Takaisin MTK:n kuntavaalipaneeli

Uutinen

MTK:n kuntavaalipaneeli

19.01.2017

Kutavaalipaneelissa keskusteltiin mm. sote-palveluista, hyvinvoinnista, lähiruoasta, kaavoituksesta ja tieverkon kunnosta.

Paneelin aluksi keskustelijoilta kysyttiin lämmittelykysymyksiä ajankohtaisista kunnallispoliittisista asioista.

Kumpaa pitää enemmän kehittää, kaupunkia vai maaseutua, vasemmistoliiton Li Andersson? - En lähde mukaan tuollaiseen vastakkainasetteluun. Molemmat ovat tärkeitä ja niitä pitää kehittää omista lähtökohdistaan.

Pitäisikö joka kunnassa olla urheilukenttä ja uimahalli, kristillisdemokraattien Sari Essayah? - Joka kunnassa ei tarvitse olla uimahallia, mutta olen huolissani terveyden edistämisestä.

Pitäisikö jokaisen kunnan olla energiaomavarainen, kokoomuksen Janne Sankelo? - Jos mietimme, mistä löydämme rahaa valtiontalouden pyörittämiseen, niin kyllä.

Pitäisikö maaseutu suojella, vihreiden Johanna Karimäki? - Maaseudulla on valtava merkitys energian ja ruoan tuottajana. Mutta tottakai suojelullakin on merkitystä. Kunnat ja valtio voivat hyvin lisätä suojelua. Maaseudulla on valtava merkitys meidän kaikkien henkiselle hyvinvoinnille.

Miten sotessa turvataan julkisten palveluiden saatavuus, perussuomalaisten Pirkko Mattila? - Se on mahdollista. Päättäjien on pidettävä kunnissa siitä huoli.

Onko Etelä-Pohjanmaa liian Seinäjoki-painotteinen, SDP:n Harry Wallin? - Etelä-Pohjanmaa ei ole auringonlaskun maakunta. Meillä on toimiva yliopistokeskus, alkutuotanto ja jatkojalostus. On hyvä, että puolet niistä nuorista, jotka aiemmin muuttivat Tampereelle, jäävät nyt Seinäjoelle.


Kaikkien mielestä kuntien hankkiman energian pitäisi olla kotimaista.

Tiilikainen: Pitäisikö kivihiili kieltää? No jos ei muu auta. 

Karimäki: Tavoitteenamme on, että kaikki Suomen kunnat ovat hiilineutraaleja. Kuntien kiinteistöissä on paljon esim öljykattiloita, jotka pitäisi vaihtaa pelletille. Kunnilla on paljon valtaa ja mahdollisuuksia.

Sankelo. Kokoomukselle kotimainen energia sopii hyvin. Suomalaisia pitää lämmittää tulevaisuudessakin ja kunnat ja alueet kykenevät tekemään asiassa merkittäviä aluetaloudellisia ratkaisuja.

Mattila: Kokonaistaloudellinen ajattelu kannattaa. Hiilineutraalit kunnat -hanke on erittäin hyvä.

Tiilikainen: Minusta on häpeä, ettei Suomi pysty pääkaupunkiaan lämmittämään kotimaisella energialla.

Miten väkeä saataisiin kaupungeista maalle?

Pitäisikö verotuksella edistää maalla asumista?

- Verotusta pitäisi lähinnä yksinkertaistaa. TYöpaikkoja pitäisi siellä maalla olla. En lähtisi verotuksen kautta asiaa korjaamaan, sanoi Wallin.

- Suomessa pitää voida asua, elää ja yrittää kaikkialla. Maaseutuvaikutusten arvioiti on hyvä työkalu, sanoi Karimäki.

- Infra kuntoon, se on tärkeintä hyvinvoinnille ja tasa-arvolle, sanoi Nylund.

- Tehdään helpoksi rakentaa ja asua maalla, sanoi Tiilikainen.

- Pitää olla työtä ja toimeentuloa. Kaavoitukseen liittyvät kysymykset, kuten saako omalle maalle rakentaa. Maatalouteen liittyvä byrokratia herättää epätoivoa, sanoi Sankelo.

- Ei verotuksella, mutta esimerkiksi kuljetustuet ovat olleet toimivia. Jokainen alue pitää huolen omista vahvuuksistaan, kuten Itä-Suomi metsätaloudesta, sanoi Essayah.

Kaavoitus

Onko hyvä asia, että rakennusluvan saa entistä helpommin ja kunnat saavat enemmän valtaa?

- Joiltain osin on menty vähän liian pitkälle kun on heikennetty ELY-keskuksen valtaa. Jos hajarakentaminen liikaa ryöpsähtää, syntyy helposti "pientalomattoa". Erilaisia elinkeinoja pitää voida harjoittaa, mutta ympäristö pitää ottaa huomioon. Kuntapäättäjien tulee ottaa tämä huomioon ja toimia vastuullisesti, sanoi Karimäki.

Wallin: On menty oikeaan suuntaan. Kunnassa voidaan päättää asioista, jotka aiemmin päätettiin ELY-keskuksessa. 

Kestävätkö kunnat tämän työmäärän, Tiilikainen? - Uskon ja luotan kuntapäättäjiin. Kun kunnille on annettu enemmän valtaa, heidän pitää sitä osaa käyttää. Maaseudun ongelma ei ole se, että siellä rakennetaan liikaa, vaan että siellä rakennetaan liian vähän.

Andersson: Nähtiin ongelmia ELY-keskuksen vallan vähenemisessä liittyen lähinnä yhdyskuntarakenteellisiin vaikutuksiin, mutta byrokratian purku on kannatettavaa.

Sankelo: Valtaa kunnille, se on päivänselvä juttu. Navetan rakentaminen ei ole rakettitiedettä.Kun on investointitarvetta, ei pidä laittaa kapuloita rattaisiin.


Keskusteluun osallistuivat:

Li Andersson, puheenjohtaja, vasemmistoliitto

Sari Essayah, puheenjohtaja, kristillisdemokraatit

Pirkko Mattila, sosiaali- ja terveysministeri, perussuomalaiset

Johanna Karimäki, kansanedustaja, vihreät

Mats Nylund, kansanedustaja, RKP.

Janne Sankelo, varapuheenjohtaja, kokoomus

Kimmo Tiilikainen, maatalous- ja ympäristöministeri, keskusta

Harry Wallin, kansanedustaja, SDP


MTK:n ja Maaseudun tulevaisuuden kuntavaalipaneeli järjestettiin Helsingissä 19.1. hotelli Presidentissä.