Takaisin Ruippo MTK-Satakunnan kokouksessa: EU:n maatalousuudistuksella viljelijöille mahdollisuuksia uudenlaisiin ongelmatilanteisiin

Tiedote

Ruippo MTK-Satakunnan kokouksessa: EU:n maatalousuudistuksella viljelijöille mahdollisuuksia uudenlaisiin ongelmatilanteisiin

28.03.2018

Maatalouden ja maaseudun uudet haasteet tarvitsevat tuekseen vahvan maatalouspolitiikan. Maataloudelta ja maaseudulta edellytetään ratkaisuja YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen ja Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteiden täyttämiseen. Sopeutuminen uuteen toimintaympäristöön edellyttää uudenlaisia välineitä. - Perinteisen maatalouspolitiikan aika ei ole kuitenkaan ohi EU:ssa, MTK:n Brysselin toimiston johtaja Juha Ruippo sanoi MTK-Satakunnan kevätkokouksessa 28.3.2018

Bio- ja kiertotalous ovat tämän päivän tarinoita, joita kaikki haluavat tukea. Ravinteiden pitää kiertää. Uusiutumattomat luonnonvarat pitää käyttää tehokkaasti. Jätettä ei synny, vaan sivutuote on seuraavan prosessoijan raaka-aine. Energian pitää olla uusiutuvaa. Niin uusiutuvien kuin uusiutumattomienkin raaka-aineiden pitää ohjautua arvokkaimpaan käyttöön.     

- Monet näistä keskusteluteemoista ovat olleet perin tuttuja maataloudessa jo vuosikymmeniä, johtaja Juha Ruippo MTK:n Brysselin toimistosta toteaa. Talous on aina koettu parhaaksi ohjaajaksi toimintaprosesseissa. Turhasta säätelystä pyritään koko ajan pois eikä tähänkään lainsäätäjän pidä puuttua.

Kaupan keskittyminen on ollut joka puolella nopeaa. Vaikka maatalouskin on kokenut melkoisen rakennemuutoksen, neuvottelutilanne ei tunnu olevan elintarvikeketjussa terve. Niin Brysselissä kuin Suomessakin valmistellaan lainsäädäntöä, jolla turvataan terveet kaupankäyntitavat elintarvikesektorille. Monet selvitykset EU:ssa ja Suomessa osoittavat, että vahvemman valtaa käytetään väärin. Pääsiäisen jälkeen komissaari Hogan tuo oman EU-lainsäädäntöesityksensä parlamentin ja neuvoston käsittelyyn.  

- Kun arvoketju ei toimi, tarvitaan säätelyä. Isotkaan teollisuuden toimijat EU:ssa eivät koe olevansa tasa-arvoisessa neuvottelutilanteessa kaupan ostajien kanssa.  

EU:n aktiivisuus kauppaneuvotteluissa ja Iso-Britannian ero EU:sta johtavat markkinahäiriöihin, joihin nykyisillä työvälineillä ei löydetä ratkaisuja. Kriisirahastot eivät ole osoittautuneet toimiviksi ratkaisuiksi, vaan viljelijät tarvitsevat muitakin keinoja markkinahäiriöiden tasaamiseen. Suorat tulotuet ovat tärkeä vuosien välillä tuloja tasaava väline, mutta nyt haetaan myös uusia välineitä. Monet maat ovat halunneet rajata vapaaehtoiset vakuutukset satovahinkojen sekä eläin- ja kasvitautien aiheuttamien vahinkojen korvaamiseen.

- EU:n sopimushakuinen kauppapolitiikka luo uuden poliittisen riskin, jonka kustannuksia ei voida jättää maataloussektorin sisäiseksi kustannukseksi. Ukrainan kriisin lasku on ollut suuri, mutta brexit huonoimmillaan on moninkertainen ongelma elintarvikesektorille, Juha Ruippo toteaa.

Lisätietoja

Johtaja Juha Ruippo
MTK:n Brysselin toimisto
Puh. 040 553 3232