Toimintopainikkeet

Suomalainen ruokakasvatus esillä Herkkujen Suomi -tapahtumassa 21.-23.8.

Ruokakoulu

21.8.2014

Lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi järjestetään neljättä kertaa ja tänä vuonna suurta huomiota saa suomalainen ruokakasvatus. Maa- ja metsätalousministeriön Ruokailo-osastolla tutustutaan ajankohtaisiin ruokakasvatusmenetelmiin käytännön esimerkkien ja asiantuntijoiden avulla.

- Lasten ruokakulttuuri Suomessa on erittäin kiinnostavaa. Aikuisten on syytä kuunnella ja katsella lasten ja nuorten ajatuksia ja tekemisiä tarkasti. Samalla on kuitenkin ruokakasvatuksen avulla tarjottava lapsille ja nuorille mahdollisuus kehittää omaa ruokatajuaan tarjoamalla heille tietoa ja välineitä ruokavalintojen kriittiseen arviointiin, painottaa ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä, Helsingin yliopisto. 

Ruokailo-osastolla on mukana alakoululaisten Hevi-etsivä (makukoulu) ja Ruokakoulu - Matskolan, yläkoululaisten Ruokavisa, julkisen sektorin ruokapalveluyksiköiden Kouluruokadiplomi,  kotitalousopetus sekä Maaseutu maistuu nuorille -hanke. 

- Ruokakasvatuksella lisätään lasten ja nuorten ruokaosaamista.  
Suomessa ruokakasvatuksen alueella on monia toimijoita, joiden
kaikkien työpanosta ja yhteistyötä tarvitaan. Ruokailo-osastolla luodaan katsaus ajankohtaisiin menetelmiin ja hankkeisiin. Maa- ja kotitalousnaisten Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus -hanke houkuttelee toimintaradalla lapset kasvisten maailmaan aistien avulla.  

4H-järjestöjen Ruokakoulu - Matskolan tarjoaa lapsille mahdollisuuden kokea ruokailoa kaikin aistein, vierailla maatilalla ja nauttia liikunnan riemusta päiväleirillä. Ruokavisa on yläkouluille suunnattu ruokakasvatuksen opetuskokonaisuus, joka koostuu nettioppimateriaalista ja verkossa tehtävästä osaamiskilpailusta, kertoo Bettina Lindfors, Ruokailo-osaston ohjelma- ja viestintävastaava.

Maaseutu maistuu nuorille -hankkeen avulla peruskoulujen oppilaat ja opettajat saavat kiinnostavaa ja asiallista tietoa maaseudun tarjoamista mahdollisuuksista jatko-opiskelun, työpaikkojen ja yrittämisen suhteen.

Kouluruokadiplomi on koululle myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti,kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun tuottamisesta. Kouluruokadiplomin avulla nostetaan kouluruokailu näkyväksi osaksi koko koulun yhteistä toimintaa. Koulut voivat ansaita diplomin, mikäli kouluruokailussa toteutuu ruokailutilannetta mittaava hyvien käytäntöjen kriteeristö.

- Tapahtuman päälavalla esittelemme erilaisia menetelmiä sekä keskustelemme ruokakasvatuksen asiantuntijoiden kanssa lasten ja nuorten ruokakulttuurista Suomessa, alakoulu ruokakasvattajana sekä lasten ruokakasvatuksesta varhaiskasvatuksesssa. Pohdimme myös kotitalouden uutta tulemista ja esittelemme uutuutena ruokakasvatusopetus restonomikoulutuksessa, jatkaa Bettina Lindfors.

- Kotitalousopetus tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet ruokakasvatukseen, sillä se tavoittaa koko ikäluokan. Jatkossa kotitaloutta on mahdollisuus yhä useammassa kunnassa opettaa ja opiskella myös alakoulussa. Tänä päivänä kunnat supistavat Suurin ongelma on kuitenkin kuntien supistukset opetuksesta ja määrärahoista.  

Tämä johtaa siihen, ettei kouluilla ole aina mahdollisuutta hankkia laadukkaita, kotimaisia raaka-aineita, lähi- tai luomuruokaa. Toivon, että nuorten elämästä kiinnostuneet tahot haluavat tarjota nuorillemme mahdollisuuden puhtaisiin makuelämyksiin ja omalla kotipaikkakunnalla tuotettuun ruokaan, kertoo puheenjohtaja Anneli Rantamäki, Kotitalousopettajien liitto ry.

Tänä syksynä Jyväskylän ammattikorkeakoulun restonomikoulutuksessa alkavat Kestävän gastronomian opinnot. Tavoitteena on kouluttaa vastuullisia muutoksentekijöitä, jotka ymmärtävät ruokajärjestelmän eri osat ja toimijat, sekä paikallisesti että globaalisti. Ruokakasvatusopetusta kehitetään tiiviisti työelämän kanssa.

Tervetuloa Ruokailo-osastolle torstaina 21.8.2014 klo 16.00-21.30, perjantana 22.8.2014 klo 11.00-20.00 ja lauantaina 23.8.2014 klo 10.00-18.00.

Lue lisää Ruokakasvatus Suomessa -ohjelmasta tästä, http://www.mtk.fi/herkkujen_suomi/ohjelma/fi_FI/ohjelma/

Lisätietoja:
Ruokakasvatus Suomessa -ohjelma & Ruokailo-osasto: Bettina Lindfors, 
hankepällikkö, Ruokakoulu - Matskolan, 045 109 6811,   bettina.lindfors@ruokakoulu.fi
   
Ruokailo-osasto: Helena Velin, järjestöpäällikkö, Maa- ja  
kotitalousnaisten Keskus ry., puh. 040 527 1579

Ruokailo-osastolla esittäytyy seuraavat ruokakasvatusmenetelmät ja hankkeet:

Hevi-etsivä ja kasvisaarteen arvoitus (Sapere-menetelmä) (Maa- ja   
kotitalousnaisten keskus ry) http://www.maajakotitalousnaiset.fi/lasten_ruokakasvatus

Kouluruokadiplomi (Ammattikeittiöosaajat ry) www.kouluruokadiplomi.fi

Kotitalous - Köksää on kivaa (Kotitalousopettajien liitto ry) www.kotitalousopettajat.fi

Maaseutu ammattiin ry ja Maaseutu maistuu nuorille - hanke (MTK ry) 
www.maaseutuammattiin.fi www.mtk.fi/manu

Ruokakoulu - Matskolan (Suomen 4H-liitto & Finlands svenska 4H) 
http://ruokakoulu.fi/fi/alkuun/
Ruokavisa (Ruokatieto Yhdistys ry)www.ruokavisa.fi

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää