Toimintopainikkeet

Hevoset valtaavat Helsingin Kaivopuiston

Retkihevoset

18.5.2017

Hevoset Kaivarissa -tapahtuma järjestetään Helsingin Kaivopuistossa 20.-21.5.2017. Koko perheen Suomi 100 -tapahtuma tarjoaa hevostalouden koko kirjon poneista ratsuihin ja ravureihin sekä harrastajista ammattilaisiin eri lajeineen.

Tapahtumassa muun muassa

  • suomenhevonen mm. ratsuna, ravurina ja työhevosena
  • lasten maailma kotieläinpihoineen ja keppihevosineen
  • ratsastuskilpailu
  • raviurheilu esittäytyy
  • expo
  • hevosseurojen ja yhdistysten esittelypisteitä, kuten MTK
  • talutusratsastusta ja ajelutusta.

MTK osallistuu tapahtumaan osana MTK 100 -juhlavuotta.
Tervetuloa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lue lisää tapahtumasta http://hevosetkaivarissa.fi/

Hevoset Suomessa

Hevosten määrä oli Suomessa korkeimmillaan sodan jälkeen. Vuonna 1950 hevosia oli miltei 410 000 huolimatta siitä, että hevosia jäi sotatantereelle ja niitä luovutettiin tuhansittain sotakorvauksena Neuvostoliittoon. Hevosten määrä väheni voimakkaasti 1950-luvun kuluessa, kun maa- ja metsätalous koneellistuivat.

Alhaisimmillaan hevosten määrä oli 1980-luvun vaihteessa, jolloin niitä oli enää 31 500. Hevosten määrä on kasvanut viimeisten runsaan kolmen vuosikymmenen aikana merkittävästi. Kuluvalla vuosikymmenellä määrä on pysynyt melko vakaana ollen nyt noin 74 200. Hevosala nähdään edelleen kasvualana, ja maamme hevosmäärän ennustetaan kasvavan 90 000 hevoseen vuoteen 2030 mennessä.

Hevosten määrästä 34 % on lämminveriravureita. Suomenhevosia ja lämminverisiä ratsuhevosia on molempia noin 26 % ja poneja noin 14 %.

Hevoset maatilalla

Viime vuonna 3 122 maatilaa ilmoitti (kaikki eivät ilmoita) omistavansa hevosia, yhteensä runsaat 20 169. Varsinaista hevostaloutta harjoitetaan arviolta 1 800 maatilalla. Koko hevosalan yritystoiminnasta arviolta kolme neljästä sijoittuu maatiloille ja 17 % muutoin maaseudulle.

Yleisimmät hevosalan toimintamuodot maatiloilla ovat hevoskasvatus ja ravivalmennus. Muita toimintamuotoja ovat tallipaikkojen vuokraus, hevosten hoitopalvelut, ratsastuskoulu- ja valmennustoiminta sekä hevoselämyspalvelut (maatilamatkailu, hevosvaellukset ja kotieläinpihat). Tämänhetkinen hevosmäärämme tarvitsee peltoalaa vähintään 100 000 ha.

Hevosala tarjoaa elinkeinon, työtä ja harrastusmahdollisuuksia. Ala elävöittää maaseutua ja työllistää suoraan yli 15 000 henkilöä Suomessa. Välilliset vaikutukset ovat moninkertaiset muun muassa monipuolisten palvelujen tarjonnan, rehu-, rakentamis- ja varustekaupan kautta.

Hevostaloudella on myös sosiaalisia vaikutuksia. Se tarjoaa tasa-arvoisen liikuntaharrastuksen, hengähdysmahdollisuuden hektisestä arjesta, sosiaalisen tukiverkoston sekä auttaa syrjäytymisen ehkäisyssä ja kuntoutuksessa. Hevosharrastuksen parissa tehdään merkittävää nuorisotyötä ja ratsastus on erityisesti naisten ja tyttöjen suosituimpia kilpailu- ja kuntoilulajeja.

Suomessa on 74 000 hevosta.
Hevonen työllistää noin 15 000 ihmistä.
Hevosalan yrityksiä on noin 3 000.
Hevosalan tapahtumiin, talleihin ja peleihin on sidottu noin 830 M€.
Hevosten parissa harrastaa monipuolisesti jopa 200 000 ihmistä.

Lisätietoja: Maarit Hollmen, hevosasiamies, MTK, 050 599 5510Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää