Toimintopainikkeet

Leipäviikolla juhlitaan ruisleipää

Leipatiedotus_ruis-3_somekuvat_Rukiin_viljely.jpg

11.9.2017

Leipäviikolla juhlitaan ruisleipää – suomalaiset syövät eniten ruista maailmassa!
Leipäviikkoa vietetään 11.–17.9.2017 ruisleipä-teemalla.

Suomalainen syö ruisleipää noin 18,5 kg / vuosi, mikä tarkoittaa kahta ruisleipäviipaletta päivässä. Tumman leivän suosio on kasvanut vaaleaan leipään nähden koko 2000-luvun. Nykyisin kotimaisesta tuoreleivästä noin joka toinen leipä on tummaa leipää. Suosion kasvua selittää mm. täysjyväisen ja rukiisen leivän todetut terveysvaikutukset.

Täysjyväruisleivällä suuri merkitys terveyteen

Suomessa ruis jauhetaan pääosin täysjyväjauhoksi, mikä tukee suomalaisten kuidun saantia. Ruisleivän ansiosta suomalaisten ravintokuidun saanti on korkeammalla tasolla kuin monessa muussa maassa.

Suomessa viljellystä rukiista yli 80 prosenttia jauhetaan täysjyväjauhoksi. Ruisleivän kuidut ja muut yhdisteet antavat tutkimusten mukaan suojaa mm. sydän- ja verisuonitauteja, hormonivälitteisiä syöpälajeja sekä tyypin II diabetesta vastaan. Ruisleipä sisältää hyvää energiaa ja kivennäisaineita, jotka auttavat jaksamaan niin liikunnassa kuin arjen askareissa.

Kansallisruokamme ruisleipä

Rukiin vuotuinen sato meillä on noin 108 miljoonaa kiloa ja se menee lähes kaikki elintarvikekäyttöön. Yli 60 % viljellystä rukiista käytetään ruisleivän leivontaan. Leipätiedotuksen kuluttajatutkimuksen mukaan lähes 80 % vastaajista totesi pitävänsä ruisleipää houkuttelevimpana leipänä. Ei siis ihme, että se valittiin tänä vuonna Suomen kansallisruoaksi!

Tiesitkö, että yksi hehtaari viljeltyä ruista tuottaa 7500 ruisleipää!

Lisätiedot:
kaisa.mensonen@leipatiedotus.fi, 040 594 2728
terhi.virtanen@leipatiedotus.fi, 040 501 6279

Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää