sujuvasti vaihtaa työnantajaa alkuperäisen lupakauden puitteissa.

Maaseudun Työnantajaliitto on lausunnossaan mm. kiinnittänyt huomiota ehdotetun lain 7 §:ssä säädeltyyn luvan epäämiseen työnantajasta johtuvasta syystä. Myös MTK pitää ehdotettua lakia tältä osin epäonnistuneena.

Edellä mainitut muutosehdotukset huomioiden MTK pitää otsikon mukaista hallituksen esitystä hyvänä ja kannatettavana.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Antti Sahi                    
toiminnanjohtaja

Vesa Malila
lakimies