Toimintopainikkeet

MTK 100 -juhlavuosi avataan valotaideteoksella osana Lux Helsinki -valofestivaalia

Lux_2017_sketch_Domus360_©Tarja_Ervasti_6586_1.jpg

17.11.2016

Maa jalkojemme alla -valotaideteos on oodi Suomen maaperälle. Valotaideteos pohtii ihmisen suhdetta maaperään, jonka päällä arkinen todellisuutemme tapahtuu. Teoksen toteuttaa suomalainen installaatio- ja mediataiteilija Teemu Lehmusruusu. Valotaideteos on osa Lux Helsinki -valofestivaalia, joka on yksi Helsingin kaupungin näyttävimmistä panostuksista vuodenvaihteessa alkavaan Suomi 100 -juhlavuoteen. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry on mukana Lux Helsinki -valofestivaalin yhteistyökumppanina. 

- Kulttuurin juuret ovat vahva osa Suomen maaseutua. Teoksella haluamme tuoda esiin ihmisen, luonnon ja luonnonvarojen kestävän hyödyntämisen välistä suhdetta. Haluamme myös juhlistaa ammattiylpeyttä maaseutujen elinkeinosta taiteen ja kulttuurin kautta. Kulttuurin avulla meidän on mahdollista tavoittaa uusia ihmisiä ja herättää keskusteluja uudella tavalla ja uusille kohderyhmille. MTK 100 -juhlavuosi luo hyvät puitteet elinkeinojemme myönteiselle viestinnälle, kertoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

- Kulttuuri ja taide ovat vahvoja vaikuttamisen keinoja. Taide herättää tunteita ja rohkaisee keskustelemaan. Julkisessa tilassa esitetty taide pysäyttää hetkeksi kiireisen ohikulkijan. Sen avulla voidaan saavuttaa myös uudenlaisia ryhmiä. Kuva, ääni, video, teatteriesitys pystyvät viestittämään suuria tunteita, viemään katsojan hetkeksi toiseen maailmaan tai palauttamaan historialliset muistikuvat mieleemme, painottaa Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Helsingin julkiset rakennukset ja tilat muuntuvat ainutlaatuisiksi kaupunkitaideteoksiksi, jotka kutsuvat yleisön osallistumaan talviseen kaupunkifestivaaliin Helsingissä. LUX Helsinki -valofestivaali järjestetään 5.-9.1.2017. http://www.luxhelsinki.fi/

Videotaideteoksen ulkoprojisointikiertue osa alueellista juhlavuoden toimintaa 

Taiteilija Teemu Lehmusruusu toteuttaa myös videotaideteoksen, joka lähtee Helsingistä 11 kaupungin ulkoprojisointikiertueelle luoden näkyvyyttä alueelliselle MTK 100 -juhlavuoden toiminnalle. Videotaideteos tutkii visuaalisesti maaseudun elinkeinojen ja niiden yrittäjien työnkuvaa nykypäivän maa- ja metsätaloudessa. Julkisella videotaideteoksella tuomme maaseudun näkymiä kaupunkeihin ja suomalaisten pohdittavaksi. 

Videotaideteos esitetään Helsingin jälkeen seuraavissa kaupungeissa: Hämeenlinna 9.-15.1., Tampere 16.-22.1., Seinäjoki 23.-29.1, Pori 30.1.-5.2., Turku 6.-12.2., Kouvola 13.-19.2., Jyväskylä 27.2.-5.3., Iisalmi 6.-12.3., Joensuu 13.-19.3., Oulu 20.-26.3. ja Mikkeli 20.-26.11.  Teosta esitetään kaupunkien keskustoissa valitulla julkisella seinällä vuorokauden pimeään aikaan noin klo 17-22 kaikkina yllä mainittuina päivinä.
 
Ulkoprojisointikiertue toteutetaan yhdessä MTK-liittojen kanssa ja näin luodaan näkyvyyttä juhlavuoden alueelliselle toiminnalle. MTK-liitot järjestävät kiertueen aikana alueellisia avajaistilaisuuksia, joissa esitellään oman alueen juhlavuoden tapahtumia ja ohjelmaa sidosryhmille, kumppaneille, medialle ja jäsenille. 
 
Lisäksi videotaideteos esitetään MTK 100 -tilaisuuksissa sekä valituissa valotaidetapahtumissa ja alan museoissa kautta maan vuonna 2017. MTK 100 -ohjelma on osa Suomi 100 -juhlaohjelmaa.
MTK 100 -juhlavuoden sivusto: http://www.kasvutarinoita.fi

Taitelijan ajatuksia videotaideteoksen takana
 
- Kesän neljä kuvausmatkaa eri puolille Suomea toimivat sosiaaliskulttuurisena tutkimusretkenä. Sain osallistua muutamien maa- ja metsätalousyrittäjien arkeen sekä kuulla heidän tulevaisuuden visioista ja nykypäivän haasteista. Muutospaine on kova. Uusien sivutulojen muodostustapojen etsiminen, investointiriskien punnitseminen ja yhteiskunnallisessa keskustelussa esiin tulevien eettisten näkökantojen arviointi tuntuvat kuuluvan jatkuvasti yrittäjien mielissä prosessoituviin ajatuksiin. Yrittäjän toiminnan taustalla on hyvässä tapauksessa paitsi halu tulla toimeen omalla työllään, myös ylpeydentunto sen tuloksista yhteiskunnan arvopohjaa ja ympäristöä huomioiden, pohtii installaatio- ja mediataiteilija Teemu Lehmusruusu. Vapaa-aikanaan Lehmusruusu kunnostaa myös luomutilaa Kemiönsaaressa.

Lisätietoja: 
Bettina Lindfors, MTK 100 tuottaja, p. 040 920 9810, bettina.lindfors(at)mtk.fi
Klaus Hartikainen, viestintäjohtaja, MTK, p. 040 169 2060, klaus.hartikainen(at)mtk.fi

#luxhelsinki
#mtk100
#suomi100

Päivitetty videotaidekierroksen päivämääriä 7.3.2017


Lisää aiheesta

MTK 100 vuotta kasvua

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää