Toimintopainikkeet

Lausuntopyyntö valtioneuvoston taajuusasetuksen muuttamisesta


26.9.2018

Liikenne- ja viestintäministeriö

MTK kiittää mahdollisuudesta esittää näkeymyksiänsä ja lausuu seuraavaa:

MTK pitää TTO käytön kirjauksia perusteltuina, mutta kiinnittää huomiota siihen, että lisäksi asetuksella sallittaisiin matkaviestintoiminnan harjoittaminen 5G-tekniikalla 900 megahertsin, 1800 megahertsin ja 2100 megahertsin taajuusalueilla.

MTK huomauttaa, että teknologiakehitys mahdollistaa ja edellyttää yleispalveluvelvoitteen nostamista. Suomi on tippunut kehityksestä nopeiden langattomien yhteyksien saatavuudessa. Tämä huomattiin myös valtioneuvoston periaatepäätöksessä maaseudun digitalisaation
edistämiseksi, jossa kiinnitettiin huomiota yleispalveluvelvoitteeseen, joka on vain 2 Mbit/s. Valtioneuvoston periaatepäätös ei ole johtanut toimenpiteisiin ja käytännössä toimenpiteiden säätäminen on mahdollista toimilupia jaettaessa ja taajuuksia käytöstä säädettäessä.

MTK esittää, että asetukseen kirjataan ” sallimalla matkaviestintoiminnan harjoittaminen 5Gtekniikalla 900 megahertsin, 1800 megahertsin ja 2100 megahertsin taajuusalueilla mahdollistetaan myös yleispalveluvelvoitteen nosto 10 Mbit/s vuoteen 2020 mennessä ja 100 Mbit/s vuoden 2022 loppuun mennessä.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry

Marko Mäki-Hakola
Elinkeinojohtaja

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää