Takaisin Katsaus pelto- ja erikoiskasvimarkkinoihin

Uutinen

Katsaus pelto- ja erikoiskasvimarkkinoihin

19.05.2017

MTK kokosi katsauksen pelto- ja erikoiskasvimarkkinoihin.

Viljat ja öljykasvit

Viljantuotanto on satokauden 2017/18 kohdalla kääntynyt laskuun. Suuret varastot kuitenkin pitävät hintakehityksen alavireisenä vielä tällä hetkellä. Suunnan muutosta on aikaisintaan odotettavissa kesäkuun aikana, kun USA:n ja EU- alueen kasvustojen kunto alkaa kunnolla selkeytyä.

Vaikka maailman viljavarastot ovat suurimmat 30 vuoteen, niin laatupuolella on taas sitten toivomisen varaa. EU-alueen viljojenvienti on takkuillut. Vehnää on viety 13 % vähemmän ja ohraa jopa 59 % vähemmän kuin viime satokautena samaan aikaan.

Kotimaassa painitaan myös matalanhintatason kanssa, kannattavuuden äärirajoilla ja jopa alle sen. Vaikka varastotaso on alentunut, niin kuitenkin hintataso on seurannut maailmalla vallitsevaa alavirettä. Tuotannon jatkuvuuden kannalta vienti on saatava aktiivisemmaksi osaa viljakauppaa.

Maailmalla ja nyt myös täällä kotimaassa on havaittavissa viljelijöiden puolelta pienoista muutosta viljelyhalukkuuteen, kun kyseessä ovat tavanomaiset viljat (ohra, vehnä ym.). Niiden viljelyalat ovat laskusuunnassa. Kotimaan ”Stock to Use Ratio” on kääntynyt laskusuuntaan, mikä otetaan positiivisesti vastaan, ainakin näin viljanviljelijän silmin katsottuna.


Peruna

Perunaa on Tullin tilastojen mukaan viety tällä kaudella heinäkuun ja helmikuun välisenä aikana 3 milj. kg, josta Ruotsiin vietiin 1,8 milj. kg. Toiseksi suurin vientimaa on yllättäen Alankomaat, johon on viety tällä kaudella 0,6 milj. kg. Vähäiset perunan varastomäärät ja huutava pula siemenperunasta läntisen Euroopan päätuotantomaissa ovat johtaneet perunan vientitarpeeseen Suomestakin näihin maihin. Alankomaiden viennistä yli puolet on ollut siementä, loput ruoka- ja ruokateollisuusperunaa. Siemenperunaa on viety kaikkiaan 0,56 milj. kg. Suurimmat vientimaat ovat olleet Alankomaiden jälkeen Saksa, Ruotsi ja Ranska. Edelliskauteen verrattuna vienti on ollut hieman suurempaa tällä kaudella. Vuosi sitten oli viety perunaa 2,4 milj. kg, nyt 3,0 milj. kg.

Perunaa on tuotu tällä kaudella 6,3 milj. kg, josta Tanskasta 4,1 milj. kg ja Ruotsista 1,6 milj. kg. Helmikuun loppuun mennessä tuonti on ollut aivan valtaosin ruoka- ja ruokateollisuusperunaa, yhteensä 6,2 milj. kg. Tuonti on jonkin verran vähentynyt viimevuotisesta. Edelliskaudella oli helmikuun loppuun mennessä tuotu perunaa 7,3 milj. kg, nyt siis 6,3 milj. kg. 

Ottaen huomioon vähäisen perunan varastomäärän ja varastojen voimakkaan aleneman, on ruokaperunan hinta ollut tällä kaudella poikkeuksellisen alhainen eikä se ole noussut kevätkauden aikana edellisten vastaavien satokausien tapaan. Syyskuussa Luken tilastoima veroton tuottajahinta oli nettokiloille 16,6 e/100 kg, nyt maaliskuun keskihinta oli 16,9 e/100 kg.

Avomaavihannekset

Varastokeräkaalin hinta nousi vappuna 5 snt/kg. Kaalin hinta on noussut myös Keski-Euroopassa. Sipulin hinta on pysynyt ennallaan huhtikuun alun korotuksen jälkeen. Sipulia riittää varastoissa kesäkuun lopulle. Kotimainen porkkana on hyvin vähissä varastoissa. Pääosin varastot ovat tyhjät, vaikka joillakin toimijoilla porkkanaa on vielä.

Avomaanvihannesten verottomat pakkaamohinnat ostajalle toimitettuna olivat viime viikolla: keräkaali 0,55–0,65 euroa/kilo; porkkana 0,66 euroa/kilon pussi ja 0,45 euroa/puolen kilon pussi; keltasipuli 0,64 euroa/10 kilon säkissä.

Lisätietoja: Max Schulman, Mika Virtanen, Antti Lavonen ja Marjukka Manninen