Toimintopainikkeet

Biokaasun tuotannossa kotikutoisia esteitä

27.5.2013

Biokaasuntuotantoa voidaan kehittää poistamalla hallinnollisia esteitä. On mystistä, miksei biokaasulaitosinvestointiin voi käyttää käytettyjä osia, ihmetteli MTK:n energia-asiamies Ilpo Mattila 27.5 Joensuussa Liikennebiokaasuseminaarissa. Lisäksi lupa- ja tarkastusmenettelyt ovat kalliita. Liikennebiokaasuntuotannon taloutta tulisi lisätä nykyistä suuremmilla investointituilla sekä ajoneuvoverotuksen helpotuksilla.

 

Biokaasu on parhaimmillaan liikenteen biopolttoaineena vaihtoehtona fossiilisille. Lukuisten selvitysten perusteella biokaasun raaka-ainetta riittää. - Viljeltävillä energiakasveilla saataisiin menohalut jopa 400 000 biokaasuautoon. Lisäksi voidaan hyödyntää lannan ja muiden biomassojen biokaasut. Biokaasu soveltuu hyvin myös sähkön ja lämmön tuotantoon, sanoi Mattila.

MTK vaatii hallitusta poistamaan nopeasti lukuisat biokaasuntuotantoa vainoavat hallinnolliset esteet. Pienimuotoistakin tuotantoa valvotaan kuin suurta voimalaitosta. Valvontamaksut ovat myös samaa luokkaa. Merkittävin ja mystisin este on kotimaisten päätöksentekijöiden vaatimus siitä, ettei investoinnissa saa käyttää käytettyjä osia. EU ei moista vaadi, vaikka asiaa täkäläisissä virastoissa niin selitellään. Toki EU on sen Suomesta esitettynä hyväksynyt. Hallinto ei kannusta edulliseen biokaasutuotantoon.

Maatilakokoluokan tai useamman maatilan yhteinen biokaasulaitos ei taloudessa pärjää muille energiamuodoille. Sähkön ja lämmön tuotannossa sähkön takuuhinta, 13,5 snt/kWh on jo hinnoittelua valmistelleen työryhmään mukaan niin huono, ettei laitoksia ole järkevää rakentaa. Sähkön takuuhinta pitää nostaa vähintään tasoon 20 snt/kWh. Pelastukseksi poliitikot ja virkamiehet tarjoavat biokaasulaitokseen tuotavasta biomassasta perittävää porttimaksua. Ei kukaan investoija kuitenkaan voi luottaa saavansa porttimaksuja 12 vuoden ajan, kuten sähkön takuuhintaa.

Liikennekäytössä ainoa kannustin on polttoaineen verottomuus, mutta toisella kädellä valtio ottaa käyttövoimaveron.   Biokaasukäyttöisille autoille ja traktoreille verotus ja investointituki ovat käyttökelpoisia hallituksen käytettävissä olevia edistämistyökaluja.

 

Lisätietoja: MTK:n energia-asiamies Ilpo Mattila puh. 040 584 8526Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää