Takaisin MTK:n liittokokous käynnistyi juhlatunnelmissa

Uutinen

MTK:n liittokokous käynnistyi juhlatunnelmissa

09.06.2017

MTK:n superviikonloppu käynnistyi perjantaina 9.6. MTK 100 -juhlaliittokokouksella Helsingin Messukeskuksessa. Samaan aikaan nähtiin Helsingin Rautatientorilla historiallinen MTK 100 -työkonekavalkadi, joka saapui iltapäivällä myös Messukeskukseen. --- Huomenna MTK juhlii näyttävästi 100-vuotista taivaltaan. Juhlassa nähdään mm. juhlanäytelmä Maan ja metsän laulu -ensiesitys.

MTK:n liittokokouksen avasi valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila. Puheessaan hän toi näyttävästi esiin Maataloustuottajain marssin sanat ”Kun onnen Sampoa Suomelle me kaivamme roudankin alta”.

Lunttilan mukaan marssin sanat kuvaavat hyvin sitä sitkoa ja ahkeruutta, jolla talonpoika on nostanut Suomen maailman parhaaksi arktisen ruuan tuottajaksi.

– Nyt suomalaisen puhtaan ja turvallisen ruuan vienti on lähtenyt liikkeelle. Suomen asema maapallon pohjoisimpana kehittyneenä maatalousmaana tekee Suomessa tuotetusta ruuasta ainutlaatuista, sanoo Lunttila.

Lue lisää MTK:n tiedotteesta: Lunttilan tiedote 9.6.2017

Tervetuloa Uudellemaalle

Maanviljelijä, MTK-Uudenmaan puheenjohtaja, kansanedustaja Eerikki Viljanen toivotti kokousedustajat tervetulleeksi liittokokoukseen Uudellemaalle.

Viljasen mukaan MTK-Uusimaa saa toimia maa- ja metsätalouden näyteikkunana. Uudellamaalla maanviljelijöitä on suhteellisen vähän, mutta uusmaalaisia sitäkin enemmän, yli 1,6 miljoonaa.

– Vaihtuvat trendit, voimasuhteet ja suhdanteet heijastuvat usein ensin täällä meillä, ja vasta sitten muualla Suomessa. Suomen tihein ja maksukykyisin väestö voi olla meille myös suuri mahdollisuus, joka meidän pitää pystyä tulevaisuudessa hyödyntämään nykyistä paremmin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän tervehdys

Lepän mukaan Suomi on tulevaisuudessa maailman megatrendejä tarkasteltaessa suurien haasteiden edessä. Miten maailmassa pystytään tuottamaan ruokaa ja puhdasta vettä kasvavalle väestömäärälle, entistä vaikeammissa olosuhteissa?

Suomen ehdoton vahvuus löytyy osaamisesta, puhtaista luonnonvaroista ja vedestä. Meillä on mahdollisuus ja myös velvollisuus kantaa vastuumme maailman ruokahuollosta.

Lepän mielestä yksi asia on Suomen itsenäisyyden alusta tähän päivään säilynyt ennallaan: Syömättä ei elä. Ruoka on yksi maailmanrauhan tae.

Leppä korosti metsäalan merkitystä maanomistajille ja koko Suomelle.  

Ilman metsänomistajia ja heidän panostustaan aktiiviseen metsänhoitoon suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa ei olisi olemassa. Kantorahatulot ovat mahdollistaneet ja mahdollistavat myös jatkossa kotimaisia investointeja ja kulutusta. Metsäalan panokset saadaan kotimaasta, joten metsätaloudesta lähtevä työllistävä vaikutus leviää laajalle. Lisäksi metsäala tuottaa Suomelle edelleen noin viidenneksen maamme vientituloista.

MTK:n ansiomerkit 2017

MTK palkitsi henkilöitä MTK:n kunniamerkeillä, kultaisilla ansiomerkeillä ja ansiomerkeillä. Katso kunniamerkin saajat: Kunniamerkin saajat.

Kansleri Risto Ihamuotila piti kaikkien kunniamerkien saajien puolesta kiitospuheen. Ihamuotila uskoo, että ilmastomuutoksen myötä kasvuolosuhteet Suomessa tulevat paranemaan. Hänen mukaansa myös hintataso paranee.

– Meillä ei ole mitään syytä ostaa ruokaa maailmanmarkkinoilta, jos pystymme tuottamaan ruoan itse, muistuttaa Ihamuotila.

Juha Marttila: Maaseudun tila

Marttilan mukaan biotalouden nousu, ruokaturva ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tarvitsevat maaseudun vahvaa yrittäjyyttä.

– Etsitään yhdessä ratkaisuja, ei ongelmia.

– Suomelle ja maaseudulle parasta on se, että metsäteollisuuteen investoidaan ja ruokamarkkinoita kasvatetaan viennillä ja monipuolisemmalla tarjonnalla kotimaan markkinoille, muistuttaa Marttila.  

Marttilan mielestä vienti on yhä ruoka-alan akilleen kantapää.

– Ruuan vientiponnistelut vaativat uuden vaihteen, muuten alaa uhkaa näivettymisen tie. Pienillä valtion satsauksilla on saatu hyvää aikaan, mutta tämä taso ei riitä alkuunkaan.

– Markkinat eivät ole täydelliset. Siksi yhteiskunnan on katsottava perään ja puolustettava pienimpiä. Perheviljelmien ja perhemetsätalouden asema käy tukalaksi nuijamiestaloudessa, jossa suurimmalla nuijalla kopautetaan suurimmat etuudet. Tämä ei ole Suomen malli, toteaa Marttila.

Marttila haluaa eroon turhista konflikteista maa- ja metsätalouden sekä ympäristönsuojelun välillä.

– Me ja lapsemme omistamme maan, mutta luonto ja ilmasto ovat kaikille yhteisiä. Tämä ristiriita on ratkaistavissa, kunhan tahtoa ja taitoa löytyy. Yksityinen ja julkinen etu voidaan sovittaa yhteen. Pariisin ilmastosopimus oli hyvä alku. Toivottavasti EU ei vesitä sen monia hyviä periaatteita.

Lue lisää MTK:n tiedotteesta: Marttilan tiedote 9.6.2017

MTK:n tulevaisuusasiakirja

Iltapäivän päätteeksi käsiteltiin MTK:n tulevaisuusasiakirjaa, jonka esitteli toiminnanjohtaja Antti Sahi.

Sahi tiivisti Tulevaisuusasiakirjan viestit seuraavasti:

  1. Suomalaisen maaseudun on oltava kaikkien suomalaisten asia, vain siten sen tulevaisuudesta voidaan huolehtia. Tämä on muistettava myös vaikutettaessa EU:ssa.
  2. Kotimaisesta omistajuudesta on huolehdittava.
  3. Viljelijät tarvitsevat lisääntyvää vuoropuhelua suoraan kuluttajien kanssa.
  4. Markkinakysyntä mahdollistaa suomalaisen elintarviketeollisuuden ja metsätalouden kasvun.   
  5. MTK on kansalaisjärjestö, joka kohtaa yleisemminkin havaitut järjestötoiminnan haasteet. Haemme uudenlaista kansalaistoiminnan mallia.


Lisätietoja:  MTK:n tulevaisuusasiakirja

Lue lisää www.mtk.fi/liittokokous

Historiallinen työkonekavalkadi Rautatientorilla

Historia kohtaa nykypäivän työkonekavalkadissa 9.6. klo 9–15 Helsingin Rautatietorilla. Vanhat työkoneet kiinnostivat. Paikalle oli tullut runsas joukko ihastelemaan työkoneita. Kavalkadi lähtee liikkeelle Rautatientorilta klo 13.15 Mannerheimintietä pitkin kohti Messukeskusta. Lue lisää www.mtk.fi/tyokonekavalkadi 


Maatilaretki toimittajille ja kansainvälisille vieraille

Iltapäivällä järjestettiin toimittajille ja kansainvälisille vieraille  maatilaretki Gårdskullan kartanoon Uudellamaalla.

MTK:n 100-vuotisjuhla 10.6.

MTK:n 100-vuotisjuhlassa lauantaina nähdään juhlanäytelmä Maan ja metsän laulu -ensiesitys. Näytelmä on historiallinen matka maa- ja metsätaloustuottajien ja heidän järjestönsä vaiheisiin. Näytelmän toteuttavat kymmenet ammattilaiset ja toistasataa kuorolaista, tanssijaa, ilma-akrobaattia, muusikkoa ja näyttelijää. Näytelmän on käsikirjoittanut Kirsti Manninen ja ohjannut Ville Saukkonen.

MTK:n 100-vuotisjuhlaa ja Maan ja metsän laulu -juhlanäytelmää voi seurata suoran videostriimin kautta lauantaina 10.6. klo 11 alkaen. Suora lähetys YouTubessa 10.6. klo 11 alkaen
Lue lisää www.mtk.fi/100juhla , www.mtk.fi/juhlanaytelma

MTK:n 100-vuotisjuhlavuosi 2017

Vuonna 2017 MTK ja suurin osa sen jäsenliitoista ja yhdistyksistä täyttävät 100 vuotta. Juhlavuonna jäsenemme kertovat kasvutarinoita maaseudun yrittäjistä ja heidän elämästään. Juhlavuoden tunnuslause on 100 vuotta kasvua ja teemana on ammattiylpeys. MTK 100 -ohjelma on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Lue myös:
www.mtk.fi/mtk100
www.kasvutarinoita.fi  

-  Twitter: @MTKry
-  Facebook: @MTK
-  Instagram: @mtk.ry
-  #mtk100 #kasvutarinoita #suomi100 #syödäänyhdessä

Lisätietoja:
Bettina Lindfors, MTK 100 tuottaja, 040 920 9810 (MTK 100)
Kaija Stormbom, viestinnän suunnittelija, 040 848 9559 (liittokokous, MTK 100 -juhla)
Anne Rauhamäki, viestinnän suunnittelija, 040 820 7867 (liittokokous, MTK 100 -juhla)
Klaus Hartikainen, viestintäjohtaja, 040 169 2060 (työkonekavalkadi)
Jami Lauttalammi, viestinnän suunnittelija, 040 920 9724 (työkonekavalkadi)