Toimintopainikkeet

MTK:n johtokunnan mielestä maaseutua ja kaupunkeja on kehitettävä kokonaisuutena


13.11.2017

MTK:n johtokunta on huolissaan kaupunkeja ja maaseutua vastakkain asettavasta keskustelusta. Johtokunnan mielestä Suomelle on äärimmäisen haitallista, jos maaseudun ja kaupunkien kehittyminen sekä tulevaisuus asetetaan vastakkain. MTK:n johtokunta korostaa, että maaseutu ja kaupungit elävät symbioosissa. Toista ei ole olemassa ilman toista ja vuorovaikutus tulee vahvistumaan tulevaisuudessa.

Johtokunta päätti kokouksessaan kannanotosta, jolla korostetaan tarvetta maaseudun ja kaupunkien kokonaiskehittämiseen. Johtokunta vaatiikin yksilöille vapautta valita asuin- ja työpaikkansa. Maaseudulle pitää pystyä rakentamaan ja kaupungeissa on oltava riittävästi asuntoja.  Hyvä politikka mahdollistaa sekä kaupungistumisen että maalaistumisen. 

Tällä hetkellä kansalaisten peruspalveluja uudistetaan esimerkiksi maakuntauudistuksessa. MTK:n johtokunta kaipaa päättäjiltä rohkeutta luoda palveluita uudella tavalla myös maaseudun asukkaiden saataville. Palvelujen siirtyessä verkkoon, ovat ne periaatteessa kaikkien saatavilla paikasta riippumatta. Kansalaisille on haettava digitaalista tasavertaisuutta. Nopeat laajakaistaverkot on saatava nopeasti kansalaisten saataville. Lisäksi 4G ja tulevaisuuden 5G yhteyksissä ei saa olla kansallisia katvealueita.

Maakuntauudistusta tulee MTK:n johtokunnan mielestä jatkaa määrätietoisesti. Kaupunkienkaan ei kannata olla huolissaan omasta asemastaan tulevissa maakunnissa, sillä vahvat maakuntakaupungit ovat varmuudella omien maakuntiensa kehityksen suunnannäyttäjiä. Yhä useampi suomalainen saattaa olla aidosti sekä maalainen että kaupunkilainen. MTK:n johtokunnan mielestä valtioneuvoston tulisi selvittää monipaikkaisuus verotuksen ja päätöksentekoon osallistumisen kannalta.

Kaikkiaan Suomen kehittämisessä tarvitaan kokonaisnäkökulmaa. MTK:n johtokunta kehottaa nurkka- tai kuppikuntaisuuden asemasta tarkastelemaan Suomea laajemmalla näkökulmalla ja muistuttaa, ettei aluekehitys saa muodostua Suomessa kirosanaksi vaan tavoitetilaksi.  Pieni maamme menestyy omia alueellisia vahvuuksia hyödyntäen ja vahvistaen. Kaupunkien menestys on maaseudun etu ja päinvastoin.


Tulosta Sähköposti Facebook Twitter Google+ Lisää